Dijitali de kağıt gibi yaparsan olmaz ki!

10 yıl önce

0

Dünyada ‘dijitalleşme ve gazetecilik’ üzerine ahkam kesenlerin iki buçuk örneği var. New York Times ve Wall Street Journal ile biraz da Financial Times

Bu üç devin dijitalleşirken kağıttan çıkmamaları hatta fiyat yükselterek kârlarını artırmaları anlatılıp duruyor.

Bu başarı öykülerinden pay çıkarıp “Hadi siz de böyle yapın” diyenler Türkiye ve dünya gerçeklerini bilmeden fikir yürütenler. Kardeşim bunların yayın dili İngilizce ve kafadan 1 milyar kişiye erişiyorlar. Nijerya’da bile ülkenin ileri gelenleri bu kaynaklara girip ‘ne yazmışlar acaba?’ diye bakıyor. Tamam üçünün de dört dörtlük içeriği var ama müşteri potansiyelinin de çok yüksek olduğunu kabul edelim. Türkçe yayın yapan bir gazete nasıl dünya çapında destan yazacak?

Dijital başarılar anlatılırken henüz ‘kağıdın ölmediğini’ iyi içeriğin hangi mecrada olursa olsun iş yapacağını tekrarlayalım.

Ve dijital dönüşüm bilgilerimizi bir kez daha anımsayalım:

• Evet kaliteli içerik ölümsüzdür.

• İyi gazetecilik her koşulda yaşamaya devam eder.

• ‘Dijitale geçmek’ sadece lafta kalırsa başarılı olmaz. Kağıtta yaptığını internete aynen uyarlarsan da olmaz. Dijitali dijital gibi, kağıdı kağıt gibi işlemek lazım.

• Mesela uzun ve lezzetli gazete yazıları kağıtta hala iyi okunsa da internette bunları kimse okumuyor. Değişim derken işe buradan başlamak, Twitter çağında kısa ama çarpıcı üslup kullanmak şart.

• Kağıdın tek yönlü yayıncılık tarzı artık internette yok. Hep sen anlatıp durma, bırak biraz da okur sana yazsın, habere katkı sağlasın. Çünkü bu çağda genç kuşak fikrini söyleyecek mecra arıyor.

Zaten sosyal medyadan fışkıran ortak zekanın, kısa kısa yazdıklarını okuduktan sonra artık hangi yazarın ahkamı bizi kesiyor ki?

 

Levent Ertem

Campaign Türkiye Yayın Danışmanı

@ertembey

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Nisan 2014 sayısının yayınlanmıştır.