artwork

Amacımız, hibrit yetenekler yetiştirmek

2 yıl önce

1

Publicis kültüründe, dönemlerden ve durumlardan bağımsız, çalışan memnuniyeti ve bağlılığı önemli bir yer tutar. Hayatın giderek zorlaştığı, çalışmaya ve para kazanmaya bakışın değiştiği, kariyer yapmanın önemsizleştiği, işten ayrılma oranlarının arttığı böyle bir dönemde, var olduğumuz yerde mutlu olmak ve yaptığımız işi sevmek için maddi ve manevi yapılması gerekenlerle çalışanlarımızın yanında oluyoruz. Ne mutlu ki olumlu etkisini de görüyoruz.

Sirkülasyon oranımız, dönem de göz önüne alındığında oldukça sağlıklı bir seviyede. Ortalama çalışma süremiz 4 yıl; etkenleri arasında da rollerin önlerinin açık ve içten yükselmenin olması, ekipler arası etkileşimin güçlü olması, bütünsel bakışa sahip bir grupta a’dan z’ye her alanı/janrı öğrenme fırsatlarının olması ve yeteneklerin grup içinde farklı rollere geçerek kariyerlere olumlu etki yaratacak alanları deneyebilmeleri var.

Ajansların janra göre ayrılması ve anılması, silo bakış açısı, bütünsel ajanslarda bile yeterince entegrasyonun sağlanamamasından dolayı hibrit (janr bağımsız reklamcı) yeteneklerin sayısı yeterince artmıyor. Bu yetenekleri bulmak da giderek zorlaşıyor. Bu yüzden en önemli amacımız, hibrit yetenekler yetiştirmek ve geliştirmek. Ekibimizde herkesi tam donanımlı hale getirmek üzere sistemimiz kurulu. Bütünsel bakış kültürümüzle, ajans/bölüm/janr bağımsız ekiplerin birbiriyle çalışmasıyla, markalarımıza uçtan uca hizmet verme kapasitemizle birlikte çalıştığımız herkesin olduğu alandan dışarı taşmasını sağlayarak kaslarını güçlendirmek için kafa yoruyor ve emek veriyoruz.

Sektörümüze geniş açıdan baktığımızda kalifiye çalışan aslında oldukça fazla. Arkadan yetişen ve gelen büyük bir potansiyel de var ama asıl sorun, ajansların artık bu kişileri sisteme sokmakta çektiği ciddi güçlük. 

Reklamcılığın albenisini kaybetmesi, kalifiye yeteneklerin freelance çalışma modeline dönmesine veya yurt dışına transfer olmasına neden oldu. Albeni kaybı, gece gündüz çalışma ve emek suistimali algısından olmadı sadece; yapılan işlerin heyecanlandırmaması, yöneticilerin ilham vermemesi, yeni öğrenimlerin azalmasından da oldu.

Diğer yandan geçmekte olduğumuz süreçte, kariyerin önüne para geçti. Daha önceleri özgeçmişinde yazan şirketin ve markanın önemi de ederi de daha büyükken şu an herkesin ilk düşündüğü, günlük hayat sıkıntıları ve temel geçim konuları. Ajansların, önemli yetenekleri bu yüzden kaptırdığı bir gerçek. Her ne kadar maddi olarak çalışanımızın yanında olsak da, bir noktadan sonra konu artık yönetilemeyecek ve sürdürülemeyecek boyuta geldi. 

Bu konunun önemini herkesin kavraması için Reklamcılar Derneği maaş, yetenek kıtlığı ve iş devamlılığı konularında çalışma yapıyor; bunun faydasını göreceğimize inancım tam.

Bununla birlikte, reklamverenin de yaratıcı endüstri dinamiğinin yetenek olduğunu unutmayıp adil ödeme, enflasyona uygun artışların yapılması konusunda ajanslara hak ettiği desteği vermesi bu sorunun çözülmesi için oldukça önemli.

Mart 2020’de bir hafta sonu, denemek için evlere girdik ve hâlâ ajanslara dönmedik. Pandeminin ilk yılı hepimiz için yeni bir deneyimdi, pandemi bilinmezliği ve endişesi hepimizi birbirine daha da bağladı. Yapımızda her dikey/janr olduğundan ve herkes birbiriyle konu/bölüm bağımsız bir arada çalışmaya oldukça alışık olduğundan ilk yılı gayet iyi kapattık.

2021’de büyüme ivmemiz devam ederken aramıza yeni katılanlar da kültürümüze hızlıca adapte oldu. Bunu sağlayan en büyük neden, uzun zamandır birlikte çalıştığımız Publicisli sayısının çok olmasıydı.

2022’ye girerken uzaktan çalışmak hâlâ çok sağlıklı giderken; bir arada olamamak zorlamaya başladı. Bir arada olmanın, birlikte çalışmanın, gülmenin eğlenmenin, kafa yormanın, sorunlarla yan yana uğraşmanın ve ekip arkadaşının mimiğini, tepkilerini, karakterini bilmenin ne kadar kıymetli olduğunu anladık. Bu yüzden ofisi çalışma – buluşma mekanı haline bir zorunluluk olmadan getirdik. Daha çok bir arada çalışmaya, daha fazla vakit geçirmeye başladık ve bu bize iyi geliyor.

Reklamcılar Derneği ve Reklamcılık Vakfı’ndaki aktif role sahip yöneticilerimizle, sektöre yetenek çekebilme konusu üzerine çalışıyoruz. Bunun dışında, üniversitelerdeki söyleşilerle de reklamcılığı her fırsatta anlatarak genç yeteneklerin dikkatini çekmeyi arzuluyoruz. Stajyerliğe önem veriyoruz, geçici bir konu olarak görmeyip yeteneğine göre doğru bölüme yerleştirip gerçek anlamda eğitip gerçek süreçlerin içinde olmasını sağlıyoruz hatta stajyerlik dönemleri bitince çoğunluğunu çalışan olarak aramıza katıyoruz. Bizimle birlikte çalışan tüm yeteneklere de ilham verip cesaretlendirerek onları her zaman destekliyoruz.

Birçim Öztaşkın

Publicis Groupe Türkiye, Chief Business Officer

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 126. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...