artwork

Spielberg’in fikirleri previs’le gelişiyor

10 yıl önce

0

X-Men, Avengers ve Yıldız Savaşları gibi filmlere imza atan, previs teknolojisinin öncüsü Chris Edwards, 26. Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’nde bu teknolojiyi “Gravity” case study’si üzerinden anlatacak ve previs’in reklam alanında kullanımı hakkında bilgi verecek. 

Özel efekt denince akla gelen Yıldız Savaşları, Avatar, Godzilla, 300 gibi filmlere, Game of Thrones gibi dizilere ve Resident Evil 5 gibi bilgisayar oyunlarına imza atan Chris Edwards, previs alanında öncü isimlerden biri. Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’nde, sinemada hikaye anlatımının geleceğini ve previs’i katılımcılarla paylaşacak. Etkinlik öncesinde Yıldız Savaşları filmiyle kült mertebesine erişen George Lucas’la yaşadıklarını, sadece sinema filmi değil, reklam filmi, bilgisayar oyunu ve dizilerde de previs’in etkin bir biçimde kullanıldığını Campaign Türkiye’ye anlatan Edwards, “Teknolojiyle birlikte farkındalığı artırmak geri planda kalacak. Bunun yerine hikaye anlatımı ön plana çıkacak” diyerek sektörde anlayışın değişeceğinin sinyalini verdi.

 

 

 

 

Yiğit Kaytmaz Şirkete neden The Third Floor ismini verdiniz?

Chris Edwards The Third Floor’un bütün kurucuları, doğrudan George Lucas’la Skywalker Ranch malikanesinde ve prodüksiyon birimindeki üçüncü katta (The Third Floor) çalışmaya davet edilmişlerdi. George’un ofisi ikinci kattaydı ve bizim previs ekibimiz yukarıda çatı katındaydı, sanat departmanıyla birlikte. George sanat işlerini onaylayıp, bu dünyaları ve karakterleri previs sahnelerinde hayata geçirmemiz için bize verirdi. Üçüncü katta tam iki yıl geçirdik ve üç filmi, George’un ilk filminin special edition versiyonu THX 1138’i, Yıldız Savaşları Bölüm III: Sith’in İntikamı’nı ve Steven Spielberg’ün Dünyalar Savaşı’nı yaparken çok eğlendik. Görevimiz tamamlandığında, kendimize çok inanarak kendi şirketimizi kurduk, bunu ekibi ve diğer hevesli sinemacılara vizyonlarının farkına varmaları için gerekli araçları sağlama amacını korumak için yaptık.

 

Yiğit Kaytmaz Previs reklamcılıkta nasıl kullanılır? Previs’in reklamcılıkta avantajları nedir? Reklam sektöründe çok yaygın bir biçimde kullanılmıyor sanırım?

Chris Edwards Previs, açıkça iletişime geçmek ve her türlü konsepti planlamak için harika bir yöntem. Bu özellikle bir ürün ya da markayı kısa bir süre içinde tanıtmanın amaçlandığı reklamcılıkta önemli. Reklamlar için dijital previs taslakları hazırlamak, yönetmenin en iyi seçeneği bulana kadar farklı yaklaşımlar sergilemesinin önünü açar. Ve reklam yönetmenleri, aralarında ajans yetkilileri ve marka temsilcileri de dahil birçok isimden onay almak zorunda olduğu için, previs, çekimlerden önce herkesin hemfikir olmasının önünü açar. Bu sayede de sette saatlerce anlamsız bir biçimde zaman ve para kaybetmenin önüne geçer. Ayrıca, reklamlarda zeki, dikkat çekici ve inovatif işler, genelde birçok görsel efektle yapılıyor. Bu sebeple özellikle görsel efektlerden güç alan kampanyalar için çekimlerden önce birçok previs üretmeye gayret gösteriyoruz. Fakat previs, bütün efektlere ihtiyaç duymayan, hedef kitleye ulaşmaya çalışan daha basit reklamlar için de etkili ve önemli. Pepsi, Nissan, Apple ve Qualcomm gibi küresel markaların hepsi kampanyalarında previs’i etkili bir biçimde kullanıyor fakat yerel markalar da previs’in erken planlama verimliliğinden faydalanabilir.

