artwork

2021’in yapılacaklar listesi

3 yıl önce

0

2020 ne yıldı ama! Tarihe tanıklık ettik resmen. Çok üzüldük, ülkemizde ve dünyamızda ne olaylar yaşandı, dersler çıkardık (mı?) ve bir şekilde yola devam etmeye çalıştık.

Uzun yıllar şirketlere dijitalleşmenin önemini anlattık durduk, gerçi bir çoğu halen dijitalleşememiş olsa da Covid-19 tüm dünyaya dijitalleşmeyi zorla öğretti ve halen daha öğretiyor. Bu konuda çok mutluyum.

Hayatımızı ve alışkanlıklarımızı değiştiren Covid-19 tabii ki tüm dünyanın dijital pazarlama anlayışını da yeniden tasarlamaya zorladı. Sadece iş hayatının değil, eğitim, sağlık, finans gibi birçok alan değişime ayak uydurmak zorunda kaldı.

Geçen sene yazdığım trendler yazısına göz attığımda birçok konu tam da söylediğim gibi hayatımızda daha fazla yer edinmeyi başarmış. Bakalım önümüzdeki sene özellikle nelere dikkat etmekte fayda var?

SEO 2021’de hiç olmadığı kadar zor olacak!

Ne kadar zor olabilir İlyas’cığım, diyebilirsiniz. Gelin size biraz detaylardan bahsedeyim. Birçok ülkenin ekonomisindeki daralma ile beraber şirketlerin de pazarlama bütçeleri maalesef giderek azaldı.

Haliyle elde kalan bütçeyi en efektif kullanmak için yatırım yapılacak kanalların başında halen SEO geliyor. Ancak Google’ın baş döndüren değişim hızına ayak uydurabilecek şirket sayısı maalesef çok fazla olmayacak ve birçok şirket sahip oldukları görünürlükleri doğru adımları atmadıkları için kaybedecekler.

Google’ın yaptığı araştırmada; kötü bir tasarıma sahip mobil bir siteden kullanıcıların %50’sinin alışveriş yapmayı düşünmediği ortaya çıktı. 2021’e gireceğimiz şu dönemde müşterilerinize kötü bir tasarım sunmadığınızdan emin olun. Bu konu dolaylı olarak sizin SEO performansınızı da etkileyecektir çünkü.

Artık bir sayfanın kalitesini anlamak için Google’ın baktığı metriklere bir süredir yenileri eklendi. Core Web Vitals adını verdiği bu metrikler 2021 Mayıs itibarıyla bizim için çok daha etkili hale geliyor.

Google’ın Eylül 2020 olarak planladığı dünyadaki tüm siteler için mobile-first indexing geçişi Covid-19 nedeniyle Mart 2021’e kadar uzatıldı. Bu süreye kadar mobil ve desktop siteleriniz arasında farklılıklar varsa mutlaka düzeltin. Aksi halde Mart 2021 itibarıyla Google pozisyonlarınızı kaybedebilirsiniz.

Düzenli video içerik üretmediğiniz her ay kayıptasınız Global Web Index’in datalarına göre internet kullanıcılarının %56’sı YouTube, Facebook, Twitter, Instagram ya da diğer popüler sitelerde ayda en az 1 kez video izliyorlar.

Benzer şekilde emarketer ise 2021’de ayda 1 kez video izleyen internet kullanıcılarının sayısını 2.9 milyar olarak tahmin ediyor. Bu çok ciddi bir oran! Sosyal ağların Türkiye’de temsilci göstermemesi (cezalar ve sonra bant genişliğinin kapatılması) gibi olaylar bu konuyu 2021’de nasıl etkileyecek hep beraber göreceğiz.

Dedik dedik sonunda oldu: Instagram üzerinden alışveriş Madem insanlar Instagram üzerinden alışveriş yapmayı bu kadar sevdi, Instagram da son güncellemesiyle beraber alışveriş olayını uygulamanın merkezine aldı.

Online alışveriş yapanların %55’i Facebook, Instagram veya Pinterest gibi sosyal medya kanallarından alışveriş yapıyor ve tüketicilerin %71’i alışveriş ilhamı için sosyal medyaya yöneliyor. Durum bu kadar ciddiyken sizin de bu kanalları 2021’de çok çok daha fazla önemsemeniz ve gerçek anlamda sizi öne çıkaracak stratejiler planlamanız gerekiyor. Yoksa rakipleriniz buradaki pastayı yiyebilir.

2021’de daha fazla duyacağımız kesin: Marka aktivizmi

Dünya çapında birçok sosyal ve çevresel sorun etrafında siyasi aktivizmin yükselişiyle birlikte, marka aktivizminde ve sosyal sorumluluk alan şirketlerde büyük bir artış görüyor olmamız şaşırtıcı değil.

2020’de büyük bir ivme kazanan birçok hareketle, markalar ve işletmeler değerleri ve inançları hakkında daha fazla ses çıkarmaya başladı. Reebok, Nike, Netflix gibi büyük markalar 2020’de Black Lives Matter hareketini desteklemek için tavır alarak sosyal medyadaki duruşlarını tanıttı. Ve bazı markalar, aktivizmlerini markalaşmaya ve hatta ürünlere aktararak bunu daha da ileri götürdü. 2021’de bu konu daha fazla gündeme gelecek görünüyor.

Acun ile canlı yayında rekor kırıldı

Son dönemde sosyal ağların iyice hayatımıza girmesiyle beraber canlı yayın özelliği, olanı biteni aynı heyecanla aktarmak için çokça tercih edilmeye başlandı.

2 milyonun üzerinde anlık izleyici ile de Acun yaptığı canlı yayın ile rekor kırmış oldu. Sonuçta Acun bir marka ve Survivor’ı da onun sattığı bir ürün olarak düşünürsek canlı yayın ancak bu kadar güzel değerlendirilebilirdi. 2021’in canlı yayın konularını daha fazla konuşacağımız bir yıl olacağı kesin. Belki de yeni rekorlar gelecektir. Bizler de doğru stratejiyi planlayarak dönem dönem canlı yayınla topluluğumuzla etkileşimimizi artırmalıyız.

2021’de sitenizde ve uygulamanızda ölçmediğiniz bir şey kalmasın

Ürünlerde ve süreçlerde yeniliği güçlendirmek için veri ve tasarımı birleştirmeyi başardığınızda sonuçlar etkileyici oluyor. Mckinsey yaptığı çalışmada bunu bir kez daha bizlere kanıtlamış oldu. O nedenle önümüzdeki sene ölçümleme konularına hiç olmadığı kadar daha fazla zaman ayırmanızı öneririm. Şirket içerisinde bir ekibin kurulması ya da tecrübeli bir ajanstan alacağınız danışmanlık sizi birkaç adım ileri götürebilir.

70 / 20 / 10 Kuralını iyice benimseyin ve mutlaka uygulayın

Google ekibinden Avinash Kaushik’ın anlattığı üzere uyguladığı güzel bir yöntem var: Zamanımızın %70 ile işimizin temelini oluşturan şeylere odaklanmayı, %20’si ile sınırları zorlamaya çalıştığımız şeyleri yapmayı ve kalan %10’u ile belki de daha önce hiç denemediğimiz, çılgın şeyleri denememiz gerektiğini söylüyor.

Yapısal veri ve Google arama sonuçlarının giderek zenginleşmesi Aşağıda örneğini göreceğiniz arama sonucu Google’ın yeni feature snippet özelliği. Senede 1000+ kez değişen bir algoritmada hayatta kalmak gerçekten giderek zorlaşıyor.

Trendleri yakından takip edip değişiklikleri sitenizde hızlıca uygulamanız gerekiyor ki rekabette bir adım önde olabilin. Bu konuyla ilgili şu makaleye de göz atmakta fayda var: bit.ly/3nEkGfX

Son birkaç konu ve kapanış

Aşı ile her şey çözülmeyeceği için bizler de pazarlama planlarımızı işler güzel giderse ve işler planlandığı gibi gitmezse şeklinde planlamalıyız. İşler daha da karmaşık hale geldiği zaman dönüp bakabileceğimiz bir planımızın olması bizi rahatlatacaktır.

2020 yılında işinizi büyütmek ve geliştirmek için yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi karmaşık konulara bireysel ve şirket olarak ne kadar zaman / bütçe ayırdınız? Hiç ayırmadıysanız büyük kayıptasınız.

Ama olsun, 2021 arayı kapatabileceğiniz bir yıl olabilir. Mutlaka bireysel ve şirket olarak bu konuları ciddiye alın ve yatırım yapın. Siz yapmazsanız rakibiniz yapacak ve sizin pastanızı yiyecek.

 

İlyas Teker

Founder, Mosanta

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 108. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...