artwork

Yeni normalde yapay zeka

4 yıl önce

0

Organon Analytics COO’su Emrah Anayurt, pendemiyle beraber değişen tüketici davranışlarına ve alışkanlıklarına karşı kendi kendine öğrenen yapay zeka algoritmalarının önemini vurguluyor.

Dijitalleşmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan veri çeşitliliği sayesinde şirketler artık müşterilerinin tercihleri hakkında daha fazla bilgi edinebiliyor ve bu tercihlere giden yolda bıraktıkları ayak izlerini keşfedebiliyorlar.

Bugüne kadar çağa ayak uyduran birçok firma ise bu izleri takip ederek, stratejilerini topladıkları veriden faydalanarak geliştirmeye başladılar. Müşterileri için en uygun ürünü, en iyi indirim oranını ya da müşterisine ulaşmak için en doğru kanalı bu veriyi kullanarak belirlediler ve bu sayede maliyetlerini düşürdüler ya da gelirlerini arttırdılar.

Pazarlama birimlerinin son yıllarda en fazla önem verdiği işlerinden birinin, bu izleri takip ederek bir takım öngörüler çıkarmak olduğunu görüyoruz. Bu öngörüleri çıkartmak için genelde “Excel” üzerinde yapılan analizlerle kural bazlı sistemler tasarlanır. Kişisel birikimler kullanılarak, ürün veya servisi alacak kişiler tahmin edilmeye çalışılır. Daha sonra bu tahminler üzerinden müşterilere ürün önerilir, kampanya yapılır.

Bu çalışma modelinde ise en çok yanıltan konu şudur: Bir kişi duruma göre, zamana göre, hayat döngüsüne göre birden fazla davranış ve tepki gösterir.

Bir örnekle açıklamak gerekirse, belki de 2020 Nisan ayına kadar bir e-ticaret sitesinde hiç ev kategorisinden alışveriş yapmamış birçok kullanıcı hepimiz gibi evde geçirdiği vakit yüzünden ev kategorisinden alışveriş yapmaya başladı. Ya da beyaz yaka çalışanlarını hedefleyen bir marka, işe gidiş, öğle arası ve mesai sonrası zaman dilimlerinde iletişim yaparak kullanıcılara ulaşmaya çalıştı ancak artık evden çalışan ve yeni rutinler belirleyen kişiler için iletişime açık olmanın kuralları da değişti.

Tam da bu yüzden “kural tabanlı” modellerden beklenen sonuçlar elde edilemez. Çünkü zaman geçtikçe kurallar aynı kalır ancak müşteriler değişir. Şu anda pandemi süreciyle birlikte müşteri davranışları ve tercihleri kimsenin öngöremeyeceği şekilde değişti ve değişmeye de devam ediyor. Kural bazlı sistemlerle yapılan iletişim ve reklam çalışmalarında pazarlama birimlerinin bu değişimleri müşteri seviyesinde takip edip ilgili müşteriyi bir listeden çıkarıp başka bir listeye eklemesinin çok zor olduğu ise kaçınılmaz bir gerçek.

Peki bu konuda ne yapılabilir? Yanıt yine bir teknoloji olarak çıkıyor karşımıza…

Artık bu sorunları, “kendi kendine öğrenen (self learning) yapay zeka algoritmaları” çözebiliyor. Her geçen gün müşterinin davranışları değişiyor, davranışlar verilere yansıyor, algoritmalar verilerden öğreniyor ve doğru müşteri ile doğru ürün ya da teklifi eşleştirebiliyor. Yani bu algoritmalar “yeni normal”i kendi kendine öğrenerek hızla yeni piyasa koşullarına uygun kararlar üretilmesini sağlıyor.

Gitmediğiniz bir mekana gitmiş olmanız, girmediğiniz bir siteye girmiş olmanız, farklı bir kişiyle birlikte zaman geçiriyor olmanız, daha önce yapmadığınız bir harcama yapmış olmanız, sosyal medyada farklı bir yorum yapmanız… Bu algoritmalar verilerin ışığında sizin farklı bir döngüde olduğunuzu tespit edebilir ve o anda size uygun bir teklifi sunabilir.

Yeni normal, değişiklikleri birlikte getirdi. Ancak değişiklik yaşandıkça bu değişikliği fark edebilen, kullanıcıların bıraktığı dijital ayak izilerini kullanabilen ve bunu pazarlama diline, kampanya yönetimine, öneri sistemlerine başarı ile yansıtabilen şirketler uzun vadede daha avantajlı olacaklardır.
Güzel haber ise, değişen müşteri davranışlarının nasıl değiştiğini izleyip kendi kendine öğrenerek karar alabilen yapay zekâ sistemlerinin hazır ve ulaşılabilir olması.  Organon Analytics olarak, kendi kendine öğrenme teknolojisini tam da bu amaç için geliştirdik ve uyguladığımız müşteriler, kural bazlı sistemlere göre %30 ile %200 arasında daha fazla getiri elde ettiler.

Yeni normale hızla ayak uydurabilmek için önerimiz, firmaların teknolojiden faydalanarak, kendi kendine öğrenen sistemlere yatırım yapmaya başlamaları olacaktır.

Emrah Anayurt
COO, Organon Analytics

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye’nin 102. sayısında yayımlanmıştır.