artwork

Dönüşüme öncülük ediyoruz

3 yıl önce

0

190’dan fazla ülkede ürünlerimizle her gün 2,5 milyar insanın yaşamına dokunuyoruz. İklim değişikliği, çevre kirliliği, pandemi, sosyal adaletsizlik, cinsiyet eşitsizliği gibi pek çok sorun ile karşı karşıyayız. Söz konusu sorunlara çözümler üretilmesi, kalıcı ve pozitif bir fark yaratılması ve sürdürülebilirlik adına amaç odaklı markalarımızın varlığı oldukça önemli. Son yıllarda yaşanan çevresel felaketler, sürdürülebilirliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Şu anda Unilever Ev Bakım kategorisi ürün içeriklerinin %90’ından fazlası doğada çözünebilir durumda. ‘Unilever Temiz Gelecek Vizyonu’ kapsamında, bu oranı en geç 10 yıl içinde %100’e ulaştırmayı hedefliyoruz. 2030 yılına kadar ev ve çamaşır bakım ürünlerimizin formüllerinden fosil yakıtlardan elde edilmiş hammaddeleri tamamen çıkarıp yenilenebilir veya geri dönüştürülmüş karbon kullanacağız. Temiz Gelecek Vizyonu, Unilever’in 2039’a kadar ürünlerinden kaynaklı emisyonu net sıfıra düşürme taahhüdü için de önemli.

Ayrıca 20 yıldır ön yıkama gerektirmeyen, çamaşırların daha düşük ısıda yıkanmasını sağlayarak enerji tasarrufu yapan ürünler geliştiriyoruz. Son yıllarda formüllerimize bitkisel bazlı temizleyicileri ekledik. Formüllerde kullanılan karbonu çeşitlendirmeye yönelik yeni bir yaklaşım olan ‘Karbon Gökkuşağı’nı geliştirdik.

‘Unilever Pozitif Güzellik Vizyonu’ ile 2030’a kadar her yıl 1 milyar kişiye ulaşarak güzellik ve kişisel bakım alanında eşitlikçi ve kapsayıcı bir bakış açısının geliştirilmesini hedefliyoruz. Bu vizyon çerçevesinde toplumsal cinsiyet eşitliği, toplum sağlığı, hayvan deneylerine yasak getirilmesi, arazi ve ormanların korunması üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Dünyanın en büyük gıda üreticilerinden biri olarak, küresel ölçekte yaşanan gıda krizini şekillendirmek amacıyla ‘Yarının Gıdaları İnisiyatifi’ni başlattık. Ürünlerimizde sürdürülebilir tarımsal hammadde kullanımını artırmak, bitki temelli gıda portföyümüzü büyütmek, besleyici gıdaları herkes için erişilebilir kılmak, tüm ürün gruplarımızda kalori, tuz ve şeker miktarını azaltmaya devam etmek, gıda atığını yarıya indirmek gibi önemli hedeflerimiz var.

2010’da duyurduğumuz Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı ile iş dünyasında sürdürülebilirliği konuşan öncü kurumlardan biriydik. Tedarik, üretim, pazarlama ve satış gibi tüm süreçlerimizi sürdürülebilirlik ilkelerine göre şekillendirmenin büyümeye engel olmayacağını elde ettiğimiz olumlu sonuçlarla kanıtladık. 2010-2020 yılları arasındaki çalışmalarımızla 10 yıllık bir süreçte Ev Bakım kategorimizde kullanıcı başına karbon ayak izini %21, atık ayak izini %6, su ayak izini %7 azalttık.

Daha düşük çevresel etkiye sahip, uygun fiyatlı ve üstün temizlik performansı sağlayan ev ve çamaşır bakım ürünleri geliştirilmesi için 1 milyar avroluk bir bütçe ayırdık.  

Sürdürülebilir yaşamın benimsenmesi, kadınların ve gençlerin güçlenmesi, iklim değişikliği ile mücadele, insanların sağlık ve esenliğinin geliştirilmesi, besleyici gıdaların herkese erişilebilir olması, daha çeşitli ve kapsayıcı güzellik anlayışının yaygınlaştırılması gibi birçok misyona sahibiz. Türkiye’de 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren bir şirket olarak hedefimiz; süreçlerimizi ve ürünlerimizi iyileştirmek amacıyla yapabileceklerimize her geçen gün yenisini eklemek. Değişim ve dönüşüme öncülük ederken, tüm paydaşlarımız için değer yaratmak ve çözüm bekleyen konularda da birlikte hareket etmek isteriz. 

2030 yılı sürdürülebilirlik hedeflerimiz için büyük öneme sahip ancak biz bu değişimi Unilever olarak şimdiden başlattık. Çevre dostu, uygun fiyatlı ve üstün performanslı ürünler ile 9 yıl içerisinde temizliğin geleceğini yeniden tasarlayacağız. 2025’e kadar ihtiyaç duyduğumuz teknolojilere ve iş birliklerine odaklanacağız. Bu süre zarfında plastik ambalajlarımızın %100’ünün tamamen yeniden kullanılabilir, geri dönüştürülebilir veya gübrelenebilir olmasını sağlayacağız. 2030 yılında karbon ayak izinde %20’ye kadar azalma hedefliyoruz. 2039 yılına geldiğimizde Unilever olarak ürün kaynaklı net karbon emisyonunu sıfıra düşürmek istiyoruz. 

Yakın tarihli hedeflerimizden bir diğeri ise; Yarının Gıdaları İnisiyatifi kapsamında 2022 yılına kadar gıdalarımızın %70’inin Dünya Sağlık Örgütü standartlarına uygun hale getirilmesi. 

Pozitif Güzellik vizyonumuz çerçevesinde de 2023’e kadar kozmetik ürünlerde hayvan deneylerine küresel ölçekte yasak getirilmesi için çalışacağız. 

Leyal Eskin Yılmaz

Unilever Türkiye Ev Bakım Kategorisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 114. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...