artwork

İnteraktif Reklamcılık Derneği IAB, Türkiye’deki 10. yılını kutluyor

3 yıl önce

0

Türkiye’de on yıldır faaliyetlerini sürdüren, yayıncılardan, reklamverenlerden ve reklam ajanslarından oluşan 149 üyeyi çatısı altında birleştiren IAB, bu süre boyunca gerçekleştirdiği faaliyetler ile pazarlama iletişimi ve reklamcılık sektörünün dijital çalışmalarına birçok katkıda bulundu.

1996 yılında Amerika’da kurulan, bugün 48 ülkede faaliyet gösteren dünyanın en büyük dijital pazarlama ve reklamcılık sektör derneği IAB (Interactive Advertising Bureau) tüm dünyada dijital reklamcılık endüstrisinin sürdürülebilir ve sağlıklı bir şekilde gelişmesine destek veriyor. Tüketici, yayıncı, ajans ve reklamveren perspektifleriyle, güvenlik, şeffaflık ve etik değerler çerçevesinde tedarik zincirinin standartlarının oluşturulması, sektör farkındalığının yaratılması ve sektör adına kamu paydaşlarıyla ve karar vericilerle iletişiminin sağlanması adına çalışmalar yapıyor.

Sektör ve kamu önünde sektör adına referans ve bilirkişi konumunda olan IAB’nin Avrupa’daki ülke bazlı örgütlenmesi IAB Europe tarafından koordine ediliyor. 2007’de bir platform olarak kurulan ve 2011’in Temmuz ayında dernekleşen İnteraktif Reklamcılık Derneği, IAB TR de Avrupa organizasyonuna bağlı bir yapı olarak dijital sektörün ülkemizdeki en güçlü temsilcisi konumunda. Yayıncı, reklamveren ve ajanslardan oluşan 149 üyenin aynı çatı altında temsil edildiği IAB, hedefleri doğrultusunda ölçümlemeden sektörel ödüllendirmeye, eğitimden endüstri standartlarının oluşturulmasına, çeşitli seminer, webinar, canlı yayın gibi etkinliklerden sektörel araştırma, rapor ve makale yayınlamaya kadar pek çok alanda faaliyet gösteriyor.  

İnteraktif Reklamcılık Derneği IAB, aynı zamanda IAB Europe Yönetim Kurulu’nda yer alıyor ve dijital ekosistemi ülkemiz ve globalde yaşanan gelişmeler ışığında birebir takip ederek çözümler üretiyor. 

IAB 10 Yılda Neler Yaptı?

IAB’nin tüm faaliyetleri sektör profesyonellerinden oluşan 30 kişilik Yönetim Kurulu’nun, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda kurulan çeşitli Yürütme Kurulları ve Çalışma Grupları’ndaki 200’e yakın sektör profesyonelinin ve 5 kişilik profesyonel kadronun çalışmaları ile yürütülüyor. 

IAB 10 yıldır yaptığı araştırmalar, artan sayıdaki içerik ve raporları, yeni eğitim programları, IAB Avrupa ve IAB Tech Lab bünyesindeki teknik çalışmaları ve sektörün sorunlarına dair farkındalık yaratma yönünde attığı adımlarla gündemde yer alan her konuya dokunan işlere imza attı.

Geçtiğimiz 10 yılda IAB, veriden programatiğe, reklam sahteciliği (ad fraud) ve reklam engellemeden (ad blocking) marka güvenliğine, influencer pazarlamasından ses reklamcılığına, değişen tüketici alışkanlıklarından yeni trendlere, e-spordan üçüncü parti çerez sonrası döneme ve sektörün gündeminde olan çok daha fazla konuda raporlar, makaleler ve kılavuzlar yayınladı. Dijital ekonominin dijitale katkısından dijital reklamın markaya etkisine, dijital reklamcılıkta insan kaynağından Influencer pazarlamasına, COVID-19’un dijital reklam yatırımlarına etkisinden teknoloji ve yeni trendlere kadar pek çok konuda araştırma ve anketler gerçekleştirdi, sektörle paylaştı. 

Pandemi öncesinde yüz yüze yaptığı seminer, panel, forum, üye bilgilendirme toplantıları gibi etkinlikleri konusunda pandemi döneminde de hız kesmeyen IAB, tüm bu etkinlikleri daha da yoğun bir şekilde online ortamda gerçekleştirdi.

#IABTRSektörSohbetleri Canlı Yayınları

10 yıldır sürdürdüğü faaliyetlere bir yenisini daha ekleyerek 2020 Nisan ayında başlattığı ve şimdiye kadar 28 yayına imza attığı #IABTRSektörSohbetleri canlı yayın serisinde IAB, 57 farklı sektör profesyonelini konuk etti ve sektörün ihtiyaç duyduğu, merak ettiği birbirinden önemli birçok konuyla sektörün bilgisini taze tutmaya, yenilik ve gelişmeleri paylaşmaya, sektöre katma değer yaratmaya çalıştı.

10 yıldır bu bilinçle, dijital reklamcılık ekosisteminde yaşanan global ve ulusal tüm gelişme ve düzenlemeleri takip ederek dijital reklamcılık ve pazarlama endüstrisindeki sürdürülebilir, sağlıklı büyüme için çalıştıklarını ifade eden IAB Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Akalın: “10. yılımızı kutladığımız bu özel senede ve gelecekte de sektörün değişen çözüm ihtiyaçlarına yönelik olarak gerçekleştireceğimiz webinar’lar, araştırmalar, raporlar ve eğitimlerle; sektör dernekleriyle iş birliği içerisinde yapacağımız çalışmalarla ve katma değer yaratan faaliyetlerimizle gelecek 10 yılları da dijital sektör adına en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda, Dolaysız Marka Ekonomisi’nden marka güvenliğine, kişisel verilerin gizliliğinden reklam sahteciliğine (ad fraud), insan kaynağından çerezsiz dünya, hukuki gelişmeler, dijital ses ve reklamcılıktaki yeni teknolojilere kadar geniş bir yelpazede fikirler ve çözümler üretmek üzere çalışacağız.” dedi.

IAB Akademi

IAB’nin öncelikli faaliyetlerinden biri, sektördeki insan kaynağı açığının ve mevcut insan kaynağının eğitim ihtiyaçlarının giderilmesine katkıda bulunmak. Bu bağlamda 10 yıldır sektör profesyonellerinden üniversitelere ve öğrencilere, ekiplerini dijitalle buluşturmak isteyen büyük şirketlerden KOBİ’lere kadar geniş bir kitleye eğitimler düzenliyor. Bu çalışmalarına, son bir senedir tüm eğitimlerini bir çatı altında topladığı IAB Akademi bünyesinde devam ediyor. İlk 5 dönemi Kadir Has Üniversitesi ile birlikte olmak üzere Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) iş birliği ile gerçekleştirdiği Dijital Pazarlama İletişimi Sertifika Programı; üniversitelerin 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik olarak tasarladığı ve 2015 yılından bu yana gerçekleştirdiği Unichallenge + Dijital Öğrenci İşleri Kampı; mühendislik aklını dijital pazarlama aklıyla birleştirmek amacıyla yine üniversitelerin 3. ve 4. Sınıf mühendislik öğrencileri için hazırladığı ve ilk kez 2019’da hayata geçirdiği Unichallenge Tech; sektör profesyonellerine yönelik gerçekleştirdiği konu bazlı dikey eğitimler ve kurumsal eğitimlerle IAB, bugüne kadar çok sayıda insanı sektöre kazandırdı. 900’e yakın sektör profesyoneline mesleki yetkinlik kazandırmak adına eğitim ve sertifika verdi, 480 üniversite öğrencisine ise Unichallenge + ve Unichallenge Tech Dijital Öğrenci İşleri kampında dijital reklamcılık endüstrisini tanıttı ve staj imkanı sağladı.

Pandemi sebebiyle evlerden çalışmaya başladığımız 2020 Mart ayına kadar eğitimlerinin tamamını sınıf ortamında gerçekleştiren IAB, salgın sürecinin başlaması ile birlikte, herkes gibi hızlı kararlar ve aksiyonlar alması gereken bir sürece girdi. Tüm eğitimlerini online ortama başarılı bir şekilde adapte ederek sektörü beslemeye aynı yoğunlukta devam etti ve bu anlamda Türkiye olarak globalde örnek gösterilen bir ülke haline gelmemizi sağladı. “Özellikle gençlerin çevrim içi modele yoğun ilgisi, derslere katılımlarındaki heyecan ve hevesleri bizi son derece mutlu etti. Tüm bu süreçte eğitmenlerimizin hızlı adaptasyonları ve destekleri de bizim için son derece değerliydi.” diyen IAB Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Akalın, gelecek 10 yılda da eğitim alanında gerçekleştirecekleri çalışmalarla yine fark yaratmayı hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları

IAB, 2011-2019 yılları arasında senede iki kez, yarı yıl ve tüm yıl olarak Türkiye dijital reklam yatırımlarını açıkladı. 2019 yılı itibarıyla ise İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB), Reklamcılar Derneği (RD), Reklamverenler Derneği (RVD), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA) adına bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte tarafından hazırlanan “Türkiye Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları Raporu” yayınlanmaya başladı. 

MIXX Awards Türkiye

Dijital reklamcılık işlerinin yaratıcılık, inovasyon ve hedef ekseninde değerlendirildiği MIXX Awards Türkiye’de geçtiğimiz 10 yıl boyunca toplam 99 jüri üyesi ile 5233 başvuru değerlendirildi. 708 başvuru ödüllendirildi ve ödüllendirilen başvurular oluşturulan Başarı Öyküleri Kütüphanesi’nde sektörle paylaşıldı. MIXX Awards Türkiye’ye başvuran 15 proje IAB Amerika’dan, 95 proje ise IAB Avrupa’dan ödül kazandı. “Bu sene 11. kez gerçekleştirdiğimiz MIXX Awards’da 778 başvuruyla rekor bir sayıya imza attık ve ödüller Türkiye’nin ilk interaktif ödül töreni ile sahiplerini buldu. Onedio YouTube kanalından ve MIXX TR AR uygulamasından yayınlanan törende 74 proje ödüllendirildi ve toplamda 200 ödül verildi.” diyen IAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda 11. MIXX Awards Türkiye’nin Jüri Başkanlığını yapan Cüneyt Devrim, gelecek 10 yılda da aynı başarıyla gerçekleştirmeyi hedefledikleri MIXX’lerin heyecanı içerisinde olduklarını ifade etti.

Kamu Paydaşları İle İletişim ve İş Birliği

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) reklamlardaki zararlı toplumsal cinsiyet kalıp yargılarını dönüştürmek amacıyla tüm ilgili tarafları bir araya getirmesiyle oluşturduğu Küresel Unstereotype Alliance Platformu’nun Türkiye’deki destekçileri arasında olmaya, öz denetim alanında RÖK ile yaptığı ve üyesi olduğu Reklam Konseyi çatısı altında gerçekleştireceği çalışmalara büyük önem veren IAB, çalışmalarını kamu paydaşları ve karar verici merciler nezdinde sektör temsiliyeti ve iletişimde referans kaynağı olmak üzere sürdürüyor. Bu amaçla IAB, RVD, RD ve MMA’in bir araya gelerek oluşturduğu Dijital Pazarlama İletişimi Platformu, DPİP 2021’in Ocak ayında faaliyete geçtiğini belirten IAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Ertaş: “Bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de lokal olarak kamu otoriteleri ile iş birliğimizi artırmaya ve güçlendirmeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

11. MIXX Awards Türkiye Jüri Başkanı

Cüneyt Devrim

 

 

 

IAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Burak Ertaş

 

 

 

IAB Yönetim Kurulu Başkanı

Ayşen Akalın

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 112. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Daha İyi Bir Gelecek Platformu Kuruldu

Enerjisa Enerji ‘Daha İyi Bir Gelecek’ platformunu hayata geçirdi...