artwork

Hayatı kolaylaştırmaya devam edeceğiz

3 yıl önce

0

Tüm dünyada yükselişte olan e-ticaret sektörü, pandemiyle birlikte daha da ivme kazandı. İşletmeler işlerinin devamlılığını sağlamak için e-ticaret seçeneğini daha çok değerlendirme yoluna gittiler. Müşterilerin de tercihi bu dönemde e-ticaret oldu. Dolayısıyla, platformumuzda satış yapan satıcıların ve ihtiyaçlarını karşılayan müşterilerin artmasıyla Türkiye ekonomisine pozitif etkimiz daha da arttı.

2019 yılı içinde 9,2 milyon olan aktif müşteri sayımız 2020’de 19,3 milyona ulaştı. 2020’de, büyük çoğunluğu KOBİ olan 98 bin işletme ve 1,1 milyon bireysel satıcımız platformumuz üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına 347 milyon adet ürün satışı gerçekleştirdi. Üç büyük il dışındaki satıcı sayımız 42 bine ulaştı. Sadece pandemi döneminde 17 bin kadın girişimci platformumuzda satışa başladı.

Pazaryeri modelimizle yaklaşık 100 bin işletmenin ticaretlerini dijitalde sürdürmelerini sağlarken, aynı zamanda milyonlarca kişilik istihdamı destekliyoruz. Satıcılarımızda platformumuzdaki siparişleri karşılamak için toplam 360 bin kişi çalışıyor. Bununla birlikte platformumuzda gerçekleşen satışlarla kargo dağıtımı, paketleme, müşteri hizmetleri gibi farklı sektörlere de iş hacmi yaratıyoruz. Platformumuz böylece 708 bin kişilik dolaylı istihdam sağlıyor. Satıcılarımız ve dolaylı istihdamla birlikte ekonomimize toplam 1,1 milyon kişilik ek istihdam katkısı yapıyoruz.

Trendyol olarak pandemi döneminde esnaf ve KOBİ’leri güçlendirmek için çeşitli adımlar attık. KOBİ’lerin dayanıklılığını artırmak için Trendyol KOBİ Destek Paketi’ni hayata geçirdik. İlk etapta 2020’nin sonuna kadar geçerli olacak şekilde planladık ve toplam 160 milyon TL’lik pazarlama, eğitim ve finansman desteği sunduk. Yakın zamanda bu süreyi uzatarak 100 milyon TL’lik ilave bir destek paketi daha açıkladık. Trendyol olarak esnaf ve KOBİ’lerimizi tüm gücümüzle destekleyerek bu günleri en az hasarla geride bırakmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Trendyol ile İşini Büyüt KOBİ Destek Programı’nı hayata geçirdik. Trendyol’da satışa yeni başlayacak Oda ve Borsalara üye işletmeler için avantajlı bir paket hazırladık, binlerce KOBİ’ye eğitim verdik. TOBB’la yaptığımız ulusal kampanyaya ek olarak, Kapalıçarşı esnafı, Gaziantep’teki KOBİ’ler ve Türk moda tasarımcılarının e-ticaret eğitimlerimize katılmalarını ve Trendyol’da uygun şartlarla satışa başlamalarını sağladık.

Ayrıca bu dönemde toplumsal sorumluluklarımızı yerine getirmek için birçok çalışma hayata geçirdik. Toplumsal sorunların çözümüne katkı sağlarken işbirliği yaptığımız her kişi ve kurumun dijitalleşmesine de destek olmayı hedefledik. Sepette İyilik Hareketi ile 20’nin üzerinde sivil toplum kuruluşunu platformumuzda tek çatı altında topladık. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarına bireysel bağışı artırmak amacıyla hayata geçirdiğimiz Trendyol Sivil Toplum Kuruluşu Bağış Projesi’ni başlattık. Aralarında Unicef, WWF, KAÇUV, Darüşşafaka ve LÖSEV gibi kuruluşların yer aldığı projemize ilk katkıyı Trendyol olarak biz yaptık ve müşterilerimize de dayanışmaya çağrıda bulunduk. Toplumdan çok güçlü karşılık bulan her iki projeyle sivil toplumun güçlenmesini ve pandemi koşullarının etkilerini hafifletmeyi hedefledik. Son olarak, otizmli bireyler yararına her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Tohum Otizm Vakfı Alışveriş Festivali”ni iki kez platformumuzda online gerçekleştirdik.

Pandemi döneminde milyonlarca tüketici e-ticareti deneyimledi ve sağladığı avantajları gördü. E-ticaretle yeni tanışan tüketiciler ve satıcıların önümüzdeki dönemde aktif olarak kullanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Sektörümüzün büyümesini hızla sürdüreceğini öngörüyoruz. Ülkemizdeki dijital dönüşümü esnaf ve KOBİ’lerimizi dijitalleştirerek onların daha çok müşteriye ulaşmalarını ve işlerini büyütmelerini sağlayarak desteklemekten dolayı gurur duyuyoruz. Bu yolla ülke ekonomimize ve istihdama da katkıda bulunuyoruz.

Türkiye’nin Trendyol’u olarak yatırımlarımızı sürdürerek, yeni uygulamalarımızla müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırmaya ve satıcılarımızın e-ticaretle büyümelerini desteklemeye devam edeceğiz. Ülkemiz ve ekosistemimiz için ortaya çıkardığımız pozitif etkiyi sürdürmek ve daha da büyütmek için var gücümüzle çalışacağız.

 

Trendyol

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 108. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...