Site icon Campaign Türkiye

“İçerik eşittir, içerik pazarlaması demek değil”

Bir yıldır dijital pazarlama alanında hizmet veren Comasist’in kurucuları Beril Özkoçak ve Gamze Akas ile Comasist’in nasıl kurulduğunu, verdiği hizmetleri, içerik pazarlamasını ve gelecek planlarını konuştuk.

İçerik pazarlaması, içerik üretimi, performans pazarlaması, data analizi, sosyal medya gibi alanlarda hizmet veren Comasist kurulduğundan bu yana bir yılı geçirirken birbirinden başarılı projelere de imza attı. Papara, Happn, Storytel gibi markalarla çalışan Comasist’in kurucuları Beril Özkoçak ve Gamze Akas ile bol bol Comasist’i konuşurken özellikle içerik pazarlamasına yaklaşımlarını ve markaların bu konuda nasıl aksiyon almaları gerektiğine de değindik.

Kamer Yılmaz Öncelikle sizleri tanıyalım. Comasist nasıl oluştu?
Beril Özkoçak Comasist resmi olarak 2020 Ocak ayında kuruldu, yani ilk yaşımızı doldurmak üzereyiz diyebiliriz. Biz marka kökenli bir ajansız, Gamze ile 5 yıl önce Sinemia’nın içerik ve PR ekibini kurarken tanıştık ve bu süre zarfında Türkiye ve ABD projelerinin yürütülmesinde hep birlikte çalıştık.

Ben Sinemia öncesinde Paraşüt’ün içerik departmanını kurmuştum; daha da geriye gidersek çeşitli ajanslarda metin yazarı ve zaman zaman da bağımsız editör olarak sektörde toplam 10 yılın üstünde deneyimim var.

Kamer Yılmaz Kendinizi endüstride nasıl konumlandırıyorsunuz? Hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz?
Beril Özkoçak – Gamze Akas Aslında dijital pazarlama alanına dair ihtiyaç duyulan tüm hizmetleri verebiliyoruz; performans pazarlaması, data analiz, sosyal medya gibi alanlarda deneyimi yüksek bir ekibimiz var. Ancak odak noktamız her zaman için içerik pazarlaması. Ekibimiz içindeki farklı uzmanlık alanları da içerik pazarlaması alanındaki çalışmalarımızı derinleştirmek ve müşterilerimize yüksek kaliteli hizmet verebilmemiz için büyük destek sağlıyor. Çünkü pazarlamanın her alanı aslında birbiri ile etkileşim içinde. Pazarlamanın altındaki uzmanlık alanları birlikte çalıştığında yüksek performans sağlayabiliyor.

Çalıştığımız markalara ihtiyaçlarına göre stratejik danışmanlık ve/veya farklı türlerde içerikler sunuyor, bu içeriklerin dağıtımını planlıyor, gerçekleştiriyoruz. Hedef kitleye ve marka diline uygun projeleri uçtan uca hayata geçiriyoruz ve optimize ederek ilerliyoruz.

Comasist’in kuruluşundan bu yana Papara, Storytel, Happn, Yandex, Faladdin, Binnaz, Tmob, Ubimecs, Faselis, Yargıcı gibi markalara hizmet sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz. Sunduğumuz hizmetler Türkiye, ABD, Avrupa ya da global pazarı hedefleyebiliyor.

Baştan sona bizim gerçekleştirdiğimiz ve çok gurur duyduğumuz birkaç projemiz; Papara için Papara Blog, Storytel Türkiye için seslenenkitap.com, Happn için thecrushmag.com, Faladdin için dearhoroscope.com. Çok yakın zamanda da kendi içerik platformumuz “Keep Marketing!” yayına başlayacak.

Kamer Yılmaz Bir marka, içerik pazarlamasından neler beklemeli? Bu alana yatırım yaparken nelere dikkat etmeli?
Beril Özkoçak – Gamze Akas Aslında pazarlama serüveni içinde içerik, çok farklı amaçlar için kullanılabilir. İçerik sizi kendi sektörünüzün en büyük yayıncısı ve kanaat önderi haline getirebilir. İçerik müşterilerinizin ürününüzü en doğru biçimde anlamasını sağlayabilir ve markanızın müşteriniz ile vazgeçilemez bir bağ kurmasını sağlayabilir. Size bizi çok etkileyen bir örnek vereyim; Falım sakızları. Falım pek çok renkli, tatlı, süslü rakibi ile içinde fal manileri sayesinde rekabet edebilmiş; pazarda kendine kritik bir yer edinmiştir. Bu örnekte içerik sıradan bir pazarlama faaliyetini aşarak, ürünün bir parçasına dönüşmüştür. İçerik pazarlaması her ne kadar son on yılda konuşulmaya başlamış gibi gözükse de aslında pazarlama tarihinde etkileyici örneklerin olduğunu görmek mümkün.

Bugüne gelip dünya geneline bakarsak, Redbull markasının konumlanmasında içerik çok önemli bir yer alıyor, Redbull bugün dijital bir içerik platformu diyebileceğimiz noktada ve pek çok marka için önemli bir örnek teşkil ediyor.

İçerik yaratıcı ve doğru kullanıldığında çok büyük bir pazarlama gücü, burada yeni deneyimlere ne kadar açık olduğunuz sizin sınırlarınızı çizer.

Elbette şu göz önünde bulundurulmalı; içerik yatırımı, marka/PR gibi orta vadeli bir yatırım. Gerçek sonuçları görmeye başlamak için biraz sabırlı olmalısınız. Bir önemli fark da diğer pazarlama araçlarında yatırımı kestiğinizde buralardan alınan dönüşlerin de bıçakla kesilir gibi durması. Ancak örneğin bir blog yaptınız ve bir süre sonra yeni içerik üretimini durdurdunuz. Bu blog sizin için trafik, görünürlük ve dönüşüm sağlamaya siz yayından kaldırmadığınız sürece devam edecektir.

Kamer Yılmaz Pandemi sürecine de değinmek isterim. Bu dönemden siz ve müşterileriniz nasıl etkilendi? Bu sürecin içerik pazarlaması için avantajları ya da dezavantajları oldu mu?
Beril Özkoçak – Gamze Akas Bizim durduğumuz yerden bakarsanız; pandemi geçmişte içerik yatırımı yapanların yüzünü güldürürken, yapmayanları da bu konuda düşündürdü, içeriğin altın devri desek abartmış olmayız. Bizim müşterilerimizin çoğunda negatif etki olmadı, hatta bu dönemden büyüyerek çıkanlar da oldu. Turizm ve tekstil gibi sektörlerdeki müşterilerimiz de bu dönemde dijitalleşme süreçlerini hızlandırdılar. Tüm bunlar da bizim için olumlu sonuçlara dönüştü. Ancak ne olursa olsun pandeminin ekonomik durgunluğu tetiklemesi, belirli bir vadenin üstünde her sektörü negatif yönde etkileyecektir.

Kamer Yılmaz Bu süreçte özellikle e-ticaret de önemini artırdı. Artık pek çok marka e-ticaret için içerik üretimine önem vermeye başladı. Siz bu eğilimi nasıl yorumluyorsunuz?
Beril Özkoçak – Gamze Akas Evet, aslında pandemi dijitalleşmeye direnen pek çok markayı, e-ticaret yatırımlarını artırmaya yöneltti. Pandemi öncesinde özellikle bazı köklü markalar için e-ticaret siteleri fiziksel dükkanlarından sonra değer atfedilen son dükkân niteliğindeydi. Ancak fiziksel mağazaların kapanması ya da açık olunan dönemde bile düşük müşteri sayıları online’daki rekabeti körükledi. Bu noktada markalar e-ticaret siteleri; kullanıcı deneyimi, yazılım, tasarım, içerik ve SEO açısından geliştirmeye başladılar. Pandemi bittikten sonra da müşterilerin online’a taşınan faaliyetlerinin eski haline dönmesi beklenmiyor. Kendini offline’da konumlayan pek çok markanın da online pazardan pay kapmak için çalışması, hacim büyüse bile rekabeti kızıştırıyor. Bu alana ve dolayısı ile de içeriğe yapılan yatırımlar artmaya devam edecek.

Kamer Yılmaz Comasist ile nasıl bir fark yaratmak istiyorsunuz?
Beril Özkoçak – Gamze Akas İçerik pazarlaması ile ilgili bir kavram kargaşası yaşanıyor Türkiye’de, sadece SEO içeriği üreten pek çok ajans kendisini içerik pazarlaması ajansı olarak konumluyor. İçerik pazarlaması, pazarlama altında bir uzmanlık türü. Yani öncelikle editör ile içerik pazarlaması uzmanını birbirinden ayırmak gerekiyor. Editoryal ürünler içerik pazarlaması için kritik değerdedir; fakat içerik eşittir, içerik pazarlaması demek değildir. Fark yaratmak dediğinizde önce bu ayrımın altını çizmek isteriz.

Öte yandan biz yaratıcı projelere, sınırları zorlayan içerik işlerine daha fazla yönelebilmek istiyoruz. Yaptığımız her işin kendi kimliği var, işlerimizi kendi hedef kitlelerine özel, veriye dayalı, yaratıcı çözümler olarak kurgulanıp hayata geçiriliyor.

Kamer Yılmaz Gelecek ile ilgili hayalleriniz, planlarınız neler?
Beril Özkoçak – Gamze Akas İçerik, diğer pazarlama materyallerinden daha farklı olarak kendisi bir emtia. Bizi bugün en çok heyecanlandıran içeriği ürüne entegre edebildiğimiz, ürünün parçası haline getirebileceğimiz projeler. Şu an görüşmeleri devam eden böyle bir projemiz var. Umarım önümüzdeki dönemde bu projeyi de sizler ile paylaşabileceğiz.

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 106. sayısında yayımlandı.

Exit mobile version