artwork

Hibrit çalışma uzun saatler çalışma riskini mi getiriyor?

2 yıl önce

0

Esnek çalışma, yapılacak işler içinde kaybolma ve çalışılmayan süreler arasında daha iyi bir uyum sağlamanın yolu olarak sunuldu ancak reklam sektörünün uzun çalışma saatleri kültürü sadece farklı bir görünüşe bürünmüş olabilir mi?

Reklam dünyasında iş yerlerindeki ayaklanmalar son zamanlarda normalleşti. Personel için mevcut ve devam eden bir soru var: Ofis içinde geçecek bir gün mü, ofis dışında bir gün mü yoksa COVID-19’a yakalanmaktan uzak durma günü mü?

Başlangıçta pandeminin bir gerekliliği olmasına rağmen, esnek çalışma şimdi işleri ev hayatına uydurmak için faydalı ve kalıcı bir çözüm olarak sunuluyor. Reklam dünyası liderleri çoğu durumda “hibrit çalışma” üzerinde anlaştı.

31 Mart’ta yayınlanan IPA 2021 Agency Census bunu destekliyor; COVID-19’un zirveye ulaşmasının ardından ofisler yeniden açıldığında, ajansların %85’inden fazlasının yüz yüze ve uzaktan çalışma günlerinin birleşimini benimsediğini tespit etti.

İş-yaşam dengesi üzerindeki etkinin tam olarak anlaşılıp anlaşılmadığına ve kişisel yaşamla arasındaki çizginin ne ölçüde bulanıklaştığına dair bazı endişeler var. Campaign, karşılaştıkları zorlukları çözmek için bu yıl “Çalışılabilecek En İyi Yerler” listesindeki bazı ajanslarla görüştü.

Organic Ajans Genel Müdürü Ben Scoggins: “Şimdi farklı çalışma düzenlerini benimsemiş çok insan var, resmi bir açma ve kapama zamanı yok.” diyor.

Yararları, personelin başka işlere de koşturabilmesi veya gönüllülük ve eğitim gibi diğer projeleri üstlenebilmesidir. Ancak personelin uygun olmayan zamanlarda online olma tehlikesi de vardır bu nedenle uzun süreler boyunca çalışabilir gibi düşünülürler, bu da potansiyel olarak, reklam sektöründe geleneksel olan uzun saatler çalışma probleminin sadece farklı bir yerde gerçekleştiği anlamına gelir.

Yaklaşık İngiltere’deki 100 reklam ajansıyla çalışan ve Campaign’in Çalışılabilecek En İyi Yerler anketine sponsor olan fayda danışmanlığı firması Connor Broadley’nin Varlık Yönetimi Kurumsal Danışmanı Charlie Pitt şunları söylüyor: “Esnek çalışma saatlerinde insanlar gün boyunca ofise girip çıkıyorlar. Örneğin; kurumları çocuk bakımı konusunda esnekse ve bir çalışan çocukları okuldan almakla yükümlüyse daha sonra kayıp saatleri telafi etmek için geri dönebiliyor ancak bu telafi akşam kaça kadar sürüyor?”

Mesai saatleri dışında online olmak hâlâ geçerli

Bu yıl ajanslar ve marka departmanları da dahil olmak üzere 100 reklam şirketini harika çalışma koşulları nedeniyle kutlayan Campaign’in her yıl yaptığı Çalışılabilecek En İyi Yerler anketi, onların ve çalışanlarının iş yerlerini nasıl gördüklerini gösteriyor.

Süreç kapsamında bu yıl ilk kez Workforce Research Group tarafından Ocak 2022’de gerçekleştirilen ankette 5000 çalışana iş-yaşam dengesi hakkında bir dizi ayrıntılı soru soruldu.

Genel olarak bulgular, büyük ölçüde memnun görünen bir iş gücü olduğunu gösteriyor. Çalışanların ortalama %80’i iş-yaşam dengesinden “memnun” olduğunu ve %80’i her hafta çalıştıkları toplam süreden “memnun” olduğunu söyledi ancak her iki durumda da, şirketin büyüklüğü arttıkça bu durum daha da kötüleşiyor.

İş-yaşam dengesine çalışan tepkileri

“Katılıyorum” veya “tamamen katılıyorum” ortalama yüzdesi

En etkileyici bulgu, iş dışında verdikleri sözlere uyma özgürlüğüyle bağlantılıydı. Çalışanların ortalama %94’ü “kişisel yükümlülükleri yönetmek için gereken esnekliğe sahip olduklarını” belirtti ancak bu, iş yeri kültürleri için iyi performans gösteren kurumlar için geçerli. Başka yerlerde durum daha kötü olabilir.

Çalışılabilecek En İyi Yerler listesindeki ajanslardan Media Bounty Kurucu Ortağı Emma Tozer: “İş-yaşam dengesinin olmadığı diğer ajanslardan bize gelen birçok insan görüyorum.” diyor.

Yine de genel olarak iyi çalışma koşullarına sahip kurumlar arasında bile, personellerin %48’i mesai saatlerinden sonra e-postaları kontrol etmediği ortaya kondu.

M/Six & Partners ajansına göre; reklam sektörü son iki yıldaki karantinalar sırasında oluşan neredeyse “sürekli çalışabilir olma” alışkanlığından kurtulmak için çok çabalıyor.

Ajansın İngiltere Genel Müdürü Victoria Bickle: “Karantina sırasında çalışma saati diye bir şey kalmamıştı, sürekli çalışılıyordu. O zamandan beri, özellikle M/Six’te görülmemiş bir saygı kazandık; belirli saatlerden sonra çalışmak kabul edilemez ve iletişime geçmeden önce (Whatsapp, telefonla arama veya e-posta) iki kez düşünmelisiniz.” diyor.

Ofise dönüş, çalışma modellerini yeniden tanımlıyor

Bickle, çalışanların haftanın bir bölümünde evde olmaları durumunda daha uzun saatler çalışma riski olduğunu ancak yüz yüze çalışma günlerinin aşırı derecede geç biten mesailerin azalmasına yardımcı olduğunu ekliyor.

“İnsanların boş yere koşuşturması yerine, ofis zamanını iş birliği zamanı olacak şekilde tasarlıyoruz, bu da aşırı çalışma saatlerini en aza indirmeye yardımcı oluyor çünkü burada bir masa başında sadece bir işe odaklanmak yerine birlikte çalışmak anlamlı bir iş.”

Mesai saatleri dışında online olmayan personel oranının düşük olması, ajanslarda farklı saat dilimlerinde iş arkadaşlarıyla çalışan kişilere de işaret edebilir ve “herhangi bir yerden çalışma” politikalarının uygulamaya konmasıyla daha yaygın hale gelebilir.

Müşteriler için sınırlar belirlenmelidir

Reklam şirketleri kendi prensiplerini belirleyebilirken, pandemi sırasında ortaklara daha fazla erişim sağlamayı faydalı bulan müşterileri dahil etmeye çalışmak zordur.

Media Bounty ajansı, çalışanlarının esenliğini korumak gerektiğini anlayan makul müşterilere sahip oldukları için şanslı olduğunu vurguluyor ancak iletişimin zor olabileceğini kabul ediyor.

“Ön görüşmelerimiz var, sınırları biz belirliyoruz. Bazı müşteriler açıkçası buna diğerlerinden daha iyi tepki veriyor. Müşteriler akşam geç saatlere kadar personellerine e-posta gönderiyorsa ve akşam geç saatlere kadar çalışıyorlarsa, bence onların haklarını gözetmekle yükümlüyüz ve uygunsuzsa müşterilerle bu konuşmaları yapacağız.

Açıkçası müşterilerimiz için harika bir iş çıkarmak istiyoruz ve personelimize sahip çıkmazsak bunu yapamayız.” diyor Tozer.

Scoggins’e göre; bazı durumlarda müşteriler projeler için kendi zaman yönetimini geliştirdi. Ayrıca ajansların teslim etmesinin ne kadar süreceğini daha iyi anlıyorlar.

“İyi müşterilerimiz, kaliteli bir iş teslim edilebilmesi için zaman gerektiğini gerçekten anlıyor, eskiden böyle değildi. Bu, kısmen ajansların geçmişte müşterilerden belirli bir ücret talep etme geleneğine bağlıydı. Personelin işi tamamlamak için kaç ek mesai yaptığını gizleyerek, kârları etkin bir şekilde artırdı ancak ajanslar daha şeffaf hale geliyor.” diye ekliyor.

M/Six & Partner’dan Bickle, daha açık müşteri ilişkileri oluşturmaya yönelik bu iyileştirmelerin birçoğunun, iki tarafın da diğerini kontrol etmeye daha çok alıştığı pandemi sırasında gerçekleşen iletişim sayesinde mümkün olduğunu söylüyor.

“Son iki yılda sadece kendi insanlarımızı gözetmek zorunda kalmadık, aynı zamanda müşterilerimize bir dereceye kadar özen göstermek de görevlerimizdendi.

İlişki kurma konusunda genel olarak olumlu şeyler deneyimledik, şimdi konu insanlar ve müşteriler olduğunda daha iyi, daha cesur iş birlikçi diyaloglar geliştirebileceğimizi düşünüyorum.”

Tepeden tırnağa kültür

Nihayetinde, personelin yeni çalışma biçimleriyle başarılı olabilmesini sağlamak işverenlere düşer.

Çalışılabilecek En İyi Yerler anketi, reklam sektöründeki işverenlerin halihazırda daha net iş-yaşam sınırları belirledikleri bazı alanlar olduğunu öne sürdü. Örneğin; işverenlerin yalnızca %62’si personelin tatilde çalışmasına izin vermediğini söyledi (büyük şirketlerde bu oran %45’e düşüyor). Sadece %60’ı “toplantılar ve yalnızca personele yönelik etkinlikler mesai saatinden sonra planlanmaz” dedi.

Mevcut işveren uygulamaları

Pitt’e göre; işverenlerin, personelin bilgisayarını kapatabilmesini sağlaması çok önemli. “Mesai sonrası toplantıları sınırlayan işverenlerin sayısı bizim açımızdan yeterince yüksek değil. Çalışma zamanında planlanmalı daha çok. Bu, iyi bir kültürü teşvik etmekle ilgili.” diye fikirlerini dile getiriyor.

Reklam sektöründe yeni önlemler alınmakta. Örneğin; Organic’te “insan ve kültür” ekibi var, personel saatleri yakından izleniyor; Media Bounty’de akşamları çalışan personel e-postaları ayarlıyor, böylece gecikmeli gönderim süreleri oluyor.

Ajanslar ve diğer reklam şirketleri, personel önceliklerini yeniden değerlendirdiği için özellikle yüksek kayıp oranları gördüğü bir yılda, hibrit çalışma altında iş-yaşam dengesini kurma ihtiyacı çok önemli olacak.

Tozer: “İş-yaşam dengesinin ve gelişime odaklanmanın bulunmadığı, insanlara kulak verilmeyen bir çalışma kültüründe insanlar o kuruluştan birden ayrılarak tepkisini koyuyor.” diyor.

Nicola Merrifield

Campaign UK Yazarı

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 123. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...