artwork

Yetenek sorunu nasıl çözülüyor?

2 yıl önce

0

Campaign Editör Yardımcısı Simon Gwynn, yeteneklerin işe alımıyla ilgili sorunun pandemi ile bağlantılı olabileceğini ancak doğru çözümlerin uzun vadeli faydalar sağlayabileceğini düşünüyor.

Havas London CEO’su Xavier Rees, geçen hafta Campaign’de yetenek işe almanın mevcut zorlukları hakkında yazdığında; reklamcılık, medya ve pazarlama alanlarında birçok patron adına konuştu.

Bu yetenek krizinin üstesinden gelmek, birbiriyle örtüşen üç sorunu ele almak anlamına gelir: İnsanların reklamcılık alanında kariyer düşünmelerini sağlamak, onların sektörde kalmak istemesini sağlamak ve karantinadan sonra iş yerine dönmeyi kolay ve arzu edilir hale getirmek.

İlk görev, nasıl ve nerede işe alınacağını açıkça düşünmek anlamına gelir. Sektör liderleri, çeşitliliğin faydalarının toplumsal cinsiyet ve etnik kökenin ötesinde sosyal, eğitimsel, profesyonel ve coğrafi geçmişe kadar uzandığını kabul ediyor. Bu nedenle Havas UK’in, hükümetin Kickstart programı aracılığıyla 100 başlangıç seviyesi pozisyon oluşturması, UM’in okul programı Futureproof Academy ve New Commercial Arts’ın Glasgow Sanat Okulu ile ortaklığı gibi girişimler, yetenek havuzunu genişletmeye yönelik adımları teşvik ediyor.

IPA başkanı Julian Douglas’ın belirttiği gibi; insanları gemide tutmak da aynı derecede önemli. Başarı için derin bir kültür ve toplum anlayışına dayanan bir fikir işi olarak reklamcılık, kendisini çalışmak için çekici bir yer haline getirmek amacıyla diğer sektörlerden daha iyi organize edilmeli.

Ayrıca işverenler, çalışanlarının yaşamlarına fazla müdahale etmek yerine onları geliştiren işler sunmalı. İyi düşünülmüş bir hibrit çalışma düzeni, COVID-19 sonrası için gerekli. Aynı zamanda uzun çalışma saatlerine son verme ve dört günlük bir çalışma haftası gibi temel değişiklikler konusunda ciddi olmak anlamına geliyor.

İnsanların çalışmaya devam etmek istemesini sağlamak, aynı zamanda profesyonel gelişim için mümkün olduğunca fazla meydan okuma ve fırsat sunan kariyerleri garanti etmek anlamına geliyor. Gray London’dan Laura Jordan Bambach, nisan ayındaki bir Campaign makalesinde teknoloji ve yaratıcılığı daha etkin bir şekilde bir araya getirmenin, işletmelerin “markaları büyüten ve hepimizin işe gelmeyi sevmesini sağlayan sihri yaratmasına” olanak sağlayacağını savunmuştu. Bu, disiplinden bağımsız olarak tüm pazarlama ve reklamcılık kariyerlerinde bulunması gereken bir şey.

Peki reklam dünyası bu sıkıntıyı gidermek için başka ne yapabilir?

Julian Douglas – VCCP Başkan Yardımcısı ve IPA Başkanı

Şu anki yetenek sıkıntısının, insanların çalıştıkları sektörden ne istediklerini değerlendirmek için son 18 ayda sahip oldukları fırsattan kaynaklandığına inanıyorum. Genelde yetenekleri belirlemeye ve çekmeye odaklanıyoruz ancak yapılacak daha büyük bir iş var: Zaten sahip olduğumuz yeteneklere odaklanıp, onları ajanslarda ve sektörümüzde tutmak için aidiyet kültürü oluşturmamız gerekiyor. İnsanların kendilerini değerli hissettikleri ve kalmak istedikleri, aynı zamanda yeni beceriler öğrenebilecekleri bir sektör yaratmalıyız.

Ally Owen – AD-Cademy ve Brixton Finishing School Kurucusu

Yetenek tüm topluluklar arasında eşit olarak dağıtılır ancak fırsatlar öyle değildir. Ülkemiz, sektörümüze fayda sağlayabilecek ve çok ihtiyaç duyulan çeşitli düşünce ve deneyimleri sunabilecek işverenler tarafından, yetersiz hizmet verilen insanlarla dolu. Bir Yunan atasözü: “Bir toplum, yaşlılar gölgesine asla oturamayacakları ağaçlar diktiğinde büyür” der. Farklı yeteneklerin sektöre girmesi amacıyla alternatif bir “otoyol” inşa etmek adına pandemiyi fırsat olarak kullanarak 18-25 yaş aralığı için AD-Cademy’i kurduk. Bu girişimleri finanse eden sektör ortakları, şimdi eğittikleri ve ürettikleri yeteneklerin meyvelerini topluyor. 

Rob Curran – New Commercial Arts Kurucu Ortağı

Ajans dünyası genişledikçe ve sadece reklamlara değil tüm marka deneyimlerine odaklandıkça, uzman yeteneklere ihtiyaç doğuyor. Glasgow stüdyomuzu açma hamlemiz tamamen yetenek odaklıydı. Deneyimlerime göre; herhangi bir yetenek sıkıntısı, sektöre yeni giren gençlere gerçekten güvenerek büyük ölçüde çözülebilir. İş tanımlarında keyfi ve saçma biçimde “5 yıllık sektör deneyimine sahip olmalı” şartlarıyla filtrelenen çok fazla yetenekli insan var. “Deneyimsizlik” bir hediye olabilir ve biz, işi muhteşem bir şekilde yapabilen yetenekli insanlara güvenmeyi severiz.

Hemi Patel – Saatchi & Saatchi Yaratıcı Reklam Yöneticisi

Üniversitedeyken birçok öğrenci gibi benim de reklamcılık hakkında hiçbir fikrim yoktu. Bir hocamın eski bir yaratıcı yönetmen olması şans eseri önümü açtı diyebilirim. Pek çok öğrencinin okuldan birçok yaratıcı yetenekle ayrılması, ancak bunu sergileyememesi sektör için bir kayıp. Bu işler, şansa ya da doğru insanları tanımaya bağlı olmamalı. Gençleri reklamcılıkta mevcut olan kariyer fırsatlarıyla mümkün olduğunca erken tanıştırmak ve sektöre girmelerinin önündeki pratik engelleri yıkmak, yetenek sıkıntısıyla mücadele etmek için hayati bir adımdır.

Victoria Livingstone – Dentsu International İnsan Kaynakları Baş Sorumlusu

Dentsu gibi çeşitli küresel iş gücüne sahip daha büyük kuruluşlarda, insanların şirket amacına ve kültürüne bağlı hissetmeye devam etmeleri için çift yönlü bir eleman değer sistemi tasarlamak önemli. Yetenek krizini çözmek için değer görme, aidiyet duygusu, güvenme ve önemseme gibi daha uzun süren ve geliştirilmesi daha zor olan sorunların üzerine eğilmek gerekiyor. Yeteneğe gerçekten değer veren, onlara en iyi işlerini yapma özgürlüğü ve esnekliğini veren kuruluşlar daha mutlu, daha sağlıklı ve daha üretken olma eğilimindedir.

Simon Gwynn

Campaign Editör Yardımcısı

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 117. sayısında yayımlanmıştır.