artwork

Çabuk tüketip çabuk bıkıyoruz

4 yıl önce

0

Sen ve senin yaşıtındakilerin anlaşıldığını düşünüyor musun?
Kişisel olarak çok anlaşıldığımı düşünmüyorum, örnek vermem gerekirse her ne kadar iletişimimiz kuvvetli olsa da ailemin bile beni tam olarak anladığını hissetmiyorum. Ben hep kendimi farklı hissetim ve şu ana kadar beni anladığını düşündüğüm en fazla bir veya iki yetişkin olmuştur. Jenerasyonların birbirlerini zamanlarının getirdiği şartlar dolayısıyla tamamen anlaması mümkün olmasa da, her jenerasyonun birbirine açık görüşle yaklaşmasının önemli olduğunu düşünüyorum.

Z kuşağından sık bahsedilmesinin iki sebebinin olduğunu düşünüyorum; en büyük alıcı kitlesi olması ve aynı zamanda günümüzün sosyal ve ekonomik sorunları konusunda en çok ses çıkaran kesim olması. Otoriteye karşı çıkmakta olan bir kesimin ilgi çekmesi oldukça doğal. Teknolojiyi çok rahat kullanabilmemiz ve sosyal hayatımizin daha çok sanal ortamda gerçekleşmesi bizi diğer jenerasyonlardan oldukça farklı kılıyor diye düşünüyorum. Bilgiye çok kolay ve rahatça ulaşabilmemiz birçok konu hakkında daha çok fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Bu da olumlu veya olumsuz düşüncelerimizi gene teknoloji aracılığıyla daha büyük kitlelere daha kolay ve hızlı bir şekilde duyurabilmemizi sağlıyor.

Şu an televizyonda, sosyal medyada ya da panolarda gördüğün reklamlar sana hitap edebiliyor mu? Son yıllarda aklında kalan ve seni en çok etkileyen bir reklamdan bahsedebilir misin?

Bu çok geniş kapsamlı bir soru, bir sürü yönden ele alınabilir. Reklamların bana hitap ettiğini söyleyemem. Reklamın kısa vadeli bir araç olduğunu düşünüyorum. Günümüzün reklamları oldukça akılda kalıcı olsa da temsil ettiği kesimin darlığından dolayı insanları kötü yönde etkileyebileceğini düşünüyorum. Kötü yönde etkilenmek derken anlatmak istediğim; birçok insanın reklamlarda gördüğü şeylere asla sahip olamayacaklarını bilmeleri ve sürekli bu reklamlarla karşılaşmaları onlar için olumsuz bir unsur olacaktır mutlaka. Bu reklamlarda çok cazip bir şekilde sunulan ürünlere sahip olmak için insanlar her türlü imkânlarını zorlayabilirler ve bu da bazen yanlış şeylere kalkışmalarına sebep olabilir.

Seni gerçekten harekete geçiren ne? Bir şeyi satın almak, okumak, izlemek, yapmak için seni en çok ne motive eder?
Her bireyin belirli ilgi alanları vardır, o ilgi alanlarına hitap eden reklamlar mutlaka cezbedici olacaktır. Beni harekete geçiren şey ise genel olarak sosyal medyada gördüklerim ya da arkadaşlarımın önerileri. Kişisel olarak çok televizyon izlemediğim için televizyonda yayınlanan reklamlar benim üzerimde pek etkili olmuyor.

Televizyon, gazete, kitap, dergi, sinema hayatında neredeler? Ne sıklıkta vakit ayırıyorsun?
Bana hitap eden kitapları ve dergileri okusam da, televizyon hiç izlemiyorum. COVID-19 sebebiyle de sinemaya gitmek artık maalesef konu dışı. Dolaysıyla film izlemek istediğimde bilgisayarımdan ya da dijital platformlardan izliyorum, haberleri internetten takip edebiliyorum. Maalesef bütün bunlar okuma alışkanlığının azalmasına sebep oluyor, bu da daha az düşünüp zihnimizin tembelleşmesine yol açıyor.

En çok hangi dijital platformda vakit geçiriyorsun? Neden?
Sosyal medya dışında sık kullandığım bir uygulama yok. Snapchat, Instagram, WhatsApp gibi uygulamalar kullanıyorum. Müzik dinlemek için de Spotify ya da SoundCloud kullanıyorum. Bütün bu uygulamaların zaman geçtikçe bağımlılık yarattığını düşünüyorum, özellikle Instagram ve Snapchat, ne kadar silip kurtulmak istesem de hayatım bundan ibaretmiş gibi hissediyorum. Bizim jenerasyonumuzun her şeyi çok çabuk tükettiğini ve her şeyden çok çabuk bıktığını gözlemliyorum. Bu yüz yılda yaşamak her ne kadar teknolojik olarak güzel ve kolay olsa da esasında benim gerçekten yaşamak istediğim dönemlerin 70-80’ler hatta 90’lar olduğunu ayrıca belirtmek isterim.

En çok hangi dijital platformda vakit geçiriyorsun? Neden?
En çok vakit geçirdiğim platform Spotify ya da SoundCloud. Günlük rutinimin büyük bir çoğunluğunda ne yaparsam yapayım arka planda bir müzik duyma gereği duyuyorum.

Elinde bir güç olsa dünyayla ilgili neleri değiştirmek istersin?
Elimde güç olsa her insanın eşit haklara sahip olmasını isterdim, herkesin yasam koşullarının iyi olmasını isterdim. İnsanların birbirlerine ve birbirlerinin görüş açılarına saygı duymalarını isterdim, özellikle hayvanlara karşı şiddet olmamasını isterdim. Sosyal sınıf ve cinsiyet ayırımı olmasın isterdim. Bireylerin başkalarına zarar vermedikçe hayatlarına karışılmadan yaşayabilmelerini isterdim. Sosyal medya “ölsün”, teknolojinin iyi ve yararlı amaçlar için kullanılmasını isterdim.

Maya Çağdaş
(17) Lycee Pierre Loti

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 104. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...