artwork

Türkiye’de mobil oyun büyümeye devam ediyor

2 yıl önce

2

Pandeminin de etkisiyle şekillenen tüketici alışkanlıkları ve son dönemlerdeki teknolojik gelişmeler oyun dünyasının da hızla yükselişe geçmesine sebep oldu. Ekranlarda, klavyelerde ve konsollarda her zamankinden daha fazla vakit geçirilmesiyle başlayan süreç, özellikle son dönemde yıldızı parlayan mobil oyun ekosistemiyle pek çoğumuzu yakından ilgilendirmeye başladı.

Öyle ki Newzoo’nun 2021 Küresel Mobil Oyuncular Teknik Raporu’na göre; mobil oyun endüstrisi bir önceki yıla göre %7,3’lük bir artışla 2021’de 93,2 milyar dolar gelir elde etti. 2021’de küresel oyun gelirlerinin %52’sini oluşturan mobil oyun ekosistemi gelişmeye de devam ediyor.

Türkiye artık oyun dünyasının önemli bir oyuncusu Türkiye, oyun ekosistemine katkılarıyla oyun dünyasının vazgeçilmezlerinden biri haline gelmeye başladı.

Son olarak 31 Mart’ta Google ve Deconstructor of Fun ile iş birliği ile İstanbul’da ilk kez İstanbul Mobil Oyun Etkinliği gerçekleştirildi. Mobil oyun dünyasının önemli isimlerinin de katıldığı etkinlik, mobil oyunları mercek altına aldı. Yapılan araştırmalar da Türkiye’nin oyun dünyasındaki yükselen değerini gözler önüne seriyor.

Türkiye’de oyun üreten firmaların Türkiye ekonomisine katkısı çok önemli. Son iki yılda Türkiye’de yılda 200 yeni oyun firması kuruldu, Startups.watch rakamlarına göre Türkiye’deki aktif
oyun şirketi sayısı 500’e ulaşmış durumda.

Google, EMEA ve Türkiye genelinde oyun pazarlarını şekillendiren güçleri araştırmak üzere 2021 yılında Newzoo’nun oyun analizi uzmanlarıyla kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi.

* Bu araştırmanın sonuçlarında Türkiye’de oyuncular arasındaki cinsiyet dağılımı neredeyse eşitken, yaş kırılımında Türkiye’deki oyuncuların yaklaşık üçte ikisi 25-45 aralığında yer alıyor ve oyuncular haftada ortalama 15,7 saat oyun oynuyor.

Bu verilerden de yola çıkarak oyun dünyasında Türkiye’nin payının hem oyun üreten firmalar bazında hem de oyun oynayanlar bazında her geçen gün arttığını söyleyebiliriz. Ülkemizde 2020’de 16 yatırım anlaşması yapılırken, 2021’de bu sayı 56’ya yükseldi, bu yıl da bu rakamın üzerine çıkacağı öngörülüyor.

Peak Games, Rollic Games gibi şirketlerin Zynga’ya satılması ve Türkiye’deki pek çok oyun şirketinin önemli yatırımlar alması da yakın gelecekte Türkiye’nin önemli bir oyun merkezine dönüşeceğini kanıtlar nitelikte.

(*): “Türkiye oyun sektöründe
bir sonraki adım ne olacak?”
(Thinkwith Google).

Sencer Kutluğ

Google Türkiye Oyun, Uygulama &
Girişimler Sektör Lideri

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 123. sayısında yayımlanmıştır.