artwork

Fotoğraf dili kadar satış dili de önemli

3 yıl önce

0

İstanbul dışı sayfalarımızın bu sayıdaki konuğu Caner Hortoğlu Ürün ve Yemek Fotoğraf Ajansı oldu. Bursa’da faaliyet gösteren ajansı daha yakından tanıyarak verdiği hizmetleri dinledik.

Bursa’da faaliyet gösteren Caner Hortoğlu Ürün ve Yemek Fotoğraf Ajansı; ürün, moda, yemek fotoğraf çekimleri, tanıtım ve reklam filmleri konularında hizmet veriyor. 2015 yılında kurulan ajans, sadece Bursa’da değil Türkiye genelinde pek çok kü.ük, orta ve büyük ölçekte firma ile çalışıyor.

Burak Becan: Ajansınızı yaratıcı endüstride nasıl konumlandırıyorsunuz?

Caner Hortoğlu: Bulunduğumuz sektör gerçekten rekabet düzeyi yüksek, ciddi yatırımların olduğu, sizin de sürekli ekipman ve teknik olarak kendinizi geliştirmeniz gereken bir sektör. Biz kendimizi “seller support” olarak görüyoruz, çünkü başarılı bir satış için hedeflenen kitleye uygun ürün görselleştirilmesinden biz sorumluyuz. İnsanlar bir ürüne dokunmadan, denemeden, tatmadan satın alacaklar ve bunu sadece fotoğrafa bakarak yapacaklar. O yüzden işin fotoğraf dili kadar satış dilini de bilmemiz gerekmekte.

Burak Becan: Ajansınız Bursa’da yer alıyor. Bursa’daki bir ajansın İstanbul’a göre avantajları ve dezavantajları neler?

Caner Hortoğlu: Eşimin memuriyetinden dolayı 2015 yılında Bursa’ya taşındım, o zamana kadar uzun yıllar yurt dışında ve İstanbul’da yaşadım. Özellikle yemek fotoğrafçılığı konusunda Gaziantep’ten İzmir’e birçok şehirde hizmet versek de hizmetlerimizin %70’i Bursa sınırları içerisinde gerçekleşiyor. Bursa’da en büyük avantaj; tüm Bursa’ya hizmet verebilmek ve trafik sorunu olmadığı için gün içerisinde birden fazla program yapabilmek. Şu an İstanbul Kadıköy’de Go Media Digital Factory adında bir dijital ajans kuruyoruz, toplantılarımızda Beylikdüzü’ndeki bir firmaya nasıl ulaşırız diye konuşuyoruz. Bursa’da yeri geliyor Eskişehir’den arayan müşteriye arabaya atlayıp gidebiliyoruz ama İstanbul’da zamana karşı daha büyük bir yarış durumu mevcut. Bir ayağı İstanbul’da olan biri olarak Bursa’daki bu sakin düzenden memnunum diyebilirim.

Burak Becan: Diğer ajanslarla rekabet edebilecek insan kaynağına ve sektörel dinamizme sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Caner Hortoğlu: Öncelikle kimseyi rakip olarak görmüyorum, bu sektöre hizmet veren tüm birey ve firmaları bir partner olarak görüyorum. Çünkü sektörde herkes farklı bir alanda hizmet veriyor. İşlerimizin neredeyse yarısı diğer ajanslar tarafından bize geliyor çünkü dışarıdan bakıldığında bir fotoğraf makinesi ve lens almaktan ibaret sanılan bu meslek profesyonel hizmetler için ciddi bir yatırım gerektirmekte. Çoğu ajans haklı olarak bu yatırımı yapmaktansa bizimle çalışmayı daha doğru buluyor. Dijital pazarlamanın ilk oluşmaya başladığı yıllarda derin bir merak içerisinde takibe başladığım birçok konuda zamanla daha fazla fikir sahibi olarak hatta uzmanlaşarak önemli bir meziyet edinmiş oldum. Dijital pazarlamanın ve iletişimin en başından beri içinde olmanın çok fazla faydasını görmekle beraber bize kattığı dinamizm ile örnek alınan ve zaman zaman taklit edilen bir ajans konumuna geldiğimizi düşünüyorum.

Burak Becan: Caner Hortoğlu Ürün ve Yemek Fotoğraf Ajansı olarak çalışan bulmakta zorlanıyor musunuz, yeni iş arkadaşları alırken kriterleriniz neler?

Caner Hortoğlu: Açıkçası büyük bir ekiple çalışmıyorum. Sadece 1 asistanım var, asistanımın grafik tasarım mezunu olması veya bu konuda yetkin olduğunu ispatlaması önemli, böylelikle iş yüküm biraz daha hafifliyor. Onun dışında aldığımız işe göre stilist, makyöz, saç tasarım gibi konularda anlaşmalı olduğumuz arkadaşlarımız var, bu konularda haliyle dışarıdan hizmet alıyoruz. Yeri geliyor 10 kişilik bir ekip oluyoruz, yeri geliyor tek çalışıyorum. Asistanlık başvurularında CV, kariyer verileri, mezun olduğu okul, okul puanı vs gibi konulara hiç bakmıyorum sadece kendisi için oluşturduğu portfolyo, işine olan sevgisi ve yeteneğini tespit etmem benim için yeterli. Onun dışında genel etik kurallarını saymazsak herhangi bir kriterim yok. Azimli, kendini yenilemeyi ve geliştirmeyi seven insanlarla çalışmayı seviyorum.

Burak Becan: Bir süredir dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla mücadele ediyoruz. Ajans olarak bu salgın sizi nasıl etkiledi? Bu süreci nasıl yorumluyorsunuz?

Caner Hortoğlu: Yıllar önce herkes düğün fotoğrafçılığı yaparken, reklam fotoğrafçılığına, “bir gün her şey internet üzerinden satılacak” düşüncesi ile başladım. Pandemi sürecinin zarar vermediği nadir sektörlerdeniz diyebilirim, hatta işlerimiz daha da yoğunlaştı ama tabii sosyal mesafe ve kendimizi koruma adına gerçekten çok zor şartlarda çalışmak zorunda kaldığımız da bir gerçek. Süre. bir gün bitecek ama alışkanlıklar kalacak, yakın gelecekte fiziksel mağaza kullanmanın restoranlar dışındaki sektörlere bir önemi olmayacak, çünkü bu alışveriş alışkanlığı pandemi bitse dahi devam edecek hatta daha da artacaktır.

Burak Becan: Bundan sonrası için hedefleriniz neler?

Caner Hortoğlu Bursa’da faaliyet gösterdiğimiz Caner Hortoğlu ürün ve Yemek Fotoğraf ajansı dışında uzun zamandır üzerinde çalıştığımız dijital içerik ajansı Go Media Digital Factory’i yakında İstanbul’da açıyoruz. Kişisel olarak kendi hedefim her zaman daha büyük markalarla çalışmak ve sektörün üst network ağının bir parçası olmak. Bunun için de müşterilerimize için çözüm odaklı bir şekilde çok sıkı çalışıyoruz.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye’nin 109. sayısında yayımlanmıştır.