artwork

2022 ‘sonik patlama’ yılı mı?

2 yıl önce

0

SoundOut Baş Yöneticisi David Courtier-Dutton, 2022’de sonik markalaşma ve pazarlama sektörü için tahminlerini paylaşırken sesin sunduğu fırsatları gözden kaçırmamak gerektiğini vurguluyor.

Sonik markalaşma dünyasında artan bir farkındalık dalgası var ve 2022 ‘sonik patlama’ yılı olabilir. Marka uzmanlarının ve pazarlamacıların sonunda sesin gücünü kavradığı ve tüketicilerle duygusal etkileşim kurma yeteneğinden yararlanmaya başladığı bir yıl.

Peki bu nasıl sonuçlanabilir ve sektör için olası etkileri nelerdir?

  1. Markalaştırma ajansları sonik markalaşma hizmetleri sunmaya giderek daha çok ağırlık verecek

Yakın zamana kadar büyük ajanslar, bir müşteri sonik bir kimliğe ihtiyaç duyduğunda, genellikle uzman bir sonik markalaştırma ajansıyla sözleşme dışı iş yapıyordu ancak bu artık değişiyor. Mevcut marka uzmanlığına sahip ajanslar, eksiksiz bir markalaşma hizmetleri paketi sunmak için müzik prodüksiyon uzmanlarının işe alımını artıracak veya onlarla ortak çalışacak. Talebin arttığı yerde rekabet de artar.

  1. TikTok bir müzik yatırımı dalgası getirecek

TikTok’un en hızlı büyüyen sosyal uygulama olarak onaylanması, milyarlarca güçlü takipçisiyle bağlantı kurmak isteyen markaların müziğe olan ilgisini artıracak. TikTok haklı olarak sesi ve müziği pazarlama stratejilerinin merkezine koydu ve bu, hem yeni sanatçılar için bir parlama fırsatı olarak hem de TikTok nesliyle derin bağlantılar kurmak isteyen markalar için şimdiden yarar sağlıyor.

  1. Ses arayüzlerinin yaygınlaşması, sonik yatırıma güç vermeye devam edecek

Sesli asistanların ve akıllı hoparlörlerin artan yaygınlığı, ekranların artık markalarla etkileşim şeklimize hakim olmadığı anlamına geliyor. Markalar, görsel araçlar aracılığıyla tüketicilerle etkileşim kurma yeteneğini giderek kaybederken, sesli etkileşim her zamankinden daha kritik hale gelecek.

  1. Müziğin bilinçaltı gücü hüküm sürecek

Ses ve özellikle müzik, esas olarak bilinçaltı bir düzeyde çalışır. Bu, özellikle görsel içerikle (örneğin; bir reklam) eşleştirildiğinde, 2. sistem (bilinçli) reaksiyondan ziyade ezici bir şekilde 1. sistem (bilinçaltı) reaksiyonudur. Bu üstü kapalı tepkiyi nicel olarak ölçme yeteneği, sonik etkililiğin değerlendirilmesinde kritik hale gelecektir.

  1. Akıllı markalar, sonik markalaşma ile daha hünerli olacak

Markalar, sonik varlıklarını nasıl kullandıkları konusunda daha bilinçli hale gelecek. En uygun tüketici temas noktalarında markalı bir sonik ipucu sunmak, markanın öne çıkmasına hız vermek için oldukça etkili bir yaklaşımdır. Netflix’in tam olarak tüketicinin rahat ama hiper alıcı bir durumda olduğu anda ortaya çıkarıldığını veya satın alma işlemi onaylandığı anda Mastercard’ın sonik logosunu eklediğini düşünün.

  1. Stratejik sonik markalaşma, stratejik sonik pazarlamaya kadar uzanacak

Birçok markanın yeni keşfettikleri sonik uzmanlıklarını, mevcut pazarlama çalışmalarında kullandıklarıyla genişletmesi an meselesi. Sonik pazarlamalarını kapsayıcı marka kişilikleriyle eşleştirmek, her tüketici etkileşiminde markanın öne çıkmasına da katkıda bulunacaktır.

  1. Sahip olanlar ve olmayanlar arasında büyüyen bir ayrım

İyi hazırlanmış bir sonik stratejiye sahip olan ve olmayan markalar arasında artan bir değer farkı görmeyi bekliyorum. Müziğe yatırım yapanlar nihayetinde, arzu ettikleri marka kişiliğiyle uyuşan tutarlı bir sonik yaklaşımla marka varlıklarını güçlendireceklerdir.

  1. Daha gelişmiş sonik testler, öznel karar vermeyle ilişkili riskleri azaltacak

Sonik markalaşma/pazarlama kararlarında öznellik düzeyini azaltmak ve sağlıklı bir yatırım getirisinin kesinliğini artırmak için uzman tüketici testlerinin kullanımı artırılacaktır. Sonik testler, yaratıcılığın yerini almayacak; ona ilham verecek. Güvenilir araçlar, piyasaya sürülmeden önce nihai kararı optimize edecek. Bu araçlar aynı zamanda sonik marka bilinci oluşturma yatırımını desteklemeye yardımcı olacaktır.

  1. Büyük müzik yayıncıları, kataloglarında marka kişiliği aramasını tanıtacak

Büyük katalogları olan yayıncılar, müşteri brief’leri ile müziği eşleştirmelerine yardımcı olmak için şu anda çok sayıda müzik etiketleme yaklaşımı kullanıyor. Bazen bu manuel olarak yapılır ve diğerleri AI etiketlemesini kullanır. Müzik, markalar için en üst sıralarda oldukça, marka yönetiminde bütünsel ve stratejik bir yaklaşım izleyenler için marka kişiliği filtresine duyulan ihtiyaç giderek daha önemli hale gelecektir.

Markalaşma ve pazarlamada sesin önemine ilişkin şu anki görüşünüz ne olursa olsun, büyüyen sonik gürültü bir sonik patlamaya dönüşmeye hazırlanıyor. Markanız, müşterileriniz veya kariyeriniz için fırsatlara karşı sağır olmamalısınız.

David Courtier-Dutton

SoundOut Baş Yöneticisi

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 123. sayısında yayımlanmıştır.