artwork

Çeşitliliğin tek düşmanı: Bıkkınlık

6 yıl önce

0

Grey London’un CEO’su Leo Rayman, çeşitlilikle ilgili konuşmaktan sıkılıp artık bu konuda harekete geçmek isteyenler için yazıyor. Ona göre çeşitliliğin en büyük düşmanı, bıkkınlık.

Sıcak havalarda yapılan konferanslar, paneller, sonsuza kadar sürecekmiş gibi gelen el sıkışmalar… Bütün bunlara ek olarak artık çeşitlilik hakkında bir şeyler duymaktan bıkmış insanlar… Endüstrinin maruz kaldığı bütün bu sıradan şeylerin yanına hoşgörünün hepimizi terk edişini de ekleyebilirsiniz. Ancak, bana sorarsanız Justin Tindall’ın yarattığı tartışmalardan iyi bir şey çıktı ve çeşitliliği artırmanın en büyük zorluklarından birinin bıkkınlık olduğu ortaya çıktı.

Çeşitlilik konusu yaratıcı endüstride pek çok defa görüldüğü gibi beyaz bir erkeğin imtiyaz kalesi olarak kalıyor. Ve tabii ki de bu iyi bir şey değil. Ya da bazılarının sadece cazip bir konu olarak gördüğü için çeşitliliği bol bol gündeme getirmesi de iyi bir şey değil. Ancak kimin ne dediğini bir kenara bırakırsak, şu bir gerçek ki henüz bu endüstri için çeşitliliğin gerçek olmasına çok da geç kalınmadı. Bu yüzden isterseniz her şeye bazı temel bilgilerle başlayalım. Çeşitlilik iyi niyetli bir destek bulmadıkça ve bir şeye mal olmadıkça hiçbir anlamı kalmıyor. Muhtemelen para, kesinlikle zaman ve enerji harcamaktan bahsedebiliriz burada.

Örneğin “yapılacaklar listesi”nin başına “çeşitlilik girişimi” adı altında bir madde ekleyin ve günden güne eklediğiniz işlerin bu maddeyi nasıl da ezip geçtiğini izleyin. Çeşitliliği yakalamak için en kısa sürede en kolay yolla ne yapabileceğinizi aramayın. Bu, son derece karmaşık bir problem. Yani anlayacağınız; Cannes’da bir yatta kendi kendimizle dalga geçip çeşitlilik yanlısı olduğumuzu söylemek yeterli değil. Ya hemen şimdi harekete geçmelisiniz ya da sorunun bir parçası olarak devam edeceksiniz. İyi haber, bu tür bir toplumsal soruna çözüm bulmak için endüstri olarak hem yeteneğimiz hem de enerjimiz var. Bu nedenle de Grey, 19 kuruluşla beraber endüstride kolektif bir şekilde çalışıp temel sorunları ele almak, gerekli kültür değişimini sağlamak için Çeşitlilik Çalışma Gücü’nü ortaya çıkardı.

Veri: Gerçek hikaye ne?

Ne kadar iyi olduğunuzu görmek için nereden başladığınızı bilmeniz gerekir. Valenstein & Fatt olarak geçici süreyle yeniden başladığımızda gizli bir araştırma yaptık. Örneğin şimdi biliyoruz ki ekibimizin yüzde 92’si devlet eğitimi almış. Açıkçası bu sayıya diğer kurumlar da ulaşılabiliyor mu bilemiyorum. Bu yüzden MediaCom araştırma şirketi Opinium ile birlikte çalışarak her bir ajansın kendi gerçek ve güvenilir verileri olmasını sağlayabilecek. Bu ay yayına girecek olan sistemle ajanslar kaydolabilecekler.

Erişim: Kapalı bir dükkanın içine girmek

Yaratıcı endüstriye girmiş ama bambaşka geçmişlerden gelen kişilerin yaşadıkları sayesinde çeşitlilik adına karşılaşılan engeller net bir şekilde belgelenmiş. Böylece oluşturulan Çeşitlilik Çalışma Gücü koordine olarak harekete geçmekte zorlanmıyor:

1. FCB Inferno, gençlerin okuldan ayrılmadan endüstriye girebilmeleri için bir içerik programı hazırlıyor.

2. Grey, ajans hayatını daha olumlu ve kapsamlı bir şekilde sunmak için çalışmaya başlıyor.

3. Gençlere nasıl adil ödeme yapılabileceği üzerine çalışmalar başlatılıyor.

Grey zaten Valenstein & Fatt bursunu yaratmıştı. Wieden & Kennedy ve Creature ise bunu staj ve çıraklık dahil olmak üzere tüm giriş seviyesindeki pozisyonların ücret modelini çalışmak için bunu uzun vadeli bir platforma dönüştürdü.

Geliştirme: İçeri girdiniz, peki nasıl ilerleyeceksiniz?

Farklı geçmişlerden gelen çok sayıda insan, aile ve dostları gibi yakın çevrelerinden oluşan insanları arkada bıraktıklarından mesleki tavsiye almakta her açıdan zorlanıyorlar. Grey’de çeşitlilik adına tüm üst düzey ekibin eğitim almasını sağlayarak onları hazırladık. Ayrıca VCCP ve Sunshine ile bu sonbaharda tüm endüstri çapında herkesin erişebileceği bir şema da ortaya koyacak.

Modern Britanya: Hangi resmi boyuyoruz?

Çalışmamızda görünen yetenek çeşitliliği, daha geniş nüfusun boyutunu yansıtmakta yetersiz kalıyor. Bu yüzden de Çeşitlilik Görev Gücü, görsel önyargı ile baş etmeyi de hedefleri arasına alıyor. Daha büyük ölçekte Saatchi & Saatchi ve We Are Social, Reklamcılık Derneği’nin desteğiyle şu anda gerçek bir temel oluşturmamıza yardımcı olacak bir endüstri tanımlı araştırma denetimi oluşturuyor.

Yani şu anda 12 ajans tarafından yönetilen ve ayrıca 6 tanesi tarafından da desteklenen 10 temel girişim var.

Şimdi ben ne yapabilirim?

Çeşitlilik Çalışma Grubu’na katılın. Çeşitlilik paneli saçmalıklarından bıkmış bir yönetici iseniz, en azından buraya üye olun ve ajansınızı çeşitlilik tarafında tutun. Çeşitlilik ile ilgili hareketlerinizi bugüne kadar “yapsak iyi olur”dan, “yapmamız gereken”e dönüştürün ve çeşitliliğin sıkıcı olmasına asla izin vermeyin.

Çeşitliliğin tek düşmanı: BıkkınlıkLeo Rayman 

Grey London CEO’su