artwork

COVID-19 ile yaşama zamanı geldi mi?

2 yıl önce

0

Reklam dünyası, devletin verdiği evden çalışma talimatının kaldırılmasının ardından ofis hayatına dönüş yolunda ilerliyor. Campaign Editör Yardımcısı Gemma Charles, sektörden üst düzey kişilerin konuyla ilgili düşüncelerini derledi.

Birleşik Krallık Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sajid Javid, geçen yaz ilk tweetlerinden birinde ulusu “bu virüsten korkmak yerine onunla yaşamayı öğrendiğimiz için aşı olmaya” çağırdığında pot kırmıştı.

İnsanların COVID-19’dan korktuklarını ima ederek duyarsız olduğu için eleştirildi. Kısa bir süre sonra pişman olan Javid, “kötü kelime seçimi” için özür diledi.

Ocak ayı başlarında Javid, evden öğretimin kaldırılması da dahil olmak üzere “B Planı” kısıtlamalarını gevşetme hareketini ayrıntılı olarak açıkladığında, herhangi bir korkaklık önerisinden uzak durdu ancak akıl almaz tweet’inin temasına geri döndü. “Bu virüsü ve gelecekteki varyantlarını ortadan kaldıramayız. Bunun yerine, griple yaşamayı öğrendiğimiz gibi COVID-19 ile yaşamayı öğrenmeliyiz.” dedi.

“COVID-19  ile yaşamak” bir bakıma hükümet sloganı haline geldi. Omicron varyantının öncekilerden daha hafif olduğu kanıtlandı ve kısmen başarılı bir destek kampanyası sayesinde vakalar düşmeye devam ediyor.

Sektörümüzü göz önünde bulundurduğumuzda ocak ayında yüksek profilli eski Publicis Groupe üst düzey yöneticisi Tom Goodwin’den evden çalışma konusunda bir başka araştırma daha geldi. İstisnalar olsa da genellikle ofise dönmek konusunda en isteksiz olan çalışanların “muhtemelen onsuz iyi olduğunuz insanlar” olduğuyla ilgili bir tweet attı.

Bununla birlikte reklam dünyasındaki söylem çoğunlukla nazik olmuştur ve evde çalışma artık büyük ölçüde norm olarak kabul edilmektedir. Sky, geçen hafta rahatlatılan kısıtlamaları kutlayan şirketler arasındaydı ve bu fırsatı, çalışanları yeni bir ofise geri döndürme, yeni bir hibrit çalışma modeli başlatma planlarını yapmak için kullandı.

Reklam dünyasındaki patronlar, ofise girmeye hâlâ isteksiz olan bazı personellerle çarpışma rotasında olabileceklerine dair korkularını dile getiriyor.

Bir ajansın CEO’su, haftanın üç günü ofise gitmeleri için üzerlerindeki baskıyı artırdığında mini bir toplu istifa olduğunu söyledi ancak aynı çatı altında olmanın “maddi olmayan faydaları” ile ilgili katı duruşu benimsemenin gerekli olduğu konusunda kararlıydı.

Google, yetenek savaşında bir kez daha üstünlük sağlayabilecek bir duruşla, ajans dünyasından daha esnek görünüyor. Google İngiltere ve İrlanda Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ronan Harris: “İş hayatının geleceğinin esneklik olduğuna inanıyoruz. İngiltere’deki çalışanlar bazen ofiste olmak isterler, ayrıca haftada birkaç gün evden çalışmayı da isteyebilirler. İnsanlarımızdan bazıları tamamen uzaktan çalışmak isteyecektir. Gelecekte İngiltere’deki iş yerimizde tüm bu olasılıklar mümkün olacak.” diyor.

Peki pandemiyle geçen iki yıldan sonra reklam dünyası için “COVID-19 ile yaşam” nasıl görünüyor?

Hanisha Kotecha
Creature CCO’su

Dürüst olalım hepimiz bir süredir bununla yaşıyoruz. Birçoğumuz semptomların ötesinde kalp kırıklığı, yalnızlık ve verdiğimiz kayıplarla acı içindeydik ancak virüsün nimetlerine de bakabiliriz, sadece olumsuz yönlerine değil.

  1. Hayatlarımızı daha iyi hale getiren insanları (öğretmenler, bakıcılar, temizlikçiler, hemşireler) ve aynı zamanda birlikte güldüğümüz insanları daha iyi tanıdık. Akıl sağlığımızla ilgilenen ve iyi olup olmadığımızı önemseyen patronları da…
  2. Markaları daha iyi yaşamamıza nasıl yardımcı olduklarına göre seçiyor ve değerlendiriyoruz (değerli vaktimizi, zor kazanılmış paramızı koruyorlar, etik seçimler yapmamıza yardımcı oluyorlar). Markalar her zamankinden daha cömert olmaya çabalıyor.
  3. Daha iyi iletişim kurmayı öğreniyoruz. En sevdiğimiz insanlar gibi markalar da saygılı davranıyor; yalnızca gerçekten iyi bir şey olduğunda dikkatimizi yönlendirmemizi istiyor. Daha eğlenceliler ve sadece söylemek istediklerini değil, umursadığımız şeyleri düşünüyorlar.

Yani evet, bununla yaşayalım. Yeter ki işleri batırmayalım ve yol boyunca öğrendiğimiz dersleri unutmayalım.

Fiona Gordon
Ogilvy UK Genel Müdürü

2022, iş liderlerinin umutlarını ortaya koyma ve yeni bir normal yaratma zamanı. İniş çıkışlar sürecek ve uyum sağlamaya devam etmemiz gerekecek ancak tüketici davranışı değiştikçe, çalışma zihniyeti de değişiyor. Müşterilerimize ve ekiplerimize ilginç yenilikler getirmeye, iş birliği yapmaya ve ilham vermeye devam etmeliyiz.

Sektör, nasıl çalıştığımız ve fikir ürettiğimiz konusunda deneme potansiyelimizi gösterdi. 2022’de bunu bir adım öteye taşıyalım; tüm yaratıcılıklarını göstermeleri için her düzeyde ve her beceride çalışanlarımızı güçlendirelim.

Fırsatları yakalamak için uyum sağlama becerisine, gerçekten dinlemek için empatiye, güveni derinleştirebilme, iş arkadaşları ve müşterilerle ortaklıklar kurma becerisine sahip olan işletmelerin tümü, gelecek konusunda heyecanlı.

Nishma Robb
Marka & İtibar Pazarlaması Kıdemli Direktörü, Google UK

Dinleyin, hepimiz tekrar tekrar “kendinizi sessize aldınız” demekten bıktık. Zihinsel sağlığımız ve esenliğimiz için sosyal bağlantıya ihtiyaç muazzam. Yani ofise dönüş 2022’de farklı görünecek.

Google’da, işin geleceğinin esneklik olduğunu düşünüyoruz. Yakın zamanda Central Saint Giles ofisimizin gelecekteki iş yeri ihtiyaçlarını karşılamak üzere iyi donanımlı olmasını sağlamak için satın alındığını ve yenilendiğini duyurduk.

Esnek çalışmak, daha az iş birliği anlamına gelmemeli. Kapsamlı bir şekilde iş birliği yapmak, esenliği, hibrit çalışmayı teşvik etmek ve iş ortamlarının evrimi söz konusu olduğunda hızı belirlemeye devam etmek için yeni alan türleri tanıtacağız.

Farklı görünen ne? Google topluluğu için bu; haftanın birkaç günü evden çalışmanın, yılın bir bölümünde başka bir şehirden çalışmanın veya hatta tamamen uzaklara gidip hep birlikte oraya taşınmanın esnekliğinden yararlanmaya devam etmek anlamına gelebilir.

Ofise dönüş deneyimini keyifli hale getirmek için esnekliğin ve seçim yapabilmenin esas olacağını söyleyebiliriz.

Jon Williams
Baş Yönetici, The Liberty Guild

Evet virüsle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor ama öğrendiklerimizle de yaşamamız gerektiğini hatırlayalım. Mutlak gerçek şu ki; bilim endemik hale geldiğini söylüyor ve bizim de onu kabul etmemiz gerekiyor. Grip veya vergiler gibi…

Bir hükûmette, doğası gereği güven duymadığımız birinin bize her şeyin yoluna gireceğini söylemesi, yeniden keşfettiğimiz her şeyi çöpe atmamız gerektiği anlamına gelmez. Hapsedilmemiz bize hayatı nasıl seveceğimizi yeniden öğretti. Ailemiz, arkadaşlarımız, hayatımız, nereden geldiğimiz ve nerede olmak istediğimiz… Gerçekten önemli olan şeyler.

Richard Morris
IPG Mediabrands İngiltere ve İrlanda Baş Yöneticisi

Umut, (çoğunlukla) aşılanmış bir nüfus ve öldürücülükte belirgin bir azalma ile mümkün ancak hâlâ fiziksel ve zihinsel hasar verebilen (toplumun tam olarak bilgilendirilmediği) bir virüs tehdidiyle yaşıyoruz.

Virüsle yaşamaya başlamanın zamanının geldiğini vurgulamak için henüz çok erken olduğunu düşünmekle birlikte, yeniden yaşamaya başlamanın zamanının geldiğine inanıyorum. İnsan etkileşiminin eksikliğinin de bedeli var. 

Meslektaşları, müşterileri ve ortakları ofislerimize tekrar davet etmeyi dört gözle bekliyorum. Londra’daki The Bailey’de yeni, esnek çalışma yöntemleri ve hoş, fiziksel bir alan edindik. Umarım hayatları zenginleştirir ve yaratıcılığın gelişimine yardımcı olur.

Gemma Charles

Campaign Editör Yardımcısı

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 123. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...