Underdog vs Under Armour

9 yıl önce

0

Türkiye’nin yaratıcı endüstrileri için 2015 de 2014 gibi en basit tabiriyle orta şekerli geçiyor. Reklamcılar Derneği’nin 2014 Reklam Yatırımları Raporu’na göre 2014 yılında reklam yatırımları yüzde 4,31 büyüyerek 5.9 milyar TL seviyesine ulaştı. Çift haneli büyüme rakamlarına alışkın olan endüstrimiz için elbette bu büyüme hızı yeterli olmaktan çok uzak… Peki yetersiz büyümeyi veya kırılganlığı, sadece iç ve dış siyasi etkenlere, kur dalgalanmalarına, seçimlere mi bağlamak lazım? Yoksa altında yaratıcı endüstrimizin global ölçekte rekabetçiliğinin zayıflığından başlayarak uzun vadeli yatırım stratejilerinin eksiliğine kadar uzanan bir sarmal mı yatıyor?

Gelin birlikte önce global arenadaki konumumuza bakalım.

• Cannes Lions’ta geçen yıl 37.427 yarışan işin arasında 437 işle katılan ajanslarımızın Türkiye’ye sadece 8 Aslan ile dönmesi düşündürücü.

• Dünyanın en prestijli yaratıcılık yarışmalarından D&AD’de Türkiye’den 2 ajansın ödül alması bir başarı. Ama Türkiye’nin geride bıraktığı ülkelerin sadece Arjantin, Şili, Kosta Rika, Yunanistan, Peru, Polonya ve Sri Lanka olması düşündürücü.

• Türkiye’de 7’ncisi düzenlenen Effie’ye 366 işle rekor katılım gerçekleşmesi başarı. Ama Effie Global Etkililik Endeksi’nde Türkiye’den sadece 4 ajansın yer alması da düşündürücü. Reklamverenler arasında markalarımızın sayısının ise hep koca bir sıfır olması hakkında kitap yazılır, hiç girmeyelim. Ülkemizin güzide marka guruları yıllardır bolca kitap kaleme alıyor zaten.

• Gunn Report’ta Türkiye’den işlerin ya hiç ya çok nadiren yer alması da düşündürücü. Eurobest, Golden Drum, Smarties, Webby gibi organizasyonlarda da benzer bir performans gösteriyoruz.

Peki sektörümüzün daha sağlam ve global ölçekte daha rekabetçi olması için nelere ihtiyacımız var? Bunun cevabı da marka gurularımızın kitapları kadar uzun ve sıkıcı olabilir. Ama belki de ilk adım olarak motivasyon ve özgüvene sahip olmak yeterli. “Adamlar yapıyor, biz beceremeyiz” hastalığımızdan uzaklaşmak ise şart.

Campaign olarak faydalı içeriğimiz ve network’ümüz ile ulusal marka ve ajanslarımızın, uluslararası çapta daha etkin, görünür ve başarılı olması için destek vermeye çalışıyoruz. Bu çerçevede önümüzdeki ilk durak 62. Cannes Lions Yaratıcılık Festivali.

Cannes’ın en önemli networking etkinliği olan Campaign Beach Party’mizde Türk ve global yaratıcı liderleri bir araya getiriyoruz. Bu yıl, Campaign Türkiye’nin katılımıyla birlikte özel bir Campaign Global Cannes sayısı hazırlıyoruz. Cannes Lions’a katılan 15.000 delegenin çantasında yer alacak olan özel sayımızda Türk yaratıcı endüstrisini tanıtımı ve Türkiye’den yarışmaya katılan işlerin detayları işlenecek. Ajanslar Cannes Lions’a gönderdikleri iddialı işlerini bizimle de paylaşırsa seviniriz. Yeni yayınımız JR. ise daha anlamlı bir görev üstlenerek Türkiye’den Cannes’a katılan genç yaratıcıların yanında yerini alıyor. JR. Genç Aslanlar’ın tüm eğitim ve yarışma süreçlerini takip ederek ve global Campaign ağıyla bu içerikleri paylaşmaya hazırlanıyor. Bir başka deyişle, genç yeteneklerimize, kendilerini küresel bir platformda anlatma fırsatını yaratıyor.

Kısacası, biz daha rekabetçi işlere imza atmak için Cannes Lions hazırlıklarımıza başladık. Öneriniz, fikriniz, sorunuz, isteğiniz, eleştiriniz varsa DM’lerinizi bekliyoruz.

Tolga Tuna

Campaign Türkiye Genel Yayın Yönetmeni

@tolgabigkahuna

Bu yazı, Campaign Türkiye’nin Mayıs 2015 sayısında yayımlanmıştır.