artwork

Büyük Baskı Merkezi: “Hedefimiz uluslararası pazarda büyümeyi sürdürmek!”

6 yıl önce

0

Büyük Baskı Merkezi (BBM) Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf İlbak ve BBM Genel Müdürü Müyesser Berk Yağız ile Büyük Baskı Merkezi’ni ve şirketin uluslararası hedefli büyüme modellerini konuştuk.

BBM Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf İlbak ve BBM Genel Müdürü Müyesser Berk Yağız

Büyük Baskı Merkezi (BBM), Türkiye’de her ebatta dijital ve ofset baskı yapabilen ve hızla globalleşen bir marka. 2010 yılında taşındığı 8.000 m²’lik üretim tesisinde reklam sektöründe kullanılan iç ve dış mekan reklam görsellerini her türlü baskı ve malzeme seçeneği ile müşterilerine sunuyor. BBM, baskı yaparken iş güvenliğini ve çevreyi de oldukça önemsiyor. BBM Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf İlbak konuya verdikleri önemi, “Piyasaya kalite getirmeye çalışıyoruz. Özellikle iş güvenliği çalışmalarına çok fazla önem veriyoruz. Çevreye de oldukça duyarlıyız. BBM politikası olarak bünyemizden solvent boyaları çıkardık. İnsan sağlığına uygun ürünler kullanıyoruz. Bunun için uluslararası geçerliliği olan sertifikalar temin ediyoruz ve buna uygun ürünler kullanmaya gayret ediyoruz. Keşke bütün sektör bu şekilde çalışsa… Ülkemizde de insanın hakikaten değerli olduğu ve insanların iş yerlerine saygı duyduğu özverili bir çalışma ortamı diliyoruz.” sözleriyle açıklıyor.

“Rakipler bakımından da çok mütevazı davranamıyoruz. Bu işe hakikaten ciddi emek verdiğimiz için bu konuda çok iddialıyız.”

Müjde Bayındır 2005 yılından beri faaliyet gösteriyorsunuz. Büyük Baskı Merkezi’nin sektördeki konumlandırmasından söz edebilir misiniz?

Yusuf İlbak Aslında 2005 değil de 1998’de baskı sektörüne başladık. Açıkhava reklamcılığıyla başlayıp, kartvizit, katalog, broşür gibi matbu evraklar da basıyorduk. Sonra bir ara verdik, o dönemde özellikle dijitalde de bir gelişim vardı. 2005 yılına kadar dışarıdan hizmet alıyorduk. Dışarıdan hizmet alırken de birtakım sorunlarla karşılaştığımız için tekrar kendi yerimizi kurma ihtiyacı doğdu. 2005 yılında kendi yerimizi kurduk. O gün bugündür de devam ettiriyoruz. Konum anlamında açıkhavada bizim çapımızda bir tesis bilmiyoruz. O dönemde arayışımız açıkhava olduğu için çok ciddi yatırım yaptık. Ofset, serigraf ve dijital olarak baskı yapan tek yerdik. Serigraf, Avrupa’da ve dünyada neredeyse yasaklandığı için bünyemizden çıkardık. Bu ebatlarda açıkhavada ofset çalışan tek firmayız. Çünkü daha büyük ebatlar daha çok ambalaj sektöründe çalışılıyor. Dolayısıyla rakipler bakımından da çok mütevazı davranamıyoruz. Bu işe hakikaten ciddi emek verdiğimiz için bu konuda çok iddialıyız.

Resmi platinyum partneri olduğumuz 3M’in verdiği MCS garanti sertifikası ile globalde de markaların kurumsal renklerini birebir yakalama taahhüdü veriyoruz. Bütün makinelerimizi renk yönetim programına adapte ederek tüm makine ve malzemelerde aynı renk kalitesini %100’e yakın oranda yakalıyoruz.

Müyesser Berk Yağız Yusuf Bey’in söylediklerine katılmakla beraber, BBM 2005 yılında sektörün farklı ihtiyaçları ve müşteri çeşitliliği doğrultusunda bir yöne gitmeye başlamış. Tüm matbu evraklar bunun içinde var: Araç giydirme, büyük binaların giydirmeleri, mağaza içi giydirmeler gibi farklı yöne kaymalar var. Bunların tamamı markalar tarafından reklam alanı olarak kullanılıyor. İhtiyaçlar büyüdükçe BBM’in hizmet yelpazesi de genişliyor. O ihtiyaçlarla birlikte satış ekiplerinin de gelişmesi ve büyümesiyle beraber BBM, dört bir taraftan her bir müşteriye hizmet eder hale gelmeye başlamış. 2005’ten 2018’e çok ciddi bir yol alınmış durumda. Şu an BBM’in en önemli özelliği kendi dalında başka bir alternatifinin olmaması. Evet, herkesin makineleri var herkes bir şeyler üretmeye çalışıyor. Ama burası için, tek bir yerden her şeyin alınabileceği daha büyük bir dijital baskı merkezi diyebiliriz. Amacımız o yelpazeyi daha da genişleterek lider konumumuzu devam ettirmek. Bunun için de sektördeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu konuda çalışan bir pazarlama ekibimiz var, Ar-Ge faaliyetleri yürütülüyor. Şu anda yurt dışında neler var diye takip ediliyor. Çünkü biz şu an Türkiye’de bir yeri takip edemeyiz. Bizim kategorimizde, bize öncülük edecek başka bir firma yok.

Artık internet üzerinden alımlar da başladı. Bu baskı için de geçerli. Biz de bu gelişmeyi gözardı etmiyoruz. Orada da çok ciddi bir pazar var. Direkt tüketicinin kendi istediği ürüne sipariş verip eline ulaşması gibi… Bunların tamamının doğru zamanda doğru yatırımlarla yapılması çok önemli. BBM de bu alanlara doğru yavaş yavaş kayarak, gözünü yukarıya dikmiş büyümeye devam eden bir firma.

“Biz şu an Türkiye’de bir yeri takip edemeyiz. Bizim kategorimizde, bize öncülük edecek başka bir firma yok.”

Müjde Bayındır Bugün baskı sektöründe nasıl bir ortam var ve şirketler arası rekabeti şekillendiren unsurlar nelerdir? BBM bu rekabetin neresinde yer alıyor?

Yusuf İlbak Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz ve bu ülkenin bir gerçeği var: Herkes fiyat odaklı. Dolayısıyla “bir m² kağıdı kaça, folyoyu kaça basıyorsun, araç giydirmeyi kaça yapıyorsun” sözlerini ne acıdır ki ulusal firmalar da dikkate alıyorlar. Ama bizi onlardan ayrıştıran bir özelliğimiz var: Türkiye’de özellikle kampanya dönemlerinde kampanyalar çok erkenden gönderilmiyor.

Size işletmemizden de söz edeyim: Fabrikamız 8.000 m², baskı, araç giydirme, ambalaj, paketleme ve ofis alanlarımız var. Bunun 2.000 m²’sini sadece dijital baskı yapan makinelere ayırdık. Türkiye’de tüm kampanya dönemlerindeki açıkhavadaki işlerin tamamı bize programlı olarak gelse 1 hafta içerisinde hepsini basıp verebilecek durumdayız. Ama hiçbir zaman bu şekilde çalışamıyoruz. Haftalık düzenli bir iş akışı olmadığı için yıllarca bunu denememize rağmen bu usulü bozamadık. Bir şekilde “müşteri her zaman haklıdır” mantığıyla devam etmek zorunda kaldık. Mesela Avrupa’da ofsetle ilgili bir talebin minimum 1 hafta öncesinde gelmesi gerekiyor. Dijitalde de minimum 5 gün önceden gelmesi gerekiyor. Ama bize gece saat 12.00-01.00’de müşteriden iş gelebiliyor. Bunu yarın sabah istiyoruz diyorlar ve biz onu basıp göndermek zorundayız. Dolayısıyla hem fiyatımızla hem de hızımızla öne çıkıyoruz. Bu kalitedeki hizmetin sürekliliği için de makine ve ekipman ihtiyacımızın %40 fazlası kadar yatırım yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Rekabette de bu şekilde öne çıkıyoruz diyebiliriz.

Müyesser Berk Yağız Hayat biraz acımasız ve Türkiye’nin gerçekleri de belli zaten. Her bir sektör zorlu bir süreç yaşıyor. Doğal olarak ilk kesilen bütçeler pazarlama bütçeleri. “Satın almada bütçeyi korumalıyım” mantığı çok baskın. Bu zor süreci karşılıklı olarak zararsız atlatabilmek adına hem müşteri tarafı hem de tedarikçi olarak bizler kendi tarafımızda birtakım fedakarlıklar yapmalıyız ve yapıyoruz da.

BBM’in nasıl kurulduğunu ve nerelere geldiğini anlattık. BBM’in en büyük özelliği zaten önemli partnerlerle çalışıyor olması. Bu partnerler de dünya çapında kalitesi tescillenmiş makine ve malzeme üreticileri. BBM bu markaların tamamını globalden birebir alım yaparak yürütüyor ve malzemelerin önemli bir bölümünü ithal ediyor. Bu haklı bir gurur aslında; çünkü buraya gelene kadar büyük bir emek var. Rekabeti şekillendiren şey, evet para. Satınalma mantığında ben hep söylerim: Hem karnım tok dursun hem çörek bütün olsun olmuyor. Yapılan her bir hizmetin de bir karşılığı olmalı. BBM kurulduğu günden beri sektörde iddialı bir marka. Büyük ve orta ölçekli birçok firma ile çalışıyoruz. Bizden faal olarak hizmet alan yaklaşık bine yakın marka var. Bu çok ciddi bir sayı. Çünkü bizim için önemli olan her kesime dokunabilmek. Dolayısıyla rekabeti şekillendiren şeylerden biri para iken bir diğeri de hizmet. Müşteri ucuza aldığı zaman beklentisi karşılanmadığı takdirde bir hayal kırıklığı yaşayabiliyor; sonrasında bize dönüş yapabiliyor. Ya da bizi daha önceden bilip denemek isteyenler de oluyor. Bu süreçlerde bir yandan biz de pazar araştırması yapıp rakiplerimizi mutlaka analiz ediyoruz; müşteri ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyoruz. Ayrıca amaç sadece bir kağıda ya da herhangi bir malzemeye baskı yapmak değil, orada her bir çalışan kişinin emeği var; onun da bir ederi var mutlaka. Böyle değerlendirilmesini istiyoruz. Çünkü Türkiye’de bu değere henüz yeni yeni önem veriliyorsa da global markalar bunu bize her zaman soruyor: Çalışanlarınızı kaç iş günü çalıştırıyorsunuz, mesaileri var mı? Bu tarz kuralların Türkiye’de de yaygınlaşacağını ve her kurumun bu konuya özen göstereceğini umut ediyoruz; çünkü bunlar tüm tarafları rahat ettirecek süreçler aslında. Dolayısıyla BBM bu rekabette hep daha iyi ve kaliteli işleri müşterilerine sunmaya çalışarak yoluna devam ediyor.

Amacımız, büyük yatırımlar yapmaya devam ederek sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda sayılı şirketler arasına girmek. Şu an ihracatımız var ama neden Avrupa’da bir üretim tesisimiz olmasın?

 

Müjde Bayındır 2018 yılı sizin için nasıl geçiyor? Önümüzdeki dönemler için programınızda neler var?

Yusuf İlbak Her sene büyüme hedeflerimizi gerçekleştirerek yolumuza devam ediyoruz. 2017 hedefini tutturduk. 2018’de de daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. Şu ana kadar da 2018 yılı gayet olumlu ilerliyor.

Müyesser Berk Yağız Zor bir 2017 geçirdik. 2016 yılının ikinci yarısının da etkisiyle 2017 başında çok sancılı ve karamsar bir tablo vardı. Bizim için de zorlayıcı bir süreçti. Ama sonrasında tüm sektörler elbirliğiyle bir şeyler yapmaya çalıştı çünkü hayat devam ediyor. 2018’de de 4 ayı bitirdik. Fena olmayan bir büyüme ile devam ediyor BBM. Muhtemelen 2018’de hedeflerini de gerçekleştirecek. Yine çok zorlayıcı bir yıl var önümüzde. Ülkede ya da dünyada yaşanan herhangi bir olay her şeyi değiştirebiliyor. Örnek vermek gerekirse Nisan ayında 2 büyük kampanya vardı; görsel onayları bile alınmış baskıda son aşamaya gelinmişti. Fakat yurt dışında oluşan bir gündem yüzünden bu kampanyalar iptal edildi. Dolayısıyla bu şekilde bizim de elimizde olmayan süreçler yaşanabiliyor. Önemli olan, bizi dolaylı ilgilendiren bu ve benzeri konulardan kendimizi sıyırarak işleri kaybetmeden ya da alternatifler üreterek hedeflerimizden ayrılmadan yolumuza devam edebilmek. BBM sektörde bilinen ve önemli bir marka. Hedefimiz hep büyümek. Eminim ki 2018’i de hedeflediğimiz noktanın üzerinde kapatacağız.

Senin için
Tümünü göster
Daha İyi Bir Gelecek Platformu Kuruldu

Enerjisa Enerji ‘Daha İyi Bir Gelecek’ platformunu hayata geçirdi...