İyilik yap, iyilik bul

7 yıl önce

0

Yıl bitmeden biraz daha iyi olmaya ne dersiniz? Tina Ly, dilek listelerine karşılık örgü kazaklardan çok daha etkili seçenekler bulmanız için yazdı.

Senenin son ayı geldi. Eminim siz çoktan bunu fark etmişsinizdir; çünkü havalar değişti, etrafınızdaki insanlar gün geçtikçe daha çok hapşurmaya ya da öksürmeye başladı, günler kısalıyor ve tabii ki tüm mağazalar ve alışveriş merkezleri istek listenizi oluşturmanız için birkaç gününüz kaldığını hatırlatıyor. Hatta yılın bu son döneminde muhtemelen hangi hayır kurumlarının daha çok yardıma ve bağışa ihtiyacı olduğunu da araştırdınız. Ve bu ay özellikle vicdanınız daha da çok etkileniyor çünkü bir yandan aileniz ve sevdiklerinizle şehrin parlak ışıklarla donatılmasının keyfini çıkarmak istiyor, bir yandan da sizden daha şanssız olanlar için üzülmek ve suçluluk duygusu hissetmek arasında kalıyorsunuz. Peki o zaman bu durumda nasıl iyi hissedebilirsiniz?

İyi bir oyunculuk?

Bu yıl siyasi etkinliklerin medyayı boğduğu bir yıl oldu. Ama asıl sorun olarak akıllarda yer eden Suriye Krizi’ydi. ‘Save the Children’ın 2014 yılında hazırladığı kampanya gibi Ikea ve Kızıl Haç da mesajıyla etkileyen bir projeye imza attı. Norveç’te bir Ikea bir mağazasını yeniden düzenleyerek ziyaretçilerine güçlü bir mesaj vermeyi hedefledi. Her zaman görmeye alışık olduğumuz renkli satış alanları yerine bu defa karşımıza 9 kişilik ailesiyle Damascus’un biraz dışında kalan Rana’nın yaşadığı alanın bir replikasıyla karşımıza çıktı. İsveççe bilmiyorsanız telaffuz etmekte zorlanacağınız sözcüklerle dolu etiketlerin yerini ise insanların nasıl yaşadığını, hayatta kaldığını açıklayan etiketler aldı. Duvarlara asılan tablolarda ise aile albümlerinde bulunabilen fotoğraflar yerini aldı. “25 m2 Suriye” çalışması 17-31 Kasım tarihleri arasında sergilendi. Sergilenme tarihi dolmadan haftada 40 bin ziyaretçi tarafından görüldü ve Kızıl Haç’ın Suriye’ye yardım edebilmesi için ek 22 milyon avro olanak sağladı.

Daha iyi oynamak?

Satın almalarla hayır kurumlarını birleştirmek iş modellerinde sıkça görmeye başladığımız bir hale geldi. Bununla ilgili akla ilk gelen örnek de TOMS. “One for One” operasyonu ayakkabılarla başladı. Aldığınız bir çift ayakkabı karşılığında ihtiyacı olan bir çocuğa bir çift ayakkabı verildi. Economist’e göre 2012’de bu operasyonun işleyişi ile ilgili bir araştırma yapılması istendi. Ve ücretsiz ayakkabı dağıtımının ayakkabı ihtiyacı olan hiç kimse üzerinde hiçbir etkisi olmadığı sonucuna varıldı. TOMS da bu stratejisini büyük bir etki yaratacak şekilde değiştirdi. Ve “One for One” projesini geliştirdi.

Örneğin:

Gözlük alımı için; her bir TOMS gözlük alımı ile görme sorunu olan bir kişiye yardım ediliyor.

Kahve alımı için; TOMS Roasting Co’ya ait çanta alımı ile ihtiyacı olan bir kişiye haftada bir su tedariği sağlanıyor (140 litre)

Çanta alımı için; TOMS çanta alımı ile okul çalışanlarına ve kriz danışmanlarına yardımcı olunuyor.

Dilek listeniz için öneriler mi? 

Örgü kazaklardan bıktınız mı? Neden geri dönüşümle elde edilen malzemelerle yapılmış giysiler istemiyorsunuz? Futbol bile bunu yapmaya başladı! Adidas, Real Madrid ve Bayern Munich için ürettiği yeni formalarda okyanustan çıkan plastiklerin geri dönüştürülerek kullanıldığını duyurdu. G-Star gibi bu işleme daha önceden başlayan markalar gibi Adidas da futbol fanlarına ulaşarak değişimin düğmesine basıyor. Ayrıca Faguo, Veja, Ekyog gibi çok yeni moda markaları ya da WWoW, Hamilton Perkins gibi genç girişimciler de bu alana girip hem ekonomik hem de sorumluluk sahibi ürünler üretiyorlar… İyi hissetmek? Umarım evet! Her durumda da şimdiden mutlu yıllar!

Tina Ly

Freelance Consultant

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Aralık 2016 tarihli sayısında yayınlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Artık Eylem Zamanı…

“YKKD ile Söylemden Eyleme”...

Siz Hangi Tip Erkeksiniz?

“YKKD ile Söylemden Eyleme”...