artwork

Yatırım yapmaya devam edeceğiz

3 yıl önce

0

Sürdürülebilirlik, dünya, toplum ve şirketlerin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Konunun önemi pandemide bir kez daha görüldü. Kurucumuz Sabri Ülker’in “israfsız şirket modeli”, sürdürülebilirlik çalışmalarımızın temelini oluşturuyor. Lider olmanın verdiği sorumlulukla, dünyanın doğal kaynaklarını gelecek nesillere aktarabilmek için verimli kullanan, büyürken topluma katkısını eş zamanlı geliştiren, değişen tüketici davranışlarını yakından takip eden, paydaşlarını gözeten, yatırımcısına güven veren ve ülkesine katma değer sağlayan bir modelle çalışıyoruz.

Tüketiciler, kaynakları yarını düşünerek kullanan üreticilerin ürün ve markalarına öncelik tanırken, genç yetenekler dünyaya karşı sorumlu iş stratejisi olan şirketlerde çalışmayı önemsiyor. Ülker olarak biz de bilgi ve iletişim çağında sürdürülebilirliği iş stratejimizin bir parçası olarak görüyoruz. Çevre, değer zinciri, inovasyon, çalışanlar, toplumsal sorumluluk ve liderlik başlıkları altında geliştirdiğimiz sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda, Ülker’in 80. yılı olan 2024 için belirlediğimiz hedefler doğrultusunda çalışıyoruz. Şirketlerimizde su ve enerji tasarrufundan, insan kaynağına ve üretim kalitesine kadar pek çok konuda projeler üretiyoruz.

Bu çabalarımızı belirgin bir strateji etrafında izlenebilir ve denetlenebilir kılmak için Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini temel alıyoruz. 2014 yılından bu yana karbon salım artışı olmadan büyüyoruz. İsrafsız üretim kültürümüzle, ilk seferde hedeflenen kalitede üretiyor ve kayıpları kaynağında önlemeyi amaçlıyoruz. Sıfır atık hedefiyle çalışırken, 2020 yılında toplam atıklarımızın yüzde 91’ini geri dönüştürdük. Ham maddelerin yüzde 98,9’unu bitmiş ürüne çevirme oranına ulaştık.

Tüm fabrikalarımızdaki enerji ve su kullanımını izleme sistemlerimiz sayesinde anlık takip ediyoruz. Birim üretim başına enerji tüketimimizi her yıl kademeli olarak azaltmayı hedefliyoruz. Topkapı fabrikamızda devreye aldığımız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından “Verimlilik Artırıcı Proje” başvurusu da kabul edilen “Soğutma Gruplarının Revizyonu Projesi”yle yılda 190 hanenin yıllık enerji tüketimine eşdeğer olan 523 bin kWh enerji tasarrufu sağlamayı hedefliyoruz. 2020 yılında birim üretim başına su tüketimimizi yüzde 35,4 azalttık. 2024 için koyduğumuz, birim üretim başına yüzde 30 su azaltımı hedefimizi 2018 yılında yakalamayı başardık.

Sürdürülebilirlik çalışmalarımız uluslararası platformlarda da takdir görüyor

2016 yılından beri küresel sürdürülebilirlik endeksi FTSE4Good Gelişmekte olan Piyasalar Endeksi’nde ve 2015 yılından bu yana Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alıyoruz.

Derecelendirme kuruluşu S&P Global tarafından hazırlanan, sektörlerinde çevre, sosyal ve yönetişim performansları en iyi şirketlerin listelendiği Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi /The Sustainability Yearbook 2021’de bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dünya genelinde, 61 sektörde 7 bin şirketin değerlendirildiği listede ilk 631 şirket arasında yer aldık. Gıda ürünleri/ food products kategorisindeki global 20 şirket arasındaki ilk ve tek Türk şirketi olduk.

Toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlıyoruz

Gıdada arz güvenliği konusunda atılan adımların ve yerel üreticiye verilen desteklerin, ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedefleri için kritik bir önem taşıdığını biliyoruz. Bu ilkeden hareketle yerli üretimi destekliyor, yılda ortalama 1,5 milyon ton yerli ham madde alıyoruz.

Alanında uzman kuruluşlarla iş birliği içindeyiz. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’yle ortaklaşa, uzun yıllar süren çalışmalarımız sonunda ortaya çıkan “Aliağa Bisküvilik Buğday” projesiyle tarıma yerli, milli, kuraklık, hastalık ve iklim değişikliğine dayanıklı, yüksek verimli, kaliteli ve Türkiye’de ilk olan bir buğday türü kazandırdık. Buğday özelinde çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” platformunun destekçileri arasında yer alıyor, dünya genelinde gıda kaybının ve israfının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması amacıyla başlatılan, Dünya Kaynak Enstitüsü (World Resources Initiative-WRI) tarafından yönetilen “10x20x30” girişimine destek veriyoruz. Ayrıca sürdürülebilirlik alanında toplumsal farkındalığı artırmak, en önemli hedeflerimizden bir tanesi. Bu amaçla doğal kaynakların korunması konusunda neler yapılabileceğini anlattığımız ve şirket içi sürdürülebilirlik uygulamalarımızı aktardığımız, “Güzel Ülkem Doğa Bize Emanet” projemiz doğrultusunda, 6 bölümden oluşan bir video serisi hazırladık. Bu projeyle hem Ülker’in sürdürülebilirlik için neler yaptığını paylaşıyor hem de kaynak israfını önlemek için bireysel olarak evde, günlük hayatta neler yapılabileceğine dair ipuçları vermeyi hedefliyoruz. Ülkemizin doğal güzellikleriyle bilinen bölgelerinde çekilen ve anlatımını Dünya Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen’in üstlendiği videolarda; şirketimizin yetkilileri, sürdürülebilirlik konusunda uzman ve akademisyenlerin görüşleri yer alıyor.

Sürdürülebilirlik projelerimizle toprağa ve ülkemize değer katmak için, üzerimize düşen sorumlulukla çalışmaya devam edeceğiz.

Süheyl Aybar

Ülker Operasyonel Mükemmellik, İSG, Kalite ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 110. sayısında yayımlanmıştır.