artwork

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi Araştırması

2 yıl önce

0

Reklamverenler Derneği liderliğinde yürütülen Effie Awards Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi Araştırması, 2018’den beri Türkiye’deki reklam endüstrisi için yol gösterici rolünü üstleniyor, daha eşitlikçi, çoğulcu ve kapsayıcı bir reklam endüstrisi yaratmak için veriye dayalı ve sürdürülebilir çözümlere kaynaklık etmeye devam ediyor.

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Reklamcılık öğretim üyeleri Dr. Gül Şener ve Dr. Eda Öztürk tarafından hazırlan 2021 raporu kapsamında, 111’i Effie ödüllü, 185′;i finalist olmak üzere toplam 296 TV reklamı üzerinden nihai analiz gerçekleştirilmiştir.

Raporda yer alan en çarpıcı sonuçlar;

2018’de açıklanan 10 senelik trend ortalamasında %35 olan kadın ana karakter oranı, 2021 itibariyle %53’e ulaştı. Banka ve finans reklamlarında kadın ana karakter oranı 2019’da %27, iken 2021’de %54 oldu. Geleneksel olarak kadınlarla özdeşleştirilen Ev Temizlik ve Bakım reklamlarında erkek ana karakter oranı 2019’da %8 iken 2021’de %50 oldu. TV reklamlarında, kadın ana karakterlerin çalışan rolünde gösterilme oranı %33 olarak gerçekleşti, geçen yıl bu oran %24’tü.
Kariyer kadınları görünürlüğünü en çok artıran cinsiyet rolü oldu, %9’dan %20’ye yükseldi. Evi çekip çeviren rolündeki erkeklerin oranı 2020’ye göre 3 kat yükselmiş durumda (%4’ten %13’e). Değişmeyen tek şey; Kadınlar dış ses olarak seslerini hala duyuramıyor, erkek dış ses hakimiyeti devam ediyor! Her 4 Effie TV reklamından sadece 1’nde kadın dış ses kullanılıyor. Reklam endüstrisinin kadın dış ses kullanma konusunda ikna edilmeye ihtiyaç duyduğu görülüyor.

Ahmet Pura: “Reklamlardaki dönüşüm eşitlik adına memnun edici ama bu tablo sürdürülebilir de olmalı”

Araştırmanın 4. Faz sonuçları ile ilgili ilk açıklamaları Effie Awards 2022 ödül töreninde yapan Reklamverenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura, her geçen yıl eşitlik adına memnun edici sonuçlar alındığını söyledi. “2019 yılında başlattığımız araştırmamızın bu son raporunda, kadın ana karakter oranının %53’e ulaşmış olması hepimizi memnun ediyor, bu
işe gönül veren herkesi kutluyorum. Şimdi bunu sürdürülebilir kılmak için çalışmalıyız.” diyerek TV reklamlarında kadın ve erkeklerin artık eşit görünürlüğe sahip olduğunu vurguladı. Pura, “Eşit görünürlük tamam, artık kadın ve erkek temsillerinin niteliğine odaklanma zamanı geldi.” diyerek reklam sektörüne kapsayıcılık ve çoğulculuk konularına odaklanma çağrısında bulundu.

Rapora ve detaylı sunuma derneğin www.rvd.org.tr resmi web sitesinden ulaşılabilir.

Senin için
Tümünü göster
Castrol ilerlemenin olduğu her yerde

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, yenilenen marka kimliğinin...