artwork

Halkla ilişkilere değer katabilmek

9 yıl önce

0

Türkiye’nin 1960’lı yıllarda tanıştığı halkla ilişkiler kavramı, hızlı bir ilerleme süreciyle kendini bir meslek olarak kabul ettirdi. Türkiye ekonomisinin gelişimi, liberalleşme,  küresel açılımlara yakınlaşma ve dünya ile birlikte hareket edebilme yetisiyle PR Türkiye’de kendisine daha fazla yer bulmaya başladı. Türkiye’de 1980’li yıllarda pazar ekonomisinin kurallarının yerleşmesi ile birlikte ikinci adımını, 2000’li yıllarda uluslararası standartlarda iş yapabilme gücünü artırmasıyla üçüncü adımını atan halkla ilişkiler, teknolojinin gelişimi ve kullanım alanının artmasıyla beraber Türkiye’de dördüncü adımını atmaya hazırlanıyor.

Bu arada son zamanlarda bizi diğer ülkelerden farklılaştıracak gelişmeler ile karşı karşıya gelmeye başladık. Son beş yıl içerisinde kamu kurumlarından özel sektöre, derneklerden medyaya, farklı spor dallarındaki yöneticilere kadar herkes PR ve dalları ile ilgilenmeye başladı. PR profesyonelleri olarak yurtdışındaki meslektaşlarımızdan belki de çok daha fazla belli başlı konulara odaklandık.

Algı Yönetimi, Kriz Yönetimi, Risk Yönetimi, Gündem Yönetimi gibi konular hangi ülkede ne kadar konuşuluyordur sizce? Fırsat belki de hiç olmadığı kadar kapımıza geldi. Bilgilerimizin yanına yeni deneyimlerimizi koyarak uluslararası standartlarda bir ekol yaratabiliriz. Algılama yönetiminin neden yaşamsal olduğunu, sosyal paydaş yönetiminin gerekliliğini, kültürel ve sosyal değerlerin önemini, kriz yönetiminin tek başına yeterli olamayacağını, riskleri ve gündemi de yönetmek gerektiğini güncel örneklerle, araştırmalarla ortaya koyabiliriz.  Başarı örneklerini düzenlenecek panellerde paylaşarak, vaka analizleri hazırlayarak, sunumlar hazırlayarak, akademik çalışmalar ve araştırmalar yaparak sonuçları gündeme getirebiliriz. Daha çok çalışmalı ve daha çok içerik üretmeliyiz. Bu konularda farklı ülkelerdeki meslektaşlarımıza örnek olacak çalışmalar ortaya koyacağımıza eminim, yeter ki bu konuların iletişimini yapalım. Halkla İlişkilere değer katalım.

Serhat Özkütükcü
İDA Üyesi
Twitter: @serhatozkutukcu

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Kasım 2014 sayısında yayınlanmıştır.