Böyle bir ölçüm başka yerde yok!

7 yıl önce

0

2010 yılından beri internet kullanımını ölçümleyen en kapsamlı araştırma olan IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması, halen Gemius-Nielsen konsorsiyumu tarafından yürütülüyor. Araştırma, Türkiye internet kullanımının masaüstü, mobil, tablet üzerindeki web, video ve mobil uygulama dağılımını ve bunların site trafiklerini verirken aynı zamanda kullanıcıların demografik profillerini ayrıntılı olarak sunabiliyor. Teknolojinin gelişmesi kullanıcı deneyimlerinin değişmesini sağlarken özellikle mobil ve video kullanımının önünü açtı. Araştırmanın tüm platformları destekliyor ve gelişmelere uyumlu olması sayesinde yeni özellikler (çoklu ekran, AMP, FIA vb.) hızlıca raporlanabilir hale geldi.

Saha çalışmaları ile toplanan sosyo-demografik bilgiler ile internet ortamında oluşturulan ve Türkiye genelini temsil eden paneller aracılığıyla, siteleri ziyaret edenlerin sosyo-demografik verileri, yaşam ve alışveriş alışkanlıkları, otomobil vb. sahiplik bilgileri toplanıyor ve trafik verisine entegre ediliyor.

Ölçümlemede son dönemde yapılan önemli değişikliklerden biri Browser ID (BID) metodolojisi. Bu metodoloji ile 3. parti çerez kullanımını desteklemeyen tarayıcılardaki kullanıcıların aktiviteleri artık daha hassas ölçülüyor. Önümüzdeki aylarda çok önemli bir değişiklik daha bizleri bekliyor: Günlük raporlama! Tüm metrikleri içeren günlük raporlamayla birlikte anlık gelişmelerin takip edilebildiği, optimizasyonun, kişisel hedeflemenin yapılabildiği tek mecra olan internetin ölçüm kapasitesi daha da gelişmiş olacak ve özellikle televizyonla entegre kullanımlarda ajansların daha verimli planlama yapması sağlanacak. Günlük raporlamanın ardından hedef, cihaz duplikasyonundan arındırılmış toplam erişimin raporlanması olacak. Önümüzdeki yıllarda IoT’lerin kullanıcı davranışlarını nasıl etkilediğinin raporlanabilmesini konuşuyor olacağız. Süreç ve sonuç denetimleri Deloitte tarafından yürütülen IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması yenilikleriyle, dijital sektörün ölçüm kabiliyetini daha da geliştirecek.

 

Tolgay Gül
IAB Türkiye Teknik Yürütme Kurulu Başkanı

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Mayıs 2017 sayısında yayımlanmıştır.

 

Senin için
Tümünü göster
Siz Hangi Tip Erkeksiniz?

“YKKD ile Söylemden Eyleme”...