artwork

Teknolojiyi çevre için kullanmak

12 ay önce

0

Epson Türkiye Kurumsal Kanal Satış Müdürü Koray Kurçenli, sürdürülebilir bir yaşam için teknolojiyi nasıl kullandıklarını ve 2050 hedeflerini anlatırken lazer pazarından ayrılma kararlarının sebebini detaylı bir şekilde aktarıyor.

Japonya merkezli bir teknoloji firması olarak, sürdürülebilir bir gelecek felsefesiyle ürün geliştirmeye devam ediyoruz. Daha sürdürülebilir bir gelecek için hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de dünyayı ısıtmayacak ürünler tasarlıyoruz. Sadece bizim sahip olduğumuz ‘Heat Free’ yani ‘Isısız Teknoloji’ sayesinde yazıcılar %83’e kadar elektrik tasarrufu sağlıyor. 2023’te elektrik ihtiyacının %100’ünü yenilenebilir kaynaklardan karşılayacağız ve 2050’ye kadar karbon negatif olarak yeraltı kaynağı kullanmayacağız.

Epson, Japonya’nın Nagano kentinin zengin bir doğaya sahip olan bölgesi Suwa’da 1942 yılında kuruldu. Faaliyet gösterdiği toplumlarla uyumlu bir şekilde birlikte yaşamak her zaman şirketin temel taşlarından biriydi ve faaliyetleri küresel olarak genişlemiş olsa bile çevreye saygı kültürü sarsılmadı. Bu hedefle ürünler geliştirerek çevreye olan saygısını ve sürdürülebilir dünyaya olan inancını kaybetmedi. 

Epson, tamamen kendisine ait olan ‘Isısız Teknoloji’ye sahip mürekkep püskürtmeli yazıcılarıyla kullanıcıların maliyetlerini düşürürken çevreyi de koruyor. Gelişmiş iş ekolojisi ve ekonomilerini desteklemek amacıyla lazer baskıdan ofis tipi mürekkep püskürtmeli yazıcıya geçişi birkaç yıldır destekliyor. 

Faturayı %96 düşürüyor

Epson’un ısısız teknolojisi daha az enerjiye ihtiyaç duyduğu için artan enerji faturalarına da çözüm sunuyor. Söz konusu teknolojiye sahip Epson yazıcılar %96’ya varan oranda enerji tasarrufu sağlıyor. Servis anlamında da içinde lazer yazıcıların kullandığı parçaların olmaması arıza ve müdahale risklerini %98’e kadar düşürüyor. Tüm bu avantajları bir araya getirdiğimizde maliyetleri minimum hale getirirken kullanıcısını yarı yolda bırakma riskini nerdeyse ortadan kaldırıyor. 

800 binden fazla ağaç kadar etkisi var

Mürekkep püskürtücüleri toner tozu yaymadığından daha temiz bir hava ve çevre anlamına geliyor. Epson, 2020 yılında ofis tipi mürekkep püskürtmeli yazıcılarla birlikte güç tüketimini yaklaşık 50,9 milyon kWh azalttı. Böylece yılda 816 bin ağacın temizleyeceği kadar yani 17,7 bin tonluk karbondioksit salınımına engel oldu. Lazer baskı cihazları dizel otomobil, Epson’u ise elektirikli araç kabul etseydik Epson bir şarjla 4500 kilometre giden, 5 yılda bir bakım gerektiren ve işletme maliyetleri çok daha düşük bir araç olabilirdi. 

Epson geçtiğimiz yıl uzun vadeli hedeflerle Çevre Vizyonu 2050’yi benimsediğini açıkladı. Bu hedefle sürdürülebilirliği sağlamak ve toplumları zenginleştirmek için 2050’ye kadar karbon negatif ve yeraltı kaynaklarından bağımsız olacak. 2030’a kadar toplam emisyonları 1,5 derece senaryosuna uygun olarak azaltılacak. Epson bu yıl itibarıyla da enerjisinin tümünü yenilenebilir kaynaklardan sağlayacak. 

Isısız Teknoloji nasıl çalışıyor?

Epson’a ait olan Isısız Teknoloji tamamen verimlilik üzerine çalışıyor. Termal mürekkep püskürtme teknolojisi, mürekkebi baskı kafasından püskürtmek üzere ısıtmak için elektrik akımı uyguluyor. Termal mürekkep püskürtmeli ve lazer yazıcıların aksine, Epson Isısız Teknoloji ise mürekkep püskürtme işlemi için ısınma gerektirmiyor. Bunun yerine mürekkebi baskı kafasından çıkarmak için geriye ve ileriye doğru bükülen Piezo elementli baskı kafasına basınç uygulanıyor. Epson’un Isısız Teknolojisi sayesinde yazıcı, açıldığında veya uyandırıldığında kullanıma hazırlanmak için ısıya ihtiyaç duymuyor. Yani bu teknoloji, yazdırma işlemi için fırın birimini önceden ısıtması gereken lazer yazıcıların aksine hemen yazdırmaya başlıyor. Yüksek baskı yoğunluğuna sahip belgelerde bile sabit yüksek hızda yazdırma garanti ediliyor.

Lazer teknolojisini tamamen bıraktı

Geçtiğimiz günlerde 2026 yılına kadar lazer yazıcıların küresel satış ve dağıtımını sona erdireceğini açıklamıştık. Bu açıklama, Epson’un sürdürülebilir inovasyona 100 milyar Yen’lik (¥) yatırımını duyurmasından bir yıl sonra geldi ve yeni kurumsal mürekkep püskürtmeli çok işlevli yazıcı (MFP) serisinin piyasaya sürülmesiyle aynı zamana denk geldi.

Lazer pazarından ayrılma kararı kaçınılmazdı. Bir şirket olarak sürdürülebilir inovasyon ve eyleme kendimizi adadık ve lazer yazıcılar buna uymuyor. İş inkjetleriyle karşılaştırdığımızda daha fazla enerji tüketiyor ve daha fazla sarf malzemesi kullanıyorlar. Baskı işimiz bunun yerine %100 Isısız Teknoloji’ye yani inkjete odaklanacak ve ortaklarımız ve son kullanıcılar için verimli, sürdürülebilir baskı çözümleri sunmak için kendi teknolojimizden yararlanacak.

Kutuplar için kampanya başlattı

Çevre için çeşitli araştırmalara da öncülük eden Epson, Kuzey Kutbu’nun yeşermesi sorununa ve hem işletmelerin hem de tüketicilerin çevresel etkilerini azaltmak için yapabileceklerine odaklanan yeni bir kampanyaya başladı. Yeni çalışma, Epson’un National Geographic CreativeWorks tarafından hazırlanan diğer çalışmasını temel alıyor. Geçen senenin kampanyası sürdürülebilirlik, iklim ve çevresel sorunlar başlıklarında sosyal medya içeriği kategorisinde Halkın Sesi seçilerek Webby Ödülü’nün sahibi olmuştu. Bu seneki kampanyada Edinburgh Üniversitesi’nden National Geographic Kaşifi ve çevre bilimci Profesör Isla Myers-Smith, yükselen sıcaklıkların ve ısınan mevsimlerin nasıl “Kuzey Kutbu’nun yeşermesi” adı verilen bir olguya yol açtığı üzerine yürüttüğü araştırmanın ayrıntılarını açıkladı. 

2100’de toprak çözülecek

Bilim insanlarına göre dünyamızın donmuş toprağı 2100 yılına ulaştığımızda önemli miktarda çözülmüş olacak. Ocak 2022’de Nature Reviews Earth & Environment bilim dergisinde yayımlanan bir araştırmada, çözülen donmuş topraktan atmosfere her yıl yaklaşık 624 milyon ton karbondioksitin salınabileceği tahmin ediliyor. Prof. Myers-Smith ve iş arkadaşlarının aynı dergide yayımladıkları farklı bir çalışmaya göre, değişen tundra bitki örtüsü ve artan çalılar, donmuş toprağın çözülme oranında önemli bir rol oynuyor olabilir. 

Evde enerji tasarrufu yapmaktan işe bisikletle gitmeye ve yerel gıdalar tüketmeye kadar her birimiz fark yaratabiliriz. Seçimlerimizin, kendi arka bahçemizden tutun da bütün dünyaya kadar çevreyi nasıl etkilediğinin farkında olmak hepimiz için çok önemli. Epson kendi üstüne düşeni yaparak, düşük enerji ve daha az yedek parça kullanan ‘Isısız Teknoloji’li yazıcı serisiyle dünyayı korumaya devam edecek.