artwork

Geri bildirimin gücüne inanıyoruz

2 yıl önce

0

2019 yılında başladığımız dijital dönüşüm projemiz, pandemi döneminde evden çalışma sürecine çok hızlı şekilde adapte olmamızı sağladı. Eş zamanlı olarak kültürel dönüşüm stratejimizi de oluşturmuştuk. Bu alanlardaki odak noktalarımızı hızlıca gözden geçirdik. Çalışanlarımızın sağlığı, işimizin sürdürülebilirliği ve şeffaf iletişim, şirket kültürümüzü korumak ve güçlendirmek için önceliklerimiz oldu. 

Pandemi döneminde sık sık uyguladığımız nabız anketleriyle çalışanlarımızın süreçle ilgili duygu ve düşüncelerini yakından takip ettik. Çalışanlarımızı, yöneticileriyle birlikte kısa dönemli hedeflerini gözden geçirmeleri ve bu hedeflere odaklanmaları konusunda motive eden bir plan oluşturduk. Evlerden çalışmaya başladığımız ilk günden beri tüm liderlik ekibimizle çalışanlarımızla daha sık bir araya gelmeyi hedefleyen farklı mecralar yarattık. CEO’muzla ve liderlik takımlarımızla gerçekleştirdiğimiz düzenli canlı yayınlarda, çalışanlarımızın sağlığı, bulunduğumuz ülkelerde sağladığımız toplumsal katkılar, pandeminin iş sonuçlarımıza etkileri gibi konuları paylaştık. Katılımcıların ve liderlerimizin anlık etkileşimi, çalışanlarımızla aramızdaki bağı koruyan en önemli unsurlardan biri oldu. 

Özellikle pandemi sonrasında gündeme yerleşen “Büyük İstifa” akımının bize işaret ettiği en önemli konuların başında anlamlı bir iş tanımı ve yaşam dengesinin tekrar gözden geçirilmesi var. Tüm bunlar bize motivasyonu tüm boyutlarıyla, bireysel ve değişken faktörlere bağlı bir durum olarak değerlendirmemiz gerektiğini hatırlattı. Pandemi sürecinde çalışanlarımızın her alanda değişen önceliklerinin farkına varıp, bunlara göre geliştirdiğimiz yaklaşımları ve araçları hızlı bir şekilde hayata geçirmeye odaklanıyoruz. 

Yeni kariyer fırsatları ve öğrenme alanlarının yeteneği tutmadaki öneminin gittikçe arttığını görüyoruz. Doğru kariyer haritalarıyla şirket içi rotasyonu deneyim ve gelişim alanı olarak değerlendiriyoruz. Aynı zamanda “Açık İşler” adını verdiğimiz platform ile yurt içi ve yurt dışındaki pozisyonlarımızı öncelikle çalışanlarımızın başvurusuna açıyoruz. 

Geri bildirimin gücüne ve önemine inanıyoruz. Sadece yönetici ve çalışan arasında tek yönlü iletişim akışından ziyade 360 derece fikir alınabilecek her an kullanılan bir gelişim aracı olmasını sağladık. Takdir ve tanıma araçlarımızın da kullanımını artırmaya yönelik iletişim çalışmaları yapıyoruz. Aynı zamanda yılda bir kere verdiğimiz “CEO AWARD” ile beklenenin çok ötesine geçen projeleri ayrıca ödüllendiriyoruz. 

Anadolu Efes Girişim Atölyesi’nde gelişen yeni fikirler ve onların hayata geçtiğini görmekse sadece fikir sahiplerini değil tüm şirket çalışanlarını motive eden ayrı bir unsur. İşte anlamı daha da güçlendiren sosyal sorumluluk alanındaysa Anadolu Efes Gönüllüleri ile çevreye ve topluma katkıda bulunabilmek için el kaldıran tüm çalışanlarımızı uygun etkinliklerde bir araya getiriyoruz. Tüm bunların, çalışanlarımızı motive etmede ve dışarıdaki yetenekleri çekmede olumlu etkilerini gözlemliyoruz. 

İşe alım konusundaki en büyük önceliğimiz adil, objektif, cinsiyet fark etmeksizin eşit işe eşit ücret veren ve kapsayıcı bir işveren olmak. İşe alım sistemlerimizin tümünün temelinde iş hedeflerimize göre oluşturduğumuz yetkinliklerimiz, değerlerimiz ve kurum kültürümüz yer alıyor. İş görüşmelerimizi yetkinlik bazlı tekniklere dayandırırken doğru kişiyi, doğru zamanda, doğru rolle eşleştirmeyi hedefliyoruz. Yaptığımız işin doğasında yer alan dinamizm ve değişkenlik bizleri çeviklik ve duygusal dayanıklılık alanlarında güçlü olan adaylarla bir araya getiriyor. Bunun dışında dijital yetkinlikleri ve yeniyi yaratma enerjisi yüksek adaylarımızın da işe alım sürecimizde fark yarattığını gözlemliyoruz. 

Pandemi döneminde davranışsal yetkinliklere, liderlik becerilerine ve fonksiyona özel gelişim içeriklerine dayanan tüm eğitimlerimizi e-öğrenme platformuna taşıdık. Çalışanlarımıza kendi gelişim hızlarında ve zaman planlarında öğrenme konforu sağlayan bu dijital içeriklerin yanı sıra sanal sınıflarla oluşturulan gelişim programlarına da yer verdik. Çalışanlarımız özel davranışsal yetkinliklerini ve liderlik becerilerini güçlendirmek üzere hazırlanan interaktif e-öğrenme içerikleri, makale ve kitap özeti gibi araçlarla kendi dijital gelişim yolculuklarını oluşturdular. Pandemi döneminde güçlendirdiğimiz e-öğrenme platformumuz, stratejik konumlamasıyla Brandon Hall gibi önemli mecralardan birçok ödüle layık görüldü. Dijital süreçlerimizin yanında, veri analitiği odaklandığımız bir başka öncelik oldu. Çalışanlarımızın veriden yarar sağlayan, iş problemlerini makine zekâsı kullanarak çözümleyen, farklı kaynaklardan elde edilen veriyi kullanarak modelleme yapabilen, günlük hayatta uygulanabilir çıktılar elde edebilen projelerle iş hedeflerine ulaşabilmeleri için Veri Analitiği Uzmanlık Programı’nı da hayata geçirdik.

Banu Artüz

Anadolu Efes Grup İnsan Kaynakları Direktörü

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 126. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...