artwork

Birlikte daha güçlüyüz

3 yıl önce

0

Oyun sektörü aslında göründüğünden çok daha büyük bir evren. Bu sebeple oyun sektörü dediğimizde aklımızda tek canlananın “oyun oynayan çocuklar” olmaması gerekiyor. Dijital oyunlar kendi içerisinde onlarca türe ayrılıyor. Ayrıca “serious game” olarak geçen oyunlaştırma ve oyunlaştırma teknolojileri, bunun yanında dijital oyunlara destek olmak üzere geliştirilen BI/AI/Data Intelligence gibi ürünler de oyun sektörünün etkisiyle büyümeye devam ediyor.

Oyun sektörünün büyümesi, teknolojik altyapının gelişmesinin yanında iletişim kanallarının genişlemesine de yol açıyor. Pandeminin de etkisiyle Twitch Tracker’ın verilerine göre %69 artışla 2020’de aylık ortalama 93 milyar dakika Twitch yayınları izlendi. Comscore’un verilerine göre; bu izleyicilerin yaklaşık %50’si 18-34, %21’i ise 13-17 yaş aralığında bulunuyor. Bundan dolayı oyun sektörü, beraberinde eğlence ve medya sektörü gibi sektörleri de büyütüyor. Aynı zamanda yalnızca oyun sektörü özelinde çok ciddi bir pazarlama ve veri analizi gerçeği de var. Bu alanlar, oyun sektörünün gelişmesine paralel olarak ilerlese de birçok farklı sektöre dokunabilecek ve teknolojisine destek olabilecek bir yapbozun parçaları.

Sektörün büyümesi konusunu aslında iki farklı yönden değerlendirebiliriz. Bunlardan ilki oyun şirketlerinin kendi içerisindeki vizyon ve gelişim hedefleri. Türkiye’de mevcut ve popüler (hyper casual gibi) oyun türlerini ve iş olanaklarını, özellikle oyun stüdyolarının oldukça dikkatli bir şekilde değerlendirmesi ve planlaması gerekiyor. Bu noktada yanlış birliktelik ya da planlamalar, oyun stüdyolarının büyüme ivmesinde ciddi bir negatif etki yaratabiliyor.

Bu sebeple oyun stüdyolarının ve genel olarak oyun şirketlerinin özelleştikleri alanda birden fazla yol planı çıkarmaları ve bu yol planını oyun sektörünü global ölçekte inceleyerek devamlı olarak optimize etmeleri çok büyük bir önem taşıyor.

İkinci olarak, Türk oyun sektöründe topyekûn ve hızlı bir büyüme istiyorsak burada oyun şirketlerine ve özellikle bizim gibi oyun kuluçkalarına büyük bir iş düşüyor. Gerek oyun sektöründe gittikçe artan rekabet gerek farklı etkenlerden dolayı, özellikle büyüyen oyun şirketlerinde bir içe kapanma söz konusu oluyor ki bu çok doğal bir ekonomik gerçek.

Fakat burada iş dengelerini bozmadan bağımsız ve PC oyun geliştiricileri başta olmak üzere tüm oyun girişimci ve geliştiricileri ile bütünsel olarak tecrübe paylaşımı yapmamız, desteklerde bulunmamız güçlü ve sağlıklı bir büyüme için çok mühim. Biz de Game Factory kuluçka merkezimizde bu vizyondan hareketle oyun geliştiricilere sunduğumuz en önemli imkanlardan biri tecrübe ve network paylaşımı. Oyun geliştiricilere, mentorlarımız sayesinde deneyimlerimizi aktarıyor ve network’ümüz sayesinde de doğru kişilerle ve yayıncılarla eşleşme fırsatı sunuyoruz. Bu sayede onları kısa bir süre içerisinde hem tecrübelendiriyor hem de gelir elde edip işlerini büyütebilecek bir seviyeye getiriyoruz. Oyun sektörünü ancak doğru iş birlikleriyle büyütebileceğimize inanıyorum. Çünkü birlikte daha güçlüyüz.

Efe Küçük

Game Factory CEO’su

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...