artwork

Kalıcılık, tüketicilerin kabulüne bağlı

2 yıl önce

0

“Metaverse” teknoloji ve internet dünyasındaki yeni devrim olarak fiziksel dünya ile insanların etkileşim kurma, eğlenme, alışveriş ve diğer günlük faaliyetlerini bir araya getirecek gibi görünüyor. Tüm bunların var olduğu bir dünyada reklam hatta genel anlamda pazarlama faaliyetlerinin olmaması imkansız. Şu an var olduğumuz dünyada gördüğümüz canlı alışverişten sanal mağazalara, moda şovlarına, ürün lansmanlarına, içerik üretimine, her türlü çevrim içi işleme varana kadar her şey metaverse içinde de yer alacak. Metaverse ile birlikte paralel evrenler reklamcıların ve reklamverenlerin önüne açılıyor. İki boyutlu olan internet yerine, gözlüklerle bağlanacağımız sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) ile 3 boyutlu, deneyim odaklı sanal ortamlara geçilecek. Bu geçişe markaların ve biz reklamcıların da uyum sağlaması gerekecek. Gerçek hayatta uygulanması zor ya da imkansız olan fikirleri gerçekleştirebilecekleri, yaratıcı fikirleri özgür bırakan metaverse evrenlerinin kendi popüler değerleri oluşacak. Yeni influencer’lar, yeni iletişim araçları doğacak. Biz bunun reklam dünyası için keyifli bir keşif olacağını düşünüyoruz. Metaverse dünyasında olabilecekleri daha iyi öngörebilmek için Steven Spielberg yönetmenliğinde çekilmiş Ready Player One filminin izlenmesini önerebilirim.  

Deneyim temelli iletişimin metaverse dünyasında da daha etkin olacağını şimdiden söyleyebiliriz ancak dijital olmak, yeni teknolojileri öğrenmek ve bunlara uygun içerik geliştirmek tek başına yeterli olmayacak; aynı zamanda ilginç, anlamlı ve sürükleyici olmayı başarmak gerekiyor. Aslında örnekleri görmeye başladık; Balenciaga fütürist giyim sergisini Afterworld isimli bir oyunla piyasaya sürdü, Nike yeni Jordan model ayakkabılarını tanıtmak için Fortnite ile iş birliği yaptı ve rapçi Travis Scott ile 10 milyondan fazla sanal izleyicinin katıldığı bir konser düzenledi, PUBG oynarken Tesla sürebiliyorsunuz. Bu dünyada her marka için iş birlikleri, tanıtım ve reklam fırsatları var. Konumlandırma için önemli olan her zamanki gibi stratejinize uygun işler yapabilmek, metaverse dünyasını anlamak için çaba göstermek gerekiyor. Temel hedef kitlelerden biri olan gençlerin talep ve beklentilerini anlayabilmek ile yenilikleri takip etmekten hiç vazgeçmemek de oldukça önemli. Metaverse, teknoloji ile pazarlama dünyasının birleştiği yepyeni bir dünya olacak. Metaverse için planlanları düşünürken görsel dünyaya değil, deneyimlere odaklanmanın da önemli olacağını düşünüyoruz.

Öncelikle henüz gelişmekte olan bir dünya olduğunu ve markanın kendine uygun platformu hemen bulamayabileceğini unutmayalım. Metaverse oldukça moda bir kelimeye dönüşmekle beraber hala erişim anlamında yetersiz kalabilir; hedef kitlenizin bu dünyada varlığından emin olmanız zaman alabilir. Diğer yandan anlaşılması çok da kolay bir kavram olmadığı için hedef kitle tanımınıza göre varlık gösterme kararını almak gerekebilir; henüz pek çok insan metaverse’ün oyunlardan veya NFT’lerden ibaret olduğunu düşünüyor. ‘Böyle bir dünyada olmak markanıza zarar verebilir mi?’ diye düşünmeyi unutmamak lazım. Bunun yanı sıra bu alanda çalışma yapacak markalar, henüz bu dünyanın çok yeni olduğunu, hukuksal altyapıların oluşmamış olabileceğini de dikkate almalı.

Metaverse ve reklam dünyası birlikteliği henüz çok yeni. Hepimiz öğrenme aşamasındayız ve kalıcılığı hakkında fikir yürütmek çok da doğru olmaz. Yeni teknolojiler her zaman karşımıza çıkıyor ve bizlere yepyeni fırsatlar sunuyor ancak kalıcılık bizlerin değil kullanıcıların veya tüketicilerin kabulüne bağlı.

Onur Özdamar

Yönetici Ortak, Gricreative

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 118. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...