artwork

Yousef Tuqan Tuqan’ın konuşmasından notlar

11 yıl önce

0

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli, Körfez Bölgesi’nin en büyük dijital ajansı Flip Media’nın CEO’su olarak görev yapan Yousef Tuqan Tuqan’ın “Cesur Gelecek” başlıklı konuşmasından satır başları:

– “Kreatifler neden ajansınızı terk ediyor?” başlıklı bir makale okudum (makale linki) İnsanlar şunu söylüyor. Hiç enteresan bir iş yapmıyoruz. Hep hedeflere ulaşmakla meşgulüz. Müşterilerime fikirlerinin iğrenç olduğunu söylemek istiyorum. Daha fazla kötü iş almak istemiyorum.

– Çalışanlarımız bize inovatif değilsiniz demiyorlar. Biz bugün teknolojiyle yaratıcılık arasındaki çizgiyi kaybediyoruz. Müşteriler tek bir şey istiyor: İnovasyon.

– Apple raporunda inovasyon kelimesi 22 kere geçiyor. Google’da 14, Procter&Gamble raporundaysa 24 kere kullanılıyor.

– Henry Ford’un şu sözünü hatırlayalım: “Eğer insanlara ne istediklerini sorsaydım daha hızlı atlar isterlerdi.” Daha hızlı atlar mı satıyoruz müşterilerimize?

– Teknoloji benim hayatımın büyük bir parçası. Eşime bir web sitesiyle evlenme teklif ettim. Neyse ki “yes” butonuna bastı.

– Teknoloji inanılmaz ilerliyor, evet.  10 sene içinde internet hızımız çok arttı. Ama bu artık kimseyi etkilemiyor. Biz çok şımardık. Hiçbir şeyden etkilenmiyoruz.

– Yıllar önce ben web sitesi yaparken IT müdürleri benim müşterilerimdi. IT’yi çabuk çözmüştük aslında ama içerik kısmı zordu. Ama şu an inanılmaz boyutlarda içeriğe ulaşabiliyoruz.

– Artık oturup viski içip ev hanımının neler düşündüğünü düşünmeye çalışan reklamcılar döneminden uzaklaştık.

– Artık herkes tarafından görülüyoruz, takip edilebiliyoruz, buna alıştık. İçerik de tamam. Ama şimdi tasarım problemini çözmemiz gerek.

– Tasarım çok önemli, tasarım yoksa teknolojinin hiçbir etkileyiciliği kalmıyor.

– Mobil için, iPad için tasarım yapmamız gerekiyor. Tasarım artık kendi başına bir satış noktası oluyor.

– Herkeste aynı teknoloji, aynı içerik var. Seçim noktası nasıl yapılacak? Tasarım gün geçtikçe daha da önemli olacak.

– Kullanıcı ara yüzü dediğimiz şey artık doğal kullanıcı ara yüzü adını almaya başladı. Mesela çocuklar artık iPhone kilidini, kaydırarak açabiliyor. Doğal kullanıcı ara yüzü budur.

– Bugünkü en viral fikirler cesaret üzerinden geliyor. Başarının çok babası olur ama başarısızlık öksüzdür. Bir şeyler ters gittiğinde hemen birbirimizi işaret ederiz. Tüketiciler daha talepkar, bunu biliyoruz.

– En iyi reklam, en iyi pazarlama cesaretten geliyor ama bu riskli.

– Tarihimizdeki en güzel anlardan biri Felix Baumgartner’ın stratosferden dünyaya atlayarak gerçekleştirdiği serbest düşüş. Red Bull Stratos… Ayda yürüyen ilk adamı hep hatırlayacağız ve bunu anı da hep hatırlayacağız. Kimse bunu unutmayacak. Ve bu büyük bir cesaret. Adamın üzerine logonu koyuyorsun ve ölmeyeceğine inanarak böyle bir işe koyuluyorsun. Red Bull’un bunu yaptığına değdi mi? Evet değdi. En iyi reklamcılık bugün cesaretle ilerleyenlerlerden çıkıyor.

– Örnek video: Coca Cola – Small World Machines & Bringing India and Pakistan Together

– Pek bilinmiyor belki ama Hindistan’la Pakistan arasında ciddi gerilimler var. Coca-Cola bu durum üzerinden cesur bir reklamcılığa imza atıyor.

– O kadar genç bir kitleye hitap ediyoruz ki, pazarlamacılar olarak insanlara ne istediklerini bilmeden onlara verebiliyoruz, yabancılarla bağ kurabiliyoruz, herkesin katkı sağlamasını sağlayabiliyoruz. Evet, teknoloji değişiyor ama biz insanlar aynı kalıyoruz aslında.