artwork

Yıl 2014 ve dijital trendler

10 yıl önce

0

2000’li yılların başında faks makinesi kullandığımızı, Facebook’un 2004’te açıldığını, iPad’in ise henüz 2010 yılında duyurulduğunu düşündüğümüzde, dünyanın hızının fiziksel durumundan daha yüksek bir hızla döndüğü gerçeğini kabul etmememiz mümkün değil. Onun için her yeni yıl bize çok yeni bir dünya vadediyor. İşte bu yüzden de dijital ve trend kelimelerinin ucu bucağı yok. Bunu herkes biliyor. Yan yana geldiğinde ise karşımıza çıkacak sonuçlarının netliği ise başımızı şimdiden döndürebilir. Bu yüzden dijital trendler deyince pazarlamayı ve iletişimi içine alacak şekilde sınırlamak işimizi kolaylaştıracak.

Peki bu trendler nereden nereye gidiyor?

Dijital pazarlama evrilmeye devam ediyor, iletişimin şekli ve hızı değişiyor. Bunun sorumlusu ise teknoloji! Bizi zorlayan ise yeteneklerimizi ve inovasyonu dijital ile nasıl bütünleştirip, anlamlı sonuçlar çıkaracağımızda.  Bakalım bizi ne gibi trendler bekliyor 2014’te, görelim.

1- Mobilleşme, dijitalleşme, tabletleşme…

Bu kavramlar iç içe girecek. Çoklu ve eş zamanlı olarak TV’yi, telefonu, tableti kullanmamız en anlaşılır örneği. Hayatımızın her alanında bir dijital uygulamayla karşılaşmak ve kullandığımız dijital cihazlarla hayatın içine entegre olmaya çalışmak da normalleşecek. Bunun yaşı da cinsiyeti de fark etmeyecek. Yer belirleme teknolojisi, sosyal medyanın kullanım oranı (ki %60’ımız telefondan bağlanıyoruz) ve diğer davranış biçimlerimiz mobil dünyayla bütünleşmiş durumda.

2- e-ticaret’te önemli değişimler olacak!

Bu yeni bir haber değil ama tüketici harcamaları ve davranışlarında, farklılıklar ve yeni keşifler ortaya çıkacak. Daha yapılacaklar bitmiş değil! Kalabalık datanın kullanımı, etkili içerik kullanımı, çapraz kanallar üzerinden ticaretin sürdürülebilirliği, mobil pos cihaz kullanımı ve nişleşmiş sosyal ticaret siteleri e-ticaretin güçlü avantajları olarak fırsatçılarını ve akıllı iş adamlarını bekliyor.

3- Sosyal medya sorgulanacak!

Evet, yanlış duymadınız! Şirketler sosyal medya yatırımlarını ciddi bir şekilde elden geçirecek ve kimileri yatırımlarını artırmaya devam ederken kimileri ise kontrolü eline alacak. Hizmet aldığı kişi ve firmaları değiştirecek. Sosyal medyanın geri dönüşünün hesaplaması üzerine tartışmalar yaşanacak. Beğeni sayısı, takipçi sayısı gibi temel metriklerden ziyade, marka varlığının doğru yaratılıp yaratılmadığı, derinlemesine bir şekilde sosyal medya kullanıcılarıyla iletişime geçilip geçilmediği irdelenecek. Etkileşim, ulaşılan kişi sayısı ve anlamlı, etkin içerik üretimi konuları temel kriterler haline gelecek.

4- İnovasyon olmadan asla!

Akıllı telefonlardan sonra, akıllı saatler ve gözlükler hayatımıza girecek! Şimdiden kullananlar var bile. Önce tanıyacağız, ne işe yaradığını göreceğiz ve sonra daha nasıl işimize yarayabilir diye üzerlerinde düşüneceğiz. Geleceğin insanlarının akıllı cihazlarına yenileri de bu şekilde eklenecek. 2018 yılında 100 milyona yakın akıllı saat satılacağı bilgisi Business Insider tarafından doğrulanıyor olması bile bunun göstergesi. Samsung, Sony ve Apple burada başı çekmeye şimdiden hazır görünüyor. Akıllı gözlük denince ise Google Glass geliyor. Test aşamasını tamamlamak üzere olan Google tüketicilere ürünü 2014 yılında satışa başlayacağı ve 2015’te 1,5 milyar euro gelir elde edeceğini şimdiden öngörüyor. Tabi bu gözlükler ne amaçlarda nasıl uygulamalarla kullanılacak çalışmaları sürüyor. Girişimcilerin ve yazılımcıların gözünü kamaştırıyor.

5- İçerikten kral da olur, prenses de

İçeriğin gücü kendini göstermeye devam edecek. Özellikle içeriğin video formatındaki savaşlarında kaybedenler olmasa da, kazananlar kendi aralarında rekabete girecek. İçeriği oluşturan kişilerin yaratıcılıklarıyla kaç kişiye ulaştıkları önemli etken olacak. Anlaşılacağı gibi her yılın trend başlıklarından biri bu sene de güncelliğini koruyup, en üst noktasına ulaşacak.

6- Data bulutta dolaşıyor

Online olarak çok ciddi bir data birikimi söz konusu ve bulut bilişimin etkileri kullanıcıların gözünde her geçen gün büyüyor. Pazarlama ve satış ekiplerinin büyük datayı etkili kullanımı ve bunu bulut bilişim teknolojileriyle buluşturması inanılmaz fırsatlar doğuracak. Data merkezli pazarlama çalışmalarının ne olduğu, şirketin ve onun iş ortaklarının elindeki datanın anlamlı hale gelmesi toplantıların önemli gündem maddesi olacak. Şimdiden nerede ne datası topladınız bir araştırıp bulmaya bakın.

7- Özel hayatınız için bedel ödemeye hazır mısınız?

Sosyal medya, özel hayat kavramını farklı şekillerde sorgulamamıza neden oluyor. Peki sosyal medyadaki paylaşımlarımız ne kadar özel ve başkalarının hayatında ne kadar etkili rol oynuyor? Ciddi sorumluluklarımız olduğunun farkına varma zamanı! Bunun için hukuk sisteminde de yenilikler olacak. Sınırların olmadığı bir dünyada özgürlüğün sınırlarını kişiler arasında koymanın zorluğu daha çok gündemimizde olacak.

8- Üreticilerin artacağı bir dünyada yaratıcılık

Obama’nın “Geleceğin sanayi devrimi” diye bahsettiği 3 boyutlu yazıcı teknolojisi çok yeni olmasıyla birlikte, öncü olanların hanelerine iyi bir şekilde yansıyacak. Herkesin üretici olma potansiyelinin farkına varılmasıyla birlikte, hem trend ürünler göreceğiz hem de yeni iş modelleri doğacak. Bu teknoloji, internetin bizim varlığımızı simülasyon haline getirmesi gibi fiziksel dünyanın sınırlarını elimizin altına getirebilecek esnekliği yaratacak. Kimya bilimi parlak günlerine geri dönecek.

Samet Ensar Sarı / Dekatlon Buzz Kurucu Ortağı