artwork

2020 influencer’lar için ne ifade ediyor?

4 yıl önce

0

Billion Dollar Boy CEO’su Edward East yeni yılda influencer pazarlamasının durumunu değerlendirirken sektörle ilgili önerilerini paylaşıyor.

2018 yılında ortaya çıkan istatistik potansiyel olarak şimdiye kadarki en yetersiz veri parçası haline geldi. Çünkü “2020 yılına kadar influencer pazarlamasının değeri 10 milyar dolar olacak” denildi. Ancak güncellenen Business Insider raporlarında bu değerin 2022 yılına kadar 15 milyar değerinde olacağı tahmin ediliyor. Bu durum Dijitalin Vahşi Batısı olarak adlandırılan ve yıllarca çok olumsuz hikayelerin anlatıldığı bir endüstri için vahim bir durum değil. Asıl mesele ortama olan güven eksikliği.

Gündemin en başında influencer pazarlamasındaki sahte takipçiler öne çıkıyor. Bu önemli bir problem olsa da, CNBC hikayesinde olduğu gibi sahte takipçilerin markalara 1.3 $ milyar dolar zararı olacağını iddia etmek büyük ölçüde abartılıydı. Artık sektördeki iyi pazarlamacılar sorunu anlıyorlar ve sahte takipçilerle nasıl başa çıkılacağını biliyorlar. Ayrıca, bir influencer’ın kaç tane şüpheli hesaba sahip takipçisi olduğunu önceden bize söyleyebilecek birçok aracımız var.

Bu konudaki sorunların onları ne kadar etkilediğini ve ortama ne kadar güvendiklerini anlamak için bir dizi odak grupla çalıştık ve geri bildirimler büyüleyici oldu. Yaş aralığı son derece geniş olan tüketici kitlesi, sponsorluk hashtagini hemen görmese bile yapılan yayınların reklam niteliğinde olduğunun farkında. Bu kitle, akıllı ve anlayışlı ancak takip ettikleri influencer’ın kurallara göre oynamadığını düşünürlerse onu takipten çıkarmaya da çok hazır. Aslında, gerçekte gördüğümüz şey, genellikle influencer’ların yapılması planlanan alışveriş için bir başlangıç noktası olarak kullanılmaları ve bağımsız yorumlar eşliğinde içeriğe kendilerinden bir şeyler katmaları.

Bence artık hepimiz, sanki işleyişi bilmiyorlarmış gibi müşterilere farklı davranmaktan vazgeçmeliyiz. Açıkçası, konu dahilinde Mother of Daughters gibi skandal hikayeler ya da skalanın diğer ucundaki gibi tuhaf gelişmelerde var (Bella Hadid’in, Calvin Klein reklamında influencer Lil’Miquela’yı öpmesi gibi.) Sektör biraz vahşi görünüyor değil mi? Tüm bunları akılda tutarak, 2020 yılının bu çılgın endüstri için neleri var, onlara bakalım.

Bunu sevmedim mi?
Dünya büyük göründüğü için beğeniler değil, yorumlar ve yorumlardaki duygusallık başarının en önemli ölçüsü olacak. Bu değişiklik, içerik oluşturucuları sohbeti yönlendiren içerikler üretmeye ve daha dinamik sosyal bir platform oluşturmaya teşvik edecektir. Bu durum, markalar için daha pozitif bir durum yaratacak ve markaların sahte takipçilere karşı yaptığı savaşlara da yardımı olacak. Ayrıca maliyetler daha düşük olacağı için micro- influencerlar yaygın olacaklar.

Örneğin Billion Dollar Boy’un geçmişine baktığımızda, kampanyaların YouTube, Twitter, Vine, Facebook, Instagram ve Instagram Hikayeleri üzerindeki değişimi gerçekten çok ilginç. Ancak pazarda her zamankinden daha fazla nüfus sahibi olan TikTok ve YouTube gibi daha fazla doygun olan platformlara daha fazla geçiş yapılacak. Takipçileri sayesinde fazla para kazanmak için daha uzun içerikler sunarak Youtube kanalı oluşturan çok sayıda Instagram influencer’ı gördük.

Tek-t-tek-tek-tek-t-teknoloji
Ajanslar için, farklı bölgelerde, farklı müşterilerde ve markalar arasında karmaşık kampanyalar yürütmek için kendi özel teknolojilerini oluşturmak zorunlu hale gelecek. Aylar öncesinden kampanyalar oluşturmak ve düzenlemesini gerçekleştirmek için hala en çok kullanılan

Excel tabloları nihayet işe yaramaz hale geliyor. Bu teknoloji, kanalın güvenilir ve yatırıma layık olduğunu kanıtlamak için de hayati önem taşıyacak.

Influencer’ları kim etkiler?
Instagram, e-ticareti daha da demokratik bir hale getirdiği sürece, giyim markalarından tutun da teknoloji ve yeni yaşam tarzlarını pazarlayan start-up şirketlerine kadar pek çok profili daha fazla görmeyi bekleyebiliriz. Influencer’lar geleneksel perakendeciler için daha güçlü rakipler olacak ve markalar işletmelerini yabancılaştırmak yerine stratejik olarak onları nasıl kullanabilecekleri ile ilgili stratejiler belirleyecekler.

Uyanış
Influencer’lar, markaların etik değerlere ve günlük sosyal sohbetlere ne kattığını görmek isteyecekler. Influencer reklamları, tüketici arzuları tarafından yönlendiriliyor. Araştırmalarda odak gruplarımız tüketicilerin; ilişkilendirici, inandırıcı, ilham verici, gerçekçi, otantik ve sadık bir arkadaş gibi mesaj veren influencer’ları daha fazla istedikleri sonucuna vardı. Burada önemli olan resimlerden daha derin, ilgi çekici içerik sunmak.

İçerik ama ortalama bir içerik değil
Instagram ve diğer sosyal medya platformları içerik performansını izleme biçimlerini değiştirmeye devam ettikçe, inf luencer’lar yayınladıkları içerik türünü farklı şekillere uyarlamaya veya ayarlamaya devam etmek zorunda kalacaklar. Markaların, hangi tür içeriklerin daha iyi performans gösterdiğini anlamak ve kitleleriyle ilişki kurabilecek kampanyaları yapmak için influencer’lara güvenmesi gerekecek.

Kanal değiştirme
Netflix, Disney, HBO, AMAZON gibi şirketlerin kendi yayın sistemlerini oluşturmasıyla birlikte, influencer’lar kendi kanallarını oluşturma fırsatını yakalayacaklar. Influencer’lar, kâr potansiyeli büyük olan bu kanallardaki içeriklerden para kazanabilir; Google’a ve Facebook’a kaptırdıkları reklam paralarını Pound ve Dolar olarak geri alabilirler. 2020 yılında televizyon kanalları tarafından yönetilen ve maaşa bağlanan influencer’lar ön plana çıkacak.

Edward East
Billion Dollar Boy – CEO

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...