artwork

YEKON ve Türkiye’de Yaratıcı Endüstrilerin Geleceği Paneli

11 yıl önce

0

Ülkemizde yaratıcılığın lobisini yapmak, fikri mülkiyet temelli üretim yapan endüstrileri bir araya getirmek, fikri mülkiyetin önemine dikkat çekmek üzere tüm yaratıcı disiplinlerden vakıf, dernek ve federasyonların üst dernek olarak kurduğu Yaratıcı Endüstriler Konseyi Derneği YEKON’un 28 Kasım 2012 günü kuruluş genel kurulu tamamlandı. Genel kurulda yapılan seçimlerle yönetim kurulu belirlendi. YEKON kuruluş genel kuruluna 18 üye katıldı.

YEKON’un 2013-15 dönemi yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor:

Reklamcılar Derneği / RD – Yiğit Şardan, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Derneği / ETMK – Gamze Güven, Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği / DPİD – Murat Karamanoğlu, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği / TÜHİD – Fügen Toksü, Grafikerler Meslek Kuruluşu Derneği / GMK – Turgut Erentürk, Sinema Oyuncuları Meslek Birliği / BİROY – Aslı Şahin, Reklam Yapımcıları Derneği / RY – Nazlan Özden, Televizyon Yayıncıları Derneği / TVYD – Adem Gürses,Türkiye Eğlence Sektörü Derneği / TESDER – Fırat Kasapoğlu,İletişim Danışmanları Şirketleri Derneği / İDA – Emine Çubukçu.

YEKON’un 2013-15 dönemi denetleme kurulu şu isimlerden oluşuyor:

Moda Tasarımcıları Derneği / MTD – Nihan Peker,Reklamcılık Vakfı / RV – Ahmet Akın, Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği / TESİYAP – Erdal Tuşunel, Reklam Yaratıcıları Derneği / RYD – Hakan Kurnaz, Çağdaş SirkSanatçıları Derneği / ÇSSD – Okan Kuzer,İzmir Reklamcılar Derneği / İRD – Murat Türkay.

 

Yaratıcı Endüstrilerin Geleceği Paneli

Yaratıcı Endüstriler Konseyi Derneği YEKON, 1. İstanbul Tasarım Bienali çerçevesinde düzenlediği İstanbul Kültür Sanat  Vakfı tarafından gerçekleştirilen Yaratıcı Endüstrilerin Geleceği paneli bugün İstanbul Modern’de yapıldı.

Panele T.C. Kültür Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik de katıldı. Moderasyonunu Reklamcılar Derneği’nden Ayşegül Molu‘nun üstlendiği panelin  diğer panelistler YEKON Başkanı Yiğit Şardan, Yekon Başkan Yardımcısı Gamze Güven, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mülkiyet Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Hukukçu Eda Çataklar, TÜHİD Başkanı Fügen Toksü, British Council Sanat Başkanı Karen Brodie, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof.Dr. Zeynep Enlil, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Asu Aksoy‘du.

Abdurrahman Çelik, Türkiye’de yaratıcı endüstrilerin geleceğinin öneminin 5-6 yıldır anlaşıldığını belirtirken İngiltere’nin bu konuda örnek alınabilecek derecede başarılı olduğunu söyledi. Reklamcılık sektörünün de yaratıcı endüstrinin önemli bir oyuncusu olduğunu da sözlerine ekledi. Ayrıca Türkiye’nin ayrıntılı bir yaratıcı ekonomiler haritası çizilmesinin gerekliliğine değindi. Ayrıca yaratıcı ekonomiler ihracatında Çin birinci, Amerika ikinci sırada yer alırken Türkiye’nin bu listede on altıncı sırada yer aldığını da söyledi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da şehirlerin temel bir vizyonu olması gerektiğini ve Beyoğlu’nun vizyonunun turizm, eğitim ve kültür endüstrileri üzerinde şekillendiğini belirtti.

Prof. Dr. Zeynep Emil de şehir vizyonu için yaratıcılık ve liderliğin önemini vurguladı ve bu vizyonun ortak bir şekilde, aşağıdan yukarı giden bir yönetimle belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Hukukçu Eda Çataklar da yaratıcı endüstrinin gelişmesi için yaratıcı süreçte yer alan aktörlerin hem yaratım sürecinde, hem ticarileştirme aşamasında hem de yaratımların korunmasında hukuk tarafından destlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...