Site icon Campaign Türkiye

Cannes Lions 2017’de Grand Prix kazananlar

Tina Ly, Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde Grand Prix alan 7 çalışmayı inceledi, çevresel ve sosyal konulara dikkat çeken işlerin başarısını Campaign Türkiye için yazdı.

2013’ten beri sürdürülebilirlik ve Cannes Lions hakkında yazıyorum. Özellikle kampanyalarla desteklenen daha çevreci ve sosyal girişimleri gördüğümde de çok çok mutlu oluyorum. Çünkü reklamcılık dünyası sadece umursuyormuş gibi görünse de yine de gerçekten bir şeyler yapılıyor. Her neyse… Şimdi tek boynuzlu atlara ve dünyanın gerçekten değiştiğine inanmaya devam edelim.

Bu yıl Grand Prix alan ve özellikle dikkatimi çeken 7 işi anlatacağım. Neden 7 mi? Çünkü Temmuz yani 7. aydayız ve Game of Thrones’un 7. sezonunu bekliyorum.

Tüketiminizin gerçek maliyeti

Aland Endeksi tüketiminizin bir tür ‘perde arkası’nı sergiler. Her kredi kartı işleminin çevresel etkisini hesaplar. Aylık fatura ile birlikte her ay dijital bir rapor sunar ve ortaya çıkan etkinin telafi edilmesi için yerel, global ya da yaşam tarzı çağrıları yapar. Toplumsal etkiyi (tüketim çılgınlığının dünyada nelere sebep olduğunu anlatan The True Cost Belgeseli’ni hatırlayabilir, izlemediyseniz izleyebilirsiniz) ölçen bir endeksle birleştirildiğinde, insan tüketimi değişebilir mi? Değişiklik gerçekleşirken bu girişimin iletişimi oldukça etkili oldu. Ve RBK Communication Stockholm tarafından Bank of Aland için yapılan kampanya Grand Prix Cyber’ın kazananlarından biri olarak karşımıza çıktı.

Korkusuz kız için 4 ödül

Korkusuz Kız – Fearless Girl sadece Grand Prix Glass’ı elde etmekle kalmadı, aynı zamanda Grand Prix Titanyum, PR ve Outdoor ile de ödüllendirildi. Kristen Visbal tarafından şekillendirilen Fearless Girl, New York’taki Manhattan Financial District’te Bowling Green’in ünlü Charging Bull’una bakan bir Latin kızı. Uluslararası Kadınlar Günü’nden bir gün önce kurulan McCann New York, Amerika’da büyük sermayeli şirketlerdeki kıdemli liderliklerde toplumsal cinsiyet çeşitliliğini teşvik eden SSGA Cinsiyet Çeşitlilik İndeksi’ni tanıtmak için mükemmel bir yol buluyor. Bu tip girişimlerin kadınların liderliğini gündeme getirip getirmediğini ise gelecekte göreceğiz.

Alışılmadık bakış açısı

“Spor”, “Tayland” deniliyorsa, Muay Thai’yi hemen aklınıza getirebilirsiniz. Bu sözcüklere bir de “güçlü destekçileri” eklersem, tahmin edersiniz ki  “futbol” diyeceğim.

Tayland’da insanlar bu konuda oldukça tutkulu; izlemeyi de oynamayı da çok seviyorlar. Bangkok’taki yoğun nüfuslu bir bölge olan Khlong Toei’de, özellikle gençler arasında, birbirleriyle iletişim kurmak oldukça zor. Spor da insanları bir araya getirmenin iyi bir yolu. AP TAYLAND da CJ WORX isimli bir dijital ajans ile iş birliği yapıyor ve uzay optimizasyonu yoluyla futbol alanını yeniden tasarlama fikrini ortaya çıkarıyor. Bu sıradışı futbol sahası projesi Grand Prix Tasarım ödülünü kazanıyor.

Turuncu yeni bir ulus

Geçen yaz olimpiyatlara katılan mülteci olimpiyat takımını hatırlıyor musunuz? Hiçbir madalya kazanamamalarına ragmen Uluslararası Af Örgütü’ne ajansı Ogilvy NY tarafından hazırlanan “The Refugee Nation” kampanyası Grand Prix for Good ödülünü aldı.

Superhumans

Olimpiyatlar konusuna devam ederken, Blink Productions & 4Creative tarafından Kanal 4 için hazırlanan “We’re the Superhumans” kampanyası Grand Prix’yi kazandı. Kampanyanın temel amacı; %67’si engelli biriyle konuşmaktan rahatsızlık duyan İngiliz halkının engellilere yönelik algı ve tutumlarını değiştirmekti. Kampanyada sporcu, sporcu olmayan ve Paralimpik yıldızlar da dahil olmak üzere 140’tan fazla kişi yer aldı ve kampanyanın başarısı oldukça etkileyici oldu. Ve insanların %76’sı, bu kampanya ile engelli kişilerin neler yapabileceklerini gördüler.

Kurulum gücü

Grand Prix Yaratıcı Etkinliği, Airbnb için ajansı Leo Burnett Chicago tarafından yaratılan Van Gogh’un odası’na verildi. Kampanya videosunu izlediğimde bana IKEA’da geçici olarak hazırlanan Suriyeli evini hatırlattı. 25 m²’lik alan, insanların nasıl yaşadıkları, hayatta kalmaya çalıştıkları ve onlara nasıl yardım edilebileceği konusunda bilinçlendirmeyi amaçlamıştı.

Ödemeli telefonlar bankalara dönüşüyor

2014 yılında dünyada 7.22 milyar mobil cihaz olduğu ortaya koyulmuştu. Dünyada şu anda 7,5 milyar insan var. Ve artık cep telefonu kesinlikle “temel” bir aksesuar haline geldi. Hiç eskiden nasıl yaşadığımızı düşündünüz mü?

Eğer dışarıdaysanız ve telefonla görüşmeniz gerekiyorsa ücretli telefonları kullanmak zorunda kalıyordunuz. Ama artık bu tür cihazlar daha az kullanılıyor. Kolombiya’da bir telekom firması olan Tigo-Une, 13.000 ücretli telefonun mikro tasarruf sistemlerine dönüştürülmesi fikrini ortaya çıkardı. İlginç bir dönüşüm fikri! İnsanlar bir Une mağazasına giderek hesaplarını etkinleştirebiliyor ve daha sonra da madeni para olan kazançlarını halka açık bu telefonlar sayesinde kendi küçük birikim hesabına yatırabiliyorlar. Grey Kolombiya tarafından yapılan Payphone Bank kampanyası da Grand Prix Ürün Tasarımı ödülünü aldı.

Umarım yazdıklarım hoşunuza gitmiştir ve Game of Thrones’un 7. sezonunu beklerken sizleri oyalamıştır.

Tina Ly
Freelance Consultant

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Temmuz 2017 sayısında yayımlanmıştır.

Exit mobile version