Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu değişiyor

7 yıl önce

0

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde sürdürülen çalışmalar sonucunda hazırlanan “5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Taslağı” ilgili kurum, kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerin görüş ve önerilerine açıldı. Bu taslak ile mevcut kanunun 36 maddesinde değişiklik, 26 yeni madde ekleme ve 2 madde ilga etme amaçlanmış.

 Bakanlık güzel bir çalışmayla hem taslağı hem de eski kanun ile olan karşılaştırmalı metni yayınladı. Taslağın bu haliyle yasalaşması durumunda besteciler, söz yazarları, yorumcular, senaristler ve oyuncular gibi eser sahipleri yararına önemli gelişmeler olacak. Yapımcılar için hem iyi hem kötü haberler var. Bu taslak ile toplu hak yönetim sisteminin yapısı ve işleyişinde etkinliğin artırılması suretiyle yaygın bir lisanslama sistemi oluşturulması, dijital alanda giderek artan ihlallerle mücadelede etkinliğin artırılması, engellilere yönelik kullanım, arşiv amaçlı çoğaltma, kimsesiz eserlerin topluma kazandırılması ve kanunda farklı yorumlara yol açan ifadelerin, yargı uygulamalarına olumsuz etkilerinin giderilmesi amaçlanmış. Özellikle sinema sanatçılarının haklarının güçlendirilmesi yönünde hükümler dercedilmiş. Bir filmin ilk vizyona girmesinden 3 yıl geçtikten sonra filmi yayınlayan kuruluşlar, yeniden ileten platformlar ile internet üzerinden erişime sunanlara bedel ödeme yükümlülüğü getirilmiş. Sinema sanatçılarının uygun bedel talep hakkından vazgeçilemeyeceği veya bu hakkın devredilemeyeceği de eklenmiş.

Uygun bedel talep hakkının geçmişte üretilmiş filmlerin kanunun yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak kullanımlar karşılığında eser sahipleri ve oyunculara ödeneceği düzenlenmiş.

Eserlerin, engelliler tarafından kullanılmasına ilişkin serbestinin kapsamı internet üzerinden iletimi ve uluslararası değişimi de kapsayacak şekilde genişletildi. Ayrıca, bir eserin karikatür ve parodi amaçlı kullanımı serbestisi de öngörülmüş.

 

Av. Erdal Aksu
HukukiBoyut

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Mayıs 2017 sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Siz Hangi Tip Erkeksiniz?

“YKKD ile Söylemden Eyleme”...