Site icon Campaign Türkiye

Kentsel mobilite Vision Urbanetic ile çözülüyor

Kentsel Mobilite Vision Urbanetic ile Çözülüyor

Mercedes-Benz Vision URBANETIC People-Mover-Modul // Mercedes-Benz Vision URBANETIC people-mover module

Kullanım amacına uygun, verimli ve süreklilik vaat eden yapısıyla Vision Urbanetic geleceğin şehir içi mobilitesine tamamen yenilikçi, etkin bir çözüm vaat ediyor.

Esnek otonom sürüş platformu Cargo Modülü ile ürün taşımacılığına ve People-Mover Modülü ile ise yolcu taşımacılığına hizmet ediyor. Elektrikli güç ve aktarma‚ sıfır emisyonlu ve neredeyse tamamen sessiz lokal bir mobilite çözümü sunuyor. Akıllı ve kendi kendine öğrenen Bilgi Teknolojileri altyapısı sayesinde ulaşım ve nakliye gereksinimleri sürekli analiz edilebiliyor. Arz ve talep gerçek zamanlı olarak kayıt altına alınırken, araç kaynakları en uygun şekilde kullanılıyor. Vision Urbanetic kentler, işletmeler ve kullanıcılar için en üst seviyede ekonomi, verimlilik ve esneklik sunuyor.

Tüm dünyada metropoller göç almaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler öngörülerine göre, 2050 yılında dünya nüfusunun 3/2’si kentlerde yaşayacak. Kent ve metropollerdeki nüfus artışı etkin mobilite çözümlerini gerektiriyor. Artan nüfus ve araç sayısına bağlı olarak yollardaki trafik yoğunluğu günbegün artarken, var olan yolları genişletmek yer sorunu nedeniyle mümkün olmuyor. Yine artan araç sayısına paralel olarak şehirlerdeki hava kirliliği de artıyor. Bu soruna karşı, Mercedes-Benz tarafından geliştirilen ve elektrikli güç ve aktarma organıyla “Sıfır Emisyonlu” sürüşe imkân tanıyan Vision Urbanetic gibi çözümler devreye giriyor.

Mercedes-Benz Ticari Araçlar, Vision Urbanetic ile otonom sürüş de dâhil bugüne kadar sunulan fikirlerin çok daha ötesinde yenilikçi bir mobilite konsepti sunuyor. Vision Urbanetic yolcu taşımacılığı ile nakliye arasındaki ayrımı ortadan kaldırıyor. Bireylerin ve ürünlerin taşınmasını kullanım amacına uygun, dayanıklı ve verimli bir şekilde yerine getirmenin yanı sıra şehirlerin, farklı sektörlerden işletmelerin ve kent sakinleri ile yolcuların gereksinimlerini yenilikçi bir çözümle karşılıyor. Yenilikçi konsept trafik akışlarını hafifletiyor, şehir içi altyapılarının yükünü azaltıyor ve şehir içindeki yaşam kalitesini iyileştiriyor.

Yenilikçi konsept otonom sürüş özelliğine sahip elektrikli güç ve aktarma organı ile donatılan bir şasiye dayanıyor. Söz konusu şasi yolcu taşımacılığı veya nakliye sektörüne yönelik farklı üst yapılarla donatılabiliyor. Vision Urbanetic, araç paylaşım aracı olarak 12’ye kadar yolcu taşıyabiliyor veya Cargo Modülü ile 10 adede kadar EPAL palet taşıyabiliyor. 5,14 metre uzunluğa sahip araçta 3,70 metre kargo uzunluğu elde ediliyor. Ayrıca konsept tanımlanmış bir alanda, arz ve talebi gerçek zamanlı olarak analiz eden Bilgi Teknolojileri altyapısıyla entegre ediliyor. Böylece rotası anlık kullanım ihtiyacına göre hızlı ve verimli bir şekilde planlanan otonom sürüş özelliğine sahip bir filo ortaya çıkıyor. Bütün bunlar Vision Urbanetic’i geleceğin şehir içi mobilitesine yönelik çığır açan bir kavram haline getiriyor.

Tam ağ iletişimi, örneğin konserler ve etkinlikler gibi yerel bilgilerin değerlendirilmesi ve akıllı yönetimi sayesinde sistem sadece mevcut gereksinimleri analiz etmekle kalmıyor, aynı zamanda onlardan öğrenebiliyor. Sistem böylece gelecekteki ihtiyaçları öngörebiliyor ve bunlara cevap verebiliyor. Bu sayede süreçler optimize edilebiliyor. Örnek olarak; bekleme, sevkiyat süreleri kısaltılabiliyor veya trafik sıkışıklıkları önlenebiliyor. Sistem taleplerin bir araya getirilerek analiz edildiği Araç Kontrol Merkezi’ndeki veri kaydı üzerinden belirli bir bölgedeki bir grup insanı belirleyebiliyor. Ayrıca, sistem artan talebi hızla ve en verimli şekilde karşılamak üzere, bölgeye araç sevk edebiliyor. Son derece esnek çalışan sistem belli rota veya sabit sürüş planlarına bağlı kalmıyor ve şartlara kendini hızla uyarlıyor.

Tam ağ bağlantısı ve kapsamlı bir ekosistemin parçası

Mercedes-Benz Ticari Araçlar, Vision Urbanetic ile iddialı bir hedefe doğru yürüyor. Şirket, alt yapısında neredeyse hiçbir değişiklik yapılmayan yollarda daha az araçla daha fazla yolcu taşımacılığı ve nakliye imkânı öngörüyor. Böylece şehir içleri rahatlayacak ve her geçen gün artan mobilite talebi ve müşteri beklentileri karşılanmış olacak. Şirkete göre esnek, konforlu yolcu taşımacılığı ve verimli nakliye ile şehirdeki yaşam kalitesi artacak aynı zamanda egzoz emisyonları ile gürültü emisyonları azaltılabilecek. 

Yolcu taşımacılığı ve nakliye için değiştirilebilir iki farklı modül

Söz konusu esnekliği yerine getirmek için Vision Urbanetic kullanım amacına uygun farklı üst yapılarla donatılabiliyor. Araç paylaşım çözümü olarak devreye giren People-Mover üstyapısı ile Vision Urbanetic 12 kişiye kadar oturma alanı sunuyor. Modül değişimi otomatik ve manuel olarak gerçekleşirken, değişim manuel modda sadece birkaç dakika sürüyor. Modül değişimi için ilgili üst yapının bağlı olduğu otonom bir platform devreye giriyor. Tüm sürüş fonksiyonlarıyla donatılan  otonom şasiler üstyapı olmaksızın bir sonraki  kullanım  konumuna ulaşabiliyor. Direksiyon, fren veya hızlanma gibi eylemler için sunulan yedek bileşenler güvenliği en üst seviyeye çıkarıyor. 

Cargo Modülü alışagelmiş bir ürün taşıma çözümü olarak devreye giriyor. Esnek yükleme zemini iki seviyeye bölünebiliyor ve 10 adede kadar EPAL paleti taşıyabiliyor. 10 m3 taşıma kapasitesine sahip araç ayrıca tamamen otomatik bir yükleme sistemiyle de donatılabiliyor. Sistem alternatif üstyapılarla değişik sektör ve alanlarda farklı kullanım amaçlarına hizmet edebiliyor. 

Daha fazla alana sahip iç mekân 

Tam otonom ve sürücüsüz yapı sayesinde Vision Urbanetic ile işletme maliyetleri önemli oranda düşüyor. Araç, bataryaların şarj süresi ve bakım süreleri hariç yılın 365 günü kullanılabiliyor. Böylece örneğin tek bir sürücünün sağlayamayacağı hizmet çözümü çok daha uygun maliyetlerle gerçekleştirilebiliyor. Konsept ayrıca lojistik sektörünün her geçen gün artan en önemli sorunlarından biri olan sürücü bulunabilirliğine de etkin bir çözüm sunuyor. Sürücünün ve bununla birlikte sürücü kabininin devreden çıkmasıyla iç mekânda önemli bir alan kazanımı elde ediliyor. Direksiyon, pedallar, konsol ve tüm kokpit devreden çıkıyor. Kazanılan alan ek yolcu kapasitesi veya ilave yükleme alanı olarak değerlendirilebiliyor. 

Fabrika binasında ve şehir merkezinde otonom şürüş

Otonom sürüş özelliğine sahip Vision Urbanetic’in sistem mimarisi, Vision Urbanetic’in rotalarının gerçek zamanlı trafik bilgisi doğrultusunda sürekli olarak uyarlanmasını sağlıyor. İşletmelerin filo yönetimi de yine Bilgi Teknolojileri sisteminin bir parçası olarak yönetiliyor. Vision Urbanetic, fabrika veya havalimanı bölgesi gibi sınırlandırılmış alanlarda veya karayolu trafiğinde kullanılabiliyor.

Dış dünya ile aktif iletişim güven yaratıyor

Birçok kişi, otonom araçlara henüz kuşkuyla yaklaşıyor. Ancak Vision Urbanetic, insanların kuşkusunu gidermek adına People-Mover üstyapısında yeni bir yol izliyor. Çeşitli kamera ve sensör sistemlerini kullanan araç, çevresini bütünüyle algılıyor ve aktif olarak çevresiyle iletişim kuruyor. Araç, yoldan karşıya geçen yayaları, aracın ön cephesindeki geniş ekranda gösterilen özel animasyonlarla onları algıladığı bilgisini iletiyor.

Hayatı kolaylaştıran çözümler

Vision Urbanetic yolcu taşımacılığında tamamen yenilikçi çözümler sunuyor. Çalışanların işe gitmek için harcadığı süreyi kısaltıyor ve daha konforlu hale getiriyor. Günümüz şartlarında iş yerine ulaşmak için evinden aracıyla çıkan birey yoğun trafikte vakit harcıyor, en yakın toplu taşıma noktasına ulaştıktan sonra aracı için park yeri arıyor, toplu taşıma ile iş yerine en yakın noktaya kadar seyahat ediyor ve en yakın istasyondan iş yerine kadar yürüyor. Toplamda 60 dakika, bazı durumlarda 90 dakikaya varan bir seyahat süresi anlamına geliyor. Vision Urbanetic konseptinde birey henüz kahvaltı sofrasında akıllı telefon uygulaması üzerinden yolculuk için talepte bulunuyor. Sistem en kısa sürede en fazla 5 dakika yürüme mesafesinde olacak şekilde araca binme noktasını belirliyor ve seyahati hızlandıracak veya daha ekonomik hale getirecek şekilde araç paylaşım çözümleri sunarak, mümkün olan kısa sürede hedefe ulaştırıyor. Trafik koşullarına da bağlı olarak seyahat süresi 10 dakikaya düşerken evden araca ve araçtan iş yerine olan maksimum beşer dakikalık yürüme süreleri de eklendiğinde çalışan bir birey 20 dakika içinde iş yerine konforlu bir şekilde ulaşabiliyor. Böylece yolcular, ulaşım stresinden kurtulurken şehir merkezindeki yollar ve park alanlarının yükü de hafifletilmiş oluyor. 

Vision Urbanetic teknik servislerin de hayatını kolaylaştırıyor. Günümüzde bir teknik servis çalışanı önce evinden çıkıp teknik servise ulaşıyor. Günlük programına bakarak ihtiyacı olan ekipmanı teknik servis aracına yüklüyor ve teknik servise çıkıyor. Böylece günde en az 2-3 saat araç sürme ve araç yükleme süresi anlamına geliyor. Yenilikçi konsept ile birlikte merkez müşteriden gelen talepler doğrultusunda zamanlama, ilgilenecek personel ve gerekli olan ekipman için planlama yapıyor. İlgili günde depo görevlileri Vision Urbanetic’e servis için gerekli olan ekipman ve yedek parçaları yüklüyor. Vision Urbanetic planlanan servis noktasına gidiyor. Teknik servis elemanı ise uygulama üzerinden gitmesi gereken yeri ve bu noktaya en kolay ulaşım yolunu öğrenerek servis noktasına ulaşıp ekipmanların bulunduğu Vision Urbanetic ile buluşuyor. Böylece teknik servis personeli, ekipman ve yedek parçalarla yüklü bir araçla gezmek ve gittiği yerlerde park yeri aramak gibi zahmetlerden kurtuluyor. 

Ertuğ Özdemir

Lift Content Factory Yönetici Ortağı

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye 83. sayısında yayımlandı.

Exit mobile version