 

Yiğit Kaytmaz Yönetmen ve diğer film ekibinin previs’e yaklaşımı nasıl? Çünkü anlayabildiğim kadarıyla -yanlışsam düzeltin- previs, yönetmenin yaratıcılığını sınırlayabilir. Ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında?

Chris Edwards Yönetmen, previs sürecine dahilse, previs sahneleri yaratıcılıklarının uzantısı haline gelebilir. Previs ekibinin görevinin sadece yönetmenin fikrini canlandırmak olmadığını ve diğer departman müdürlerinin de dahil olabileceğini hesaba katarsak, previs ekibi her zaman yönetmenin hayal ettiğinin çok daha fazlasını sağlar. Mesela Steven Spielberg gibi efsanevi bir yönetmen bizimle çalışırken birçok başlangıç aşamasında fikri oluyor. Bu konseptler, onun yazar, prodüksiyon tasarımcısı, görsel efekt uzmanı ve evet, previs ekibi tarafından şekillenir. Eğer bir yönetmen, previs planının kendisini sınırladığını düşünüyorsa, bu onların previs’in amacını anlamadıkları anlamına gelir. En nihayetinde previs, yönetmenlerin sette kendilerinden emin olmasını sağlayan ve onun oyunculuk ışık ve sette karşılaşılan bütün “mutlu kazalara” odaklanmasını sağlayan bir rehber niteliğinde.

 

Yiğit Kaytmaz Previs, sinemada, reklam sektöründe kullanıldığından daha fazla kullanılıyor herhalde değil mi?

Chris Edwards Previs işlerimizin büyük çoğunluğunu filmler oluşturuyor çünkü 90 dakikanın üzerinde içerik tasarlamak daha kapsamlı. Profesyonel reklam ajansları ve prodüksiyon şirketleri, previs’i etkin bir biçimde kullanma eğiliminde fakat ekip büyüklüğü, projenin süresi 30 ila 60 saniye arasında değiştiği için çok daha küçük oluyor. Fakat şimdilerde The Third Floor, ayrıca sinematik oyunları, eğlence parkını çekici getirecek işlerde, HBO’nun Game of Thrones’u gibi işlerde çalışıyor. Previs ekipleri, dünya çapında, farklı mecralarda yapılan üretimlerde önemli rol oynuyor.

 

Yiğit Kaytmaz Son yıllarda eğlence dünyasının previs’e ve dijital dünyaya bakışı nasıl değişti? Gelecekte nasıl değişiklikler öngörüyorsunuz?

Chris Edwards Previs, hırslı görsel efekt süpervizörlerine çekimleri planlamaya yardım etmek için başlayan bir teknik disiplindi. Son 10 yılda previs ekipleri, hızla artan bir biçimde yaratıcı önem kazandı. Şu anda bu ekipler, oyuncuların son performansı hariç bütün bir filmi tasarlayabiliyor. Previs ve final VFX ekipleri sinemacıların plan yaparak hayal edebilecekleri her şeyin farkına varmasına olanak sağlıyor. Alfonso Cuaron’un Gravity’sindeki gerçekçi uzay istasyonundan, Robert Stromberg’in Maleficient’ındaki fantezi dünyasına kadar her şey mümkün. Yani, gelecekte farkındalığı artırmak geri planda, en iyi hikayeleri anlatmak ön planda olacak. The Third Floor’da previs’in ve filmlerin sanat formunu alarak sonraki seviyeye taşıyacak yeni nesil genç yönetmenlerle çalışacak olmaktan dolayı çok heyecanlıyız. Evrim geçirdikçe, dünya genelinde previs ve VFX teknolojisi düşük bütçeli yönetmenlerin de daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır.

 

Yiğit Kaytmaz Bu aralar vizyona giren birçok filmde katkıda bulundun. Bu filmlerde neler tecrübe ettin?

Chris Edwards X-Men: Days of Future Past, Godzilla, The Amazing Spider-Man 2, Hercules ve Teenage Mutant Ninja Turtles’da çalıştık, Londra ekibimiz de Edge of Tomorrow ve Meleficent’te çalıştı. Godzilla’da Gareth Edwards ve Maleficent’te Robert Stromberg’le çalışmak harikaydı. İkisi de previs’i etkin kullanan yönetmenlerdi, previs’ten dev yaratıklar ve fantastik ortamlar yaratmak için faydalandı. Ekibimiz, kreatif sürecin sürekli içinde oldu prodüksiyon sürecinde. Benzer bir biçimde X-Men’de de çok iyi sonuçlar aldık; mesela Quicksilver’ın Pentagon’dan çıkmak için zamanı durdurduğu sahne bizim açımızdan çok inovatifti. Bu sahne çok iyi planlama ve teknik diyagrama ihtiyaç duyuyordu. Burada Simulcam isimli bir teknoloji kullandık, bu sayede sinematografın bakış açısını düzeltmeye yarayan bir previsti. Simulcam, film yapımcılarının, hareketli ve görsel elementleri rastgele kullanmasına yardımcı olan bir teknoloji.

 

Yiğit Kaytmaz Blockbusterlarda çalışırken aklında kalan ilginç anılar var mı?

Chris Edwards O kadar çok var ki hangisini seçsem bilemedim. Avatar’ın setini gezerken onun her gün gördüğünüz bir set olmadığını biliyordunuz. O sırada tarihin yazıldığını düşündüm. Ve bu sırada sektörün öncü isimleriyle tanışmak kesinlikle ilham vericiydi. Alice in Wonderland’de Tim Burton’ın previs süpervizörü olarak çalıştım. Onun işlerini seviyordum fakat onun sanatına verdiği değer ve setteki tasarımlarını görünce ne kadar yetenekli bir sanatçı olduğunu anladım. Alice’in küçülüp büyüdüğü bir görsel hazırlama görevi üstlendik ve beyin fırtınası yaparken ortaya filmin sonundaki kart askerlerin savaş sahnesi çıktı. Previs ekibimizin sunduğu akıllı çözümün film sonunda hayata geçirilmesi çok büyük bir ödül oldu bizim için. The Avengers sırasında kıdemli previs editorü Trevin Matcek’in yönetmen için ne kadar önemli bir hale geldiğini hatırlıyorum. Senaryoda günlük güncellemeler ve previs’ler ve storyboard’lar yapıyordu. Sonunda bir previs sanatçısı için en akılda kalıcı deneyim yönetmenin senaryoyu, previs sanatçısının sunduğu değişikliğe göre şekillendirmesidir.

 

Yiğit Kaytmaz İstanbul’a gelmeye seni iten şey neydi?

Chris Edwards İstanbul hakkında her zaman dünyanın en güzel şehri diyorlardı. Ve kariyerim boyunca ne kadar gezmiş olsam da Türkiye’yi ziyaret etme fırsatım olmamıştı hiç. Türkiye sinema endüstrisindeki isimlerle tanışmaya ve onlara teknolojiyi ve geliştirdiğimiz süreci tanıtmak için sabırsızlanıyorum. Bu bölgedeki film yapımcılarının ihtiyaç ve isteklerinin ne olduğunu öğrenmek için sabırsızlanıyorum.

 

Kristal Elma’da Chris Edwards

“Her yıl yönetmenler, her ne kadar bütçeleri sabit kalsa da kaliteli görsellerini yükseltmek için kendileriyle yarışırlar. Hollywood stüdyoları, prodüksiyon ve post prodüksiyonda verimliliği ve yaratıcılığı artırmak için previs ekipleriyle çalışır. Previs’in emekleme dönemini anlatıp, modern previs tekniklerini göstererek bunların oyunlarda, filmlerde ve reklamlarda nasıl kullanıldığını anlatacağım. Case study olarak Alfonso Cuaron’un Oscar ödüllü filmi Gravity’yi mercek altına alacağım. Bu filmdeki görseller The Third Floor ve Framestore tarafından şekillendirildi.”

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Eylül 2014 sayısında yayınlanmıştır.

 

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...