artwork

Dijital ve şubesiz bankacılık dönemi

3 yıl önce

0

2020 yılının başında tüm dünya ile birlikte ülkemizi etkilemeye başlayan ve etkisi hala devam eden pandemi; katalizör etkisi yaratarak tüketici davranışları ve alışkanlıklarıyla ilgili orta vadede beklenen değişimlerin kısa süre içerisinde gerçekleşmesine neden oldu. İnsanların zorunlu olarak evde geçirdiği sürenin çoğalması ile tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital içerik tüketimi arttı. Bu tüketimin sonucunda ise tüm dijital platformların ziyaretçi sayıları yükseldi. Mobil cihazlarla oyun oynama, video izleme ve müzik dinleme süreleri artış kaydetti.

Ülkemizdeki e-ticaret hacmi 2020 yılında bir önceki yıla göre %66 oranında artarak 226 milyar TL seviyesine yükseldi. Bu yükseliş ile birlikte e-ticaretin toplam ticarete oranı %9,8’den %15,7’ye çıktı. Bu gelişme neticesinde e-ticaret sektörüne yapılan yatırımlar arttı. Birçok farklı yeni e-ticaret platformu sektörde faaliyet göstermeye başladı. Reklamcılar Derneği tarafından hazırlanan 2020 Yılı Medya Yatırımı Raporu’na göre; dijital medya yatırımları 2020 yılında bir önceki seneye göre %39 artış ile 7.5 milyar TL seviyesine ulaştı. Dijital yatırımların toplam medya harcamasından aldığı pay ise %54’e yükseldi.

Tüm bu gelişmelerin ışığında; pandemi döneminde ortaya çıkan yeni tüketici alışkanlıklarının artık toplum tarafından vazgeçilemeyecek şekilde kanıksandığını ve bu nedenle normalleşmeyle birlikte de hayatımızda kalmayı sürdüreceğini düşünüyoruz. Normalleşme sürecinde kişilerin gerek tüketim çeşitlerinde gerekse sosyal çevre alışkanlıklarında değişimler meydana gelecek. Fakat değişen ve gelişen yeni ürün ve hizmetler daha da evrilerek dönemin şartlarına uygun şekilde sektörde yer bulacak.

Son yıllarda sektörün en önemli gündem maddesi haline gelen dijitalleşmenin hızını daha da artırdığı pandemi döneminde bankacılık ve finans sektörünün dijital alandaki yatırımları da büyük oranda yükseldi. 2020 yılı bankacılıkta dijital işlemlerin hiç olmadığı kadar ön plana çıktığı bir dönem oldu. 2021 yılında da bu eğilim aynı hızda, hatta artarak devam ediyor. Türkiye Bankalar Birliği istatistiklerinden de anlaşılacağı üzere; mobil bankacılık kullanımı ciddi oranda artıyor. Toplam 63 milyon dijital bankacılık müşterisinin 58 milyonu mobil bankacılık kullanıyor. Bu durumun oluşmasındaki en büyük faktörlerden birinin de pandemi ile beraber akıllı telefon kullanım yaygınlığının artması olduğu düşünülüyor. Pandemi döneminde akıllı telefon kullanımı %70 ve bilgisayar kullanımı ise %40 oranında artış gösterdi. Bu oranlar neticesinde dijital medya kullanımı tercihten ziyade bir zorunluluk haline geldi.

2020 yılı sonunda hayatımıza giren ve 7 gün 24 saat para transferi yapılmasına olanak sağlayan FAST yeni nesil mobil bankacılığın ilk adımlarını atarken, “Müşteri Olmak İstiyorum” ürünümüz ile dijital müşteri olma süreci hayatımıza giriyor. Bankacılık işlemlerinin çok büyük bir yüzdesinin dijital kanallardan yapılması sonucunda tamamen dijital ve şubesiz bir bankacılığın başladığı yeni bir döneme adım atıyoruz. Bu değişim de bankacılık sektöründe son yıllarda yaşanan en büyük gelişme olarak yerini alacak.

Hayatın yeni düzeni ve bu düzen doğrultusunda değişen kullanıcı alışkanlıkları sonucunda iş yapma biçimleri, dijital teknolojilerin sağladığı yenilikçi araçlarla değişiyor. Dijital medya kullanımının da bu araçlar içerisinde önemli ve artık değişmez bir yeri var. Bizler de Türkiye İş Bankası olarak bu değişime ayak uydurabilmekten ziyade bu değişimin öncüsü olmak için tüm kaynaklarımızı kullanmaya kararlıyız. Bu sebeple dijital alanda yapılan yatırımlarımız gerek pandemi döneminde gerekse normalleşme süreci ve sonrasında hız kesmeden devam edecek. Kısaca pandemiyi geçici, dijitalleşme ve dijital yatırım iştahımızı ise kalıcı olarak görüyoruz.

Türkiye İş Bankası

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 111. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...