İçerik dünyasında yeni bir dönem

7 yıl önce

0

Oracle ile gerçekleştirdiği içerik ortaklığı ile beraber içerik üretiminde yeni bir döneme kapılarını açan Lift Content Factory’nin Yönetici Ortağı Ertuğ Özdemir bu yeni dönemi anlattı.

Lift Content Factory olarak Ocak ayında, 5. yılımızı geride bıraktık, geriye dönüp baktığımızda iş planlarımızda, ekonomik ve endüstriyel ihtiyaçlara ya da gerekliliklere göre birçok değişim yaptık. Ancak değiştirmediğimiz tek şey oldu. İsmimizde de bulunan; “Kaliteli içerik üretimi…”

Yaptığımız her işte, “içerik üretimi” bizim stratejimizin merkezinde yer aldı.

Geçen 5 yılda kendi alanında çok güçlü yayınlar olan Campaign, Autocar, Stuff, Four Four Two ve Jr dergilerini her zaman “yaratıcı endüstriler”, “otomotiv”, “teknoloji”, “futbol” ve “30 yaş altı gençlik” segmentine yönelik “içerik platformları” olarak pozisyonladık.

Dijital varlıklarımız, video üretim kapasitemiz, stüdyo altyapısı, etkinlik yönetim kabiliyetlerimiz ve Academy ile bu ana strateji ekseninde hep içeriği ön planda tuttuk. İçerik pazarlamasının daha yeni konuşulmaya başlandığı ve Campaign Türkiye’de kapakta gördüğümüz zamanlarda biz tüm kaynaklarımızı bu alana yönelttik ve 2016 yılına geldiğimizde tüm  iş yapış şekillerimizi bu vizyon ile tamamen değiştirdik.

Bu değişikliği yapabilmemizin bir sebebi de istediğimiz teknolojik altyapıyı oluşturabilmemizdi. Oracle Marketing Cloud içerisindeki 3 farklı programı globalde kullanmaya başlayan ilk içerik üreticisiyiz. Aslında yayıncıların ya da içerik üreticilerinin değil de şirketlerin kullanımına sunulan bu programları, uzun araştırmalar sonunda farklı bir alanda içerik üretmek ve pazarlamak adına kullanmak üzere harekete geçtik.

Uzun implementasyon süreçlerinden sonra entegrasyonu tam anlamıyla sağladık.

Sürekli dile getirdiğimiz içerik üretiminin artışı, farklılaşan istekler, yeni mecralar ve şirketlerin yüksek takipçileri ile kendilerini medya olarak görmesi gibi daha birçok şey tespit ettik. Uzun süren araştırmalar, yurt dışında ve Türkiye’de görüşmeler sonunda da kendi modelimizi ve framework’umuzu oluşturduk. İçerik üretimi konusunda her işte olduğu gibi bir KPI olması şart. Web sitesinde, sosyal mecrada, blog postunda, iç iletişimde, müşteri hizmetlerinde paylaşılan içeriklerin sonucunda varılmak istenen nokta ve buna ait   KPI’ların belirlenmesi en başında yapılması gereken bir çalışma. Aksi takdirde clutter’ın bir parçası olmanın veya gelecek için hiçbir analizi yapılmayan, boşluğa bırakılmış ve “ya tutarsa” yaklaşımı ile bir yere varılması, maalesef uçak kazası gerçekleşme oranıyla aynı.

İçerik üretimi ve pazarlama bilgisi, teknolojinin kullanımıyla beraber iyi kurgulanmış bir formül oluşturuyor. Bizim rekabet avantajı olarak tanımladığımız bu framework’te de bunu yapmaya çalıştık. Sadece birine sahip olmak maalesef bu dönemde yeterli etkiyi yaratmıyor veya sürdürülebilir olmuyor.

Bunun için yaptığımız her projede ya da kendi içerik üretimlerimizde başlangıcı analiz, araştırma ve hazırlık süresine ayırıp “persona”lar oluştururken tüketici yolculuğuna  çalışıp buna göre içerikler üretmeye çalışıyoruz. Kullandığımız teknolojik altyapıda da Oracle’ın bize sağladığı en önemli özelliklerden biri: Compendium tarafında “persona” seçimini yapıp  buna uygun içerikleri kolaylıkla ve sistematik şekilde üretilmesini sağlamak. İçerik üretiminde içeriği kimin için ürettiğiniz ve bu kişinin bu içerikle ne yapacağı çok temel ama önemli bir sorun.

Eğer bir otomobil içeriği üretiyorsak otomobil dünyasını biliyor olmak, markayı tanımak, bu markanın rakiplerini, diğer segmentteki otomobillerini biliyor olmak büyük avantaj ama bunları yıllarca takip etmiş olmak – Autocar editörlerinin yaptığı gibi- ciddi bir bilgi birikimi gerektirir.

Bunun dışında otomobil markasının hedeflerini, gitmek istediği personayı ve bu personayı tanıma, ona hakim olmak güzel bir birleşim. Bu birleşim de proje ekipleri tarafından yönetiliyor.

Örnek verecek olursak; eğer yapılmak istenen showroom’a mümkün olduğu kadar insan yollamak ya da Lead üretmek ise bu da hedefimiz olmalı. Geriye buna uygun KPI’ları oluşturmak, uygun mecrayı düşünmek ve arkasından en önemlisi ölçümlemek geliyor.

Uzun dönemli çalışma ve dataları analiz edebilme yetisi de tam olarak burada devreye giriyor. Bunu da elinizde yeterli, gerekli ve sağlam bir teknolojik altyapı olmadan yapmak çok zor, aynı zamanda da sürdürülebilir değil.

Biz bu framewok’u hem kendi mecralarımız hem de endüstrinin içerisinde bulunan tüm iş ortaklarımız için kullanabiliyoruz. İçerik partnerliklerinin önümüzdeki alanda gelişeceği kesin, özellikle bütçelerin kesildiği bu dönemlerde kaliteli içerik ve bunun doğru paylaşımı daha da önemli hale geleceği bir gerçek.

Ertuğ Özdemir 

Lift Content Factory Yönetici Ortağı

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Şubat 2017 sayısında yayımlanmıştır.