artwork

Disrupted resolutions

7 yıl önce

0

Tina Ly, yeni yılla beraber yeni kararlar almanıza hem yardımcı oluyor hem de bu yeni kararları uygulayabilmeniz için motive ediyor.

Her zamanki gibi “yeni” kararları uygulamaya başlama motivasyonu sadece siz onları liste haline getirdiğinizde ortaya çıkıyor. Önce zihniniz sakinleşiyor ama sonra eski alışkanlıklar yeniden geliyor ve değiştirmek istedikleriniz yine bir sonraki yıla erteleniyor. Peki ya 2017’de de böyle mi olacak?

“Disruption” sözcüğü aslında hem modaya uygun hem de pek çok şeyi kapsayan bir sözcük. Hatta yeni sözcük gruplarının içinde. Tabii ki trend bir iş sözcüğü olmasının ötesinde “disruption”, aynı zamanda dijital teknolojiye dayanan yeni iş modelinin yaygınlaşmasından bu yana pazarın nasıl çalıştığını tanımlamak için kullanılan bütünleyici bir kavram. 2014 yılında Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’nde TBWA’in Yönetim Kurulu Başkanı Jean-Marie Dru konuşmasında bozulmanın yaratmaya dönük dinamik bir metod olduğunu ve yenilikçi ürün ve hizmet yaratmaya dönük pazar sözleşmelerinin sorgulanması fikrinden bahsetti. 2016’nın başında Le Nouvel Obs dergisinde Jean Marie Dru bozulan yeniliği, mevcutta olanı optimize etmeye odaklanan yeniliğe karşı gelen olarak tanımladı.

O zaman klasik çözümleri bozmaya çalışalım!

Daha fazla/biraz spor yapın

Özellikle zengin yemekleri kapsayan yıl sonundaki tatillerle gelen klasik bir düşünce… Yaz tatillerini etkileyen ve özellikle de yılbaşı arefesinde gerçekleşen Victoria’s Secret defileleri bize bazı fiziksel farklılıkları hatırlatıyor; melekler ve melek olmayanlar arasındaki farkları. Farkında olduğumuz halde çoğu zaman unuttuğumuz bir gerçek var ki dergilerdeki mankenler gibi görünmek tam zamanlı bir iş. Ama spor sizi stresten uzak ve sağlıklı tutacak ve bedensel kapasitenizi zorlayabileceğiniz bir uğraş olacak. Doğru değil mi? Fransa’da 2017 Ocak ayı itibarıyla Photoshop gibi programlarla üstünde değişiklik yapılan fotoğraflara “rötüşlu fotoğraf” sözünün eklenmesi zorunlu hale getirildi. Çok güzel bir haber! Debenhams ya da Aerie gibi bazı moda markaları ürünlerini tanıtmak için reklamlarında rötüşlanmış fotoğraflar kullanmıyor. Sırada kimler var?

Daha iyi ve sağlıklı beslenin

Ne kadar güzel bir kural! Her ne kadar süpermarketlerde organik gıdalar için ayrı bir yer olsa da neyin sağlıklı olduğunu anlamak zor; patates cipsinin bile organik patateslerden yapıldığını düşünürsek… Ayrıntılı bir şekilde bilgileri okumadıkça, anlamını ve etkilerini anlayıp kalorilerini hesaplamadıkça, kutuya ilk bakışta neyin ne kadar sağlıklı olduğunu tahmin etmek oldukça zor. Fransa’da 2017’de insanların karşısına çıkan, kolay okunabilen besin bilgisi etiketlemesi oldukça iyi karşılandı. Serge Hercberg, Nutri-Score’u renklerle E’den A’ya doğru (kırmızı; daha düşük besin değeri, yeşil en yüksek besin değeri) giden ve gıda bileşenlerine göre bir sınıflandırma yaptı. Umalım ki bu tip bilgiler kamuya açık hale gelince restoranların hijyen seviyelerini üst seviyeye çektiği gibi olumlu yönde etkilesin. New York gibi şehirlerde bu bilgileri restoran penceresine koymak zorunlu ancak henüz Paris’te değil.

Geri dönüşüm

Ofisinizde geri dönüşüm kutusu eksikliğini fark ettiniz mi? Olsa bile görevli kişinin bütün çöpleri tek bir yere attığını siz de fark ettiniz mi? Ancak belediyenin konteynırlarını doğru bir şekilde kullanmanız halinde kişisel seviyede geri dönüşüm mümkün. Geri dönüşüm önemli hem de çok önemli ama önemli olan atıklarımızı azaltabilmek. The World Counts’a göre her yıl 2,12 milyar ton atık ortaya çıkıyor. Raw Vakfı kurucusu Melinda Warson plastik tüketimimiz olduğuna değiniyor. Son zamanlarda New York’a gittiğimde plastik poşet satıcılarının kimisinin bedava vermeye hazır olduklarını görmek şaşırttı beni. Whole Foods Market’te kağıt mı plastik mi kullanacağınıza siz karar verebiliyorsunuz ama yine birçok torbayla çıkmanız mümkün. İki genç kız “Bye Bye Plastik Poşetler” ile bir değişim başlattı. Valiyi ikna ederek 2018’de plastik poşetlerin yasaklanmasını sağladılar. Modern hayatımız, soyulmuş portakalları plastik kutuda görünce bizi tembelliğe itiyor ve geri dönüşüm uğraşı da bitiyor.

Kitlesel değişim için düzenlemeler yardımcı olabilir ama hala Kardashianlar çok daha dikkat çekiyor.

İyi bir iş bulun

Google ya da startup havasına özeniyor musunuz? Ya da Emoji tercümanı gibi orijinal bir işiniz olsun mu istiyorsunuz? Belki de kendinize doğru soruları sormanın tam zamanıdır. Dekorasyon, eğlence ve daha pek çok şirket, çalışanlarına mutluluk alanı yaratmak için çabalarını artırdı. “Mutluluk görevlisi” gibi pozisyonları iş ilanlarında görmeye başladık. Fun ve consultant sözcüklerini birleştirip “funsultant” yani eğlence danışmanı servislerini yükselttiler. Bununla birlikte The Guardian’da Wellness Syndrome’un yazarlarından Andre Spicer “zorunlu mutluluk kültürü iş yerlerimizi mahvediyor” sözünü de anmadan geçmeyelim. Peki ne, güzel bir iş olurdu? Muhtemelen gitmekten mutlu olduğunuz ve size kendinizi iyi hissettiren? Y kuşağı için etik bir organizasyonda çalışmak anahtar. Artık iş tanımı tek başına yeterli değil; görevler ve sorumluluklar hala önemli ama tüm organizasyon, güzel bir iş için çok daha önemli.

Kararlar listelendi. Tamam. Çözümleri uygulayın. Ve devam edin.

Bozulma 90’ların konsepti ama 2010’larda da yaygın olarak kullanılıyor. Emojiler 90’larda Japonya’da kullanılmaya başlanmışken akıllı telefonlarla yaygınlaşıyor ve asıl macerasına o zaman koyuluyor. O halde sürdürülebilir odaklı iş ve alışkanlıklar edinmek için 2020’leri mi bekleyeceğiz?

Tina Ly
Freelance Consultant

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Şubat 2017 sayısında yayımlanmıştır.