artwork

Dijitalleşmeyi kaçırmış bir ülkeyiz

3 yıl önce

0

Biz dijitalleşmedik, telefonlaştık. İki buçuk yılda bir telefon değiştiren bizler, 9-11 yılda bir dizüstü bilgisayar değiştiriyoruz. Bu da aslında gerçek dijitalleşmeyi tamamıyla kaçırdığımızın göstergesi. Biz dijitali tüketiyoruz, dijitalin üretim önemini ise yeterince kavrayabilmiş değiliz.Türkiye her zaman dijital tüketim ile övündü. Ancak bu özgüvenimiz sosyal medya tüketimi ile ilgiliydi. Uzun yıllar Facebook kullanan ilk 5 ülkeden biri olmakla övündük ama gerçekte biz dijitalleşmeyi kaçırmış bir ülkeyiz. Biz dijitalleşmedik, telefonlaştık. İki buçuk yılda bir telefon değiştiren bizler, 9-11 yılda bir dizüstü bilgisayar değiştiriyoruz. Bu da aslında gerçek dijitalleşmeyi tamamıyla kaçırdığımızın göstergesi. Biz dijitali tüketiyoruz, dijitalin üretim önemini ise yeterince kavrayabilmiş değiliz.

Covid çok şeyi değiştirdi diyoruz ama değiştirmekten çok, ben “hızlandırdı” diyorum. Bu korkunç hastalığın bazı farkındalıkların yaratılması açısından yararları da oldu. Biz dijital dönüşümde ne kadar geride olduğumuzu fark ettik. Bunu kurumsal dünyada da fark ettik, çocuklarımızın online eğitim altyapısının ne kadar zayıf olduğunu da…

Artık değişmemiz gerektiğini biliyoruz.

Biz 23 kategoride sürekli takip çalışmaları yapıyoruz. Bu datayı entegre ettiğimizde, 24/7 Türkiye’yi temsil eden büyük bir örneklemde küçücük tüketim değişikliklerini bile yakalayabiliyoruz.

Nisan ayından itibaren Covid etkilerini de takip ediyorduk. Dijital içerik koronavirüs salgını sebebiyle ciddi arttı; ancak bu, eve kapanan tüketicilerden dolayı, sadece mobil değil, WiFi GB tüketimi asıl artan oldu.

En son verileri paylaşacak olursam, Eylül 2020 sonu itibarıyla, Türkiye’nin %37’si dijitalde harcadıkları saatleri artırdıklarını söylediler. Ağustos sonunda bu oran %34 idi. Ve burada kış aylarındaki

davranış beklentilerine de bakmak gerekiyor. Türkiye’nin %48’i kış aylarında dışarıya çıkmayı azaltacağını söylüyor. Bu da kendimizi izole edeceğimizi gösteriyor. Sonuç olarak soğuklar geldiğinde, dijital tüketimimizin artacağını da gösteriyor.

Peki yıl sonu ve 2021’de beklentiler ne durumda?

Salgının yıl sonuna doğru biteceğini düşünenler ciddi düşüşte. Artık sadece %21 bu sene içinde ikinci bir normalleşme yaşayacağımızı düşünüyor. %79 bu yıl ile ilgili artık herhangi bir umuda sahip değil. Ancak 2021’de aşı çözümüne inanan da sadece %24. İnsanımızın %76’sı artık 2021’in de böyle geçeceğini düşünüyor. Haliyle 2021’de dijital tüketim ister fiks, ister mobil artmaya devam edecektir. Ekonominin toparlanmasını ise 2021 ikinci çeyreğinin sonunda bekliyorlar.

“AVM’lere gidişimi azaltacağım” diyenler %48. Bu da dijital kanallar üzerinden alışverişin artacağının göstergesi.

Dijitalde hiç kullanılmamış 5 milyon kredi kartı kullanılmaya başlandı. Covid başladığı andan itibaren elektronik satışlar çok ciddi anlamda arttı. Umudum o dur ki tüm bu veriler bize dijital dönüşümün devam edeceğini ve bizlerin telefonlaşmadan gerçek dijitalleşmeye geçeceğimizin göstergesi olur.

Akan Abdula

FutureBright Group, Kurucu Ortak

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 105. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...