artwork

Kalıcı olarak uzaktan veya hibrit modelle çalışan şirketler

2 yıl önce

0

CNBC Make It’ten Morgan Smith, pandemi sonrasında çalışma biçimlerini kalıcı olarak değiştiren farklı sektörden firmaları listeliyor ve çalışanlarına hangi seçenekleri sunduklarını belirtiyor.

Şirketler insanları ofise geri çağırmaya çalışırken bile evden çalışmak, çalışanlar arasında popüler bir seçim olmaya devam ediyor.

Ocak ve şubat ayları arasında dünya çapında 31.102 çalışanla yapılan son Microsoft araştırması, (nasıl ki daha fazla işletme ofise dönüş gereksinimlerini duyuruyorsa) insanların %52’sinin bu yıl tam zamanlı uzaktan veya hibrit bir işe geçmeyi düşündüğünü tespit etti.

İnsanların en iyi uzaktan ve hibrit çalışma fırsatları bulmalarına yardımcı olmak için FlexJobs, kalıcı olarak esnek çalışma modeline geçen 25 şirketi belirledi.

Bu şirketler, çalışanların tam zamanlı olarak evden çalışmasını veya ekiplerin ofiste ne zaman ve nasıl çalışabileceklerini seçmelerini sağlayan güvene dayalı yaklaşımları benimsemiştir.

Satış, pazarlama ve proje yönetimi, 2022’de hibrit işler için en çok işe alım yapan sektörler arasında yer alıyor. FlexJobs’a göre; kalıcı esnek çalışma modeline geçen 10 şirket şöyle:

1. 3M 

Sektör: İmalat 

Uzaktan çalışma planları: Ekimde 3M, çalışanların uzaktan çalışmayı, ofiste olmayı veya kendileri için en iyi iki yöntemin karışımını seçmelerine olanak tanıyan “Work Your Way” adlı güvene dayalı yaklaşımı duyurdu.

2. Atlassian

Sektör: Teknoloji, yazılım

Uzaktan çalışma planları: Geçen yıl çalışanların “sonsuza kadar evden çalışmakta” özgür olduğunu ancak San Francisco, Amsterdam, Hindistan, Japonya, Filipinler ve Türkiye’deki ofislerini, çalışanların kendi takdirine bağlı olarak ziyaret etmeleri için açık tuttuğunu söyledi.

3. Coinbase

Sektör: Kripto para 

Uzaktan çalışma planları: Coinbase, Mayıs 2020’de, yüz yüze yapılması gereken işler veya toplantı gerektiren pozisyonlar hariç, çalışanların %95’inin evden, ofisten veya hibrit bir programda çalışmayı seçebileceği “remote-first” bir yapıya geçti.

4. Lyft

Sektör: Taşımacılık 

Uzaktan çalışma planları: Lyft, web sitesinde geçen ay yayınladığı bir blog gönderisine göre; “neredeyse tüm” çalışanların nerede yaşayacakları ve çalışacakları konusunda seçim yapmalarına izin veren “tamamen esnek” bir çalışma şeklini benimsedi. Yine de yüz yüze çalışmayı gerektiren bazı görevler mevcut.

5. SAP 

Sektör: Teknoloji, yazılım 

Uzaktan çalışma planları: SAP’nin haziran ayında piyasaya sürdüğü “Pledge to Flex” modeli, çalışanların uzaktan, ofiste veya her ikisinin birleşimi arasında seçim yapmalarına olanak tanıyor.

6. Reddit 

Sektör: Sosyal medya 

Uzaktan çalışma planları: Reddit, Ekim 2020’de çalışanların ofis içi çalışma olanağı da dahil olmak üzere istedikleri yerde çalışma esnekliğine sahip kalıcı bir hibrit modele geçti.

7. Spotify 

Sektör: Müzik, yayın

Uzaktan çalışma planları: Spotify’ın Şubat 2021’de başlattığı “Work From Anywhere” programı, çalışanlar için uzaktan, yüz yüze ve hibrit seçeneklerin yanı sıra bir çalışanın ikamet ettiği yeri değiştirmek istemesi durumunda daha esnek yaşam seçenekleri sunuyor. Örneğin; Spotify ofisinin yakınında olmayan bir semte yerleşen bir çalışan olursa ve yüz yüze çalışma fırsatı olmazsa, Spotify ortak çalışma üyeliği için ödeme yapmayı teklif ediyor.

8. Twitter 

Sektör: Sosyal medya

Uzaktan çalışma planları: Twitter CEO’su Paraj Agrawal geçen ay yaptığı açıklamada, mart ayında ofislerini yeniden açtığını ancak çalışanların nerede ve nasıl çalışacaklarına, uzaktan tam zamanlı olmak da dahil olmak üzere kendileri karar verebileceklerini söyledi.

9. Vista 

Sektör: Pazarlama, tasarım 

Uzaktan çalışma planları: Ağustos 2020’de Vista, kalıcı uzaktan çalışmaya geçerek ofis binalarını, çalışanların masa ayırtabileceği ve gerektiğinde başkalarıyla yüz yüze çalışmak üzere buluşabileceği “iş birliği merkezlerine” dönüştürdü.

10. HubSpot

Sektör: Teknoloji

Uzaktan çalışma planları: HubSpot çalışanlarının üç esnek çalışma seçeneği var: Ofise haftada 3 gün veya daha fazla gelebilirler; ofise haftada 2 gün veya daha az gelebilirler; tamamen uzaktan çalışabilirler. Çalışanlar, seçimlerini yılda bir kez değiştirebilirler.

Morgan Smith

CNBC Make It Work Reporter


Ayrıca Human Resources Director ve CNN Türk’ten aldığımız diğer büyük şirketler ile ilgili bilgiler de şöyle:

  • Apple

Sektör: Teknoloji, yazılım ve tüketici elektroniği

Uzaktan çalışma planları: Teknoloji devi Haziran 2021’de, çalışanların eylül ayından itibaren haftada iki kez evden çalışma seçeneğiyle haftada üç kez ofiste çalışmasını beklediğini duyurmuştu – bu tarih Delta varyant vakalarındaki ani artış nedeniyle Ocak 2022’ye ertelendi.

  • Google

Sektör: İnternet, yazılım

Uzaktan çalışma planları: Google işe dönüş tarihini ocak ayı olarak planlamıştı ancak Omicron nedeniyle bu planını ertelemek zorunda kaldı. Google, ofise geri dönmek için yavaş bir yaklaşım benimsiyor. Geçen yıl CEO Sundar Pichai, çoğu çalışanın haftanın en azından bir kısmında uzaktan çalışabileceği bir “karma çalışma” planı ortaya koymuştu. Çoğu Google çalışanının hala haftada iki gün evden çalıştığı nisan ayında bu plan uygulanmaya başlandı. Çalışanlar isterlerse ofiste daha sık çalışabiliyor veya geri dönmeye hazır değillerse evden çalışma düzenlemelerinin uzatılması için başvuruda bulunabiliyor.

  • Microsoft

Sektör: Teknoloji, yazılım ve tüketici elektroniği

Uzaktan çalışma planları: COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana şirket, çalışanların yönetim onayı ile %100 uzaktan çalışma seçeneğiyle birlikte haftanın yarısında her yerden çalışmasına olanak tanıyan hibrit çalışma modelini benimsedi. Şirket, konferans odalarının güncellenmesi, farklı coğrafyalarda işe alım ve çevrim içi güvenliğin sıkılaştırılması gibi, yaklaşımını özetleyen bir hibrit çalışma kılavuzu bile yayınladı.

  • LinkedIn

Sektör: Teknoloji, sosyal ağ oluşturma

Uzaktan çalışma planları: LinkedIn, Temmuz 2021’de çalışanların tercih ettikleri planı seçmelerine izin vererek şirketin tamamen uzaktan seçeneğe sahip bir hibrit çalışma yöntemine geçeceğini duyurdu. Güncelleme, karantina kısıtlamalarının hafifletildiği zamanın %50’sinde ofisten çalışmayı içeren ilk politikanın ardından geldi. Şirketin ABD genelinde sekiz şehirde ofisi bulunuyor ancak yeni politikası, 16.000’den fazla çalışandan oluşan küresel iş gücü için geçerli olacak.

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 123. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...