artwork

Televizyon gücünü koruyor mu? [araştırma]

11 yıl önce

0

Hep televizyon reklamlarının artık eski gücünü yitirdiği söylenir. İyi hedefleme yapamaması eleştirilir. Pazarlamanın yeni gençleri; internetle beraber sonuna yaklaştığı söylenen, konvansiyonel medyanın eski fatihi televizyon için, etkisini yavaş yavaş kaybettiğini söylerler.

Yine de rakamlar tam tersini söylüyor. Hem online alışveriş hem offline alışverişte televizyon hala büyük değer taşıyor.

SMG Connected’ın, TGI Net verilerine dayanan haberine göre tüketiciler offline dünyada hala en çok televizyondan etkileniyorlar. Türkiye’de son 1 ayda internete bağlanan ve alışveriş yapan kullanıcıların %21′i, televizyonda gördükleri bir reklamın yönlendirmesiyle o ürünü satın aldıklarını belirtiyor. İnternet kullanan her 4 kadından biri geçen ay yaptığı bir alışverişinin televizyondan gördüğü bir reklamdan ötürü olduğunu söylüyor. Erkek kitle için ise arama motoru sonuçları offline alışveriş için önemli. Arama motoru sonuçları pop-up reklamlarla birlikte %13 oranla televizyonu takip ediyorlar.

Peki online alışverişte hangi oyuncular önemli, diye soracaksınız. Online mecrada ise en etkili reklam çeşidinin %20 oranıyla televizyon reklamı olması ilginç. Ama web’deki reklamlarda sınıflandırma daha fazla… Pop-up ve web sitesi reklamlarının etkisini toplayınca %50 rakamını buluyoruz. Mail yoluyla reklamı ve arama motorunu eklersek(11+11)  web’in etkisi %72 oluyor. Yine de online alışveriş için televizyon reklamlarının %20 etki taşımasını ilginç.

Yorum: Mecraların iç içe geçtiği medya ve pazarlama dünyasında televizyonun hala eski değerini yitirmemesinin sebebi; verdiği ekstra güven hissi olabilir. Dijital dünyada pek çok yanlış yönlendirebilen, gerçek olmayan, ‘para tuzağı’ reklamla karşılaşan tüketici, hala televizyonu ürünler hakkında bilgi almak için birincil iletişim kanalı olarak görmeye devam edebilir.

TGI Net Türkiye Araştırması; Türkiye’deki internet kullanıcılarının online tutum ve davranışlarını araştırır. TGI Net Türkiye, online araştırma verilerinin demografi, medya tüketimi ve internet kullanımları temelinde TGI Türkiye Araştırması verileri içine “fuse” edilmesi ile oluşturulmuştur. TGI Türkiye ve TGI Net araştırmalarında her iki araştırmayı birbirine bağlamak (fuse etmek) için 20 ortak soru (“kopça”) kullanılmıştır. Data füsyon, küçük olan veri setinin, büyük olan veri setine bağlanması ile gerçekleştirilir. TGI Net örneğinde TGI Net verileri TGI Türkiye 2011R2 verileri içine fuse edilmiştir.

 Kaynak: smgconnected.com

 

Senin için
Tümünü göster
BOM Karting Takımı Yeni Genç Pilotlarını Tanıttı

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM) Karting Takımı, 2024 Türkiye Karting Şampiyonası...

Yeni Volkswagen Tiguan Satışa Sunuldu

2007’den bu yana 7.6 milyonun üzerindeki satış adediyle 2018’den günümüze...

Yeni Renault Captur’un Dünya Lansmanı Gerçekleşti

İçten yanmalı ve hibrit motor seçenekleriyle tanıtılan yeni Renault Captur...