artwork

Sosyal TV reyting sisteminin Türkiye’deki olası etkileri

11 yıl önce

0

Araştırma şirketi Nielsen blogunda, 2013 TV yayın döneminde Twitter ile ortak çalışmaya başlayarak TV programlarının Twitter’daki konuşulma oranlarını -bir anlamda sosyal TV reytingini (social TV rating) oluşturacaklarını duyurdu.  İki şirket bu iş birliğiyle bir anlamda Nielsen’in mevcut TV reytinglerinin sağlamasını yapacak ve TV izleyicilerinin sosyal aktivitesini anlamlandırabilmek adına gerçek zamanlı ölçümleri TV şirketleriyle, reklamverenlerle paylaşacak.

Konuyla ilgili Fox Networks Group CEO’su Peter Rice, Nielsen reyting verileriyle entegre olacak Twitter paylaşