artwork

İmkanlara odaklanın

1 yıl önce

0

Lucky Generals Kurucu Ortağı Andy Nairn: “Yaşadığımız dünyanın tüm olanaklarını kucaklamanın zamanı geldi.” diyor ve geçmişe bakmak yerine şu an mevcut olanaklarımıza odaklanmanın faydalı olacağını vurguluyor.

Geçen gün gerçekten ilginç bir tweet dizisi gördüm, geçmişin harika reklamlarını bugün pek de heyecan vermeyen karşılıklarıyla mukayese ettim.

Absolut, BMW veya Land Rover gibi markalarda yaratıcı standartlardaki düşüşü görmek oldukça iç karartıcıydı. Yaratıcılığın gücünü ve kuruluşların tehlikedeyken bunu nasıl kolayca unuttuğunu sarsıcı bir şekilde hatırlattı.

Dikkat çekmek istediğim nokta; bunun gibi kanıtlar gösterildiğinde, o zamanlar her şeyin daha iyi olduğu eski güzel günlere geri dönmemiz gerektiği yönündeki sıçrama. Bunun, asıl tweet’leyenin niyeti olduğunu düşünmediğimi vurgulamalıyım ancak bu doğal bir insan tepkisidir, özellikle de dünyada pek çok şeyin olağanüstü bir şekilde yanlış gittiği bu zamanlarda…

Harvard psikoloğu Steven Pinker, tehditlere karşı tetikte kalmaya yardımcı olduğu için insanların aslında karamsarlığa tutunduğunu belirterek bu hadiseye açıklık getirdi. Bu nedenle, zihinlerimiz ilerlemeyle ilgili daha olumlu hikayelerden ziyade kötü haberlere (bilgiler hatalı, kısmi veya sansasyonel olsa bile) öncelik verir.

Nostalji aynı zamanda modern dünyanın tüm belirsizliklerinden çekip çıkaran rahatlatıcı bir sığınaktır ancak Pinker, yaşamın birçok yönüne (sağlık, savaş, şiddet, eşitsizlik, yoksulluk vb.) karşı bizi körleştirdiğini tartışır. Kendi sektörümüz söz konusu olduğunda, nostalji ve karamsarlığa yönelik bu ön yargının bilincinde olmamızın bizim için yararlı olduğunu düşünüyorum.

Bir yandan, onlarca yıl boyunca reklam yaratıcılığında ve hatta etkililiğinde düşüş olduğunu doğrulayan pek çok veri var. Bu konuda neden endişelenmemiz gerektiğini defalarca yazdım. Öte yandan, yeni ifade biçimlerinin nasıl çoğaldığını vurgulayan daha umut verici birçok kanıt da var; rekor hızda yeni iş türlerinin kurulması; markaların, toplulukları için daha fazlasını yapması; bir zamanlar unutulmuş kitlelerin tekrar gündeme gelişi; satış yapmanın yeni yollarının bulunması… Kısacası, her zamankinden daha fazla ticari yaratıcılık modeli var.

Tesadüfen, bu tweet dizisini IPA’in 2022 Effectiveness Awards kazananlarını açıkladığı sırada gördüm. Şimdi, orijinal gönderide olduğu gibi, bu vaka incelemesi örneği üzerinde tartışılabilir: Tanımı gereği, sektörümüzdeki en iyilerin en iyisini temsil eder.

Ancak bu yılki kazananlarla ilk kupayı kazananlar arasında benzer bir karşılaştırma yaparsanız, işlerin aslında eskiden daha iyi olduğu sonucuna varabilirsiniz. Mevcut ürünlerin bir kısmı tartışmasız çok daha büyük, daha çeşitli, işi değiştirebilen yaratıcılık biçimlerini sergiliyor.

Bir dakika… Belki tweet dizisi ve IPA karşılaştırması bize bir şeyler öğretebilir? Ortak dersleri, kesinlikle iş dünyasında yaratıcılığın inanılmaz gücü. Geriye bakmak yerine bu kalıcı gerçeği kucaklayalım ve kendimizi içinde bulduğumuz bu heyecan verici (tamam, bazen korkutucu ve kafa karıştırıcı) yeni dünyada onu savunabileceğimiz tüm yolları düşünelim.

Nostaljiye yönelik kolektif ön yargımıza karşı uyarıda bulunan başka bir akademisyen olan İsveçli Doktor Hans Rosling, ne karamsar ne de iyimser olduğunu ama bir “olanakçı” (possibilist) olduğunu söyledi. Nerede olduğumuza ve kaydettiğimiz ilerlemeye dengeli bir bakış açısı getiren Rosling, daha sonra onu daha iyisini yapmak için kullanır. Bu kelimeyi seviyorum. Rosling’in dediği gibi konu, gerçekten sadece “yapıcı ve faydalı bir dünya görüşüne sahip olmak”tır.

Eskiden reklamların nasıl daha iyi olduğu konusunda sızlanmak zorunda değiliz. Ayrıca şu anda her şeyin harika olduğu konusunda kendimizi kandırmamıza da gerek yok. Yaratıcılığın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.

Elimizde her zamankinden daha fazla araç var. Gördüklerinizden hoşlanmıyorsanız, sadece geriye bakmayın. Çalışmayı olabildiğince parlak hale getirmek için şu anda yapabileceğiniz tüm harika şeylere odaklanın. Kısacası, bir “olanakçı” olun.

Andy Nairn

Lucky Generals Kurucu Ortağı

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 129. sayısında yayımlanmıştır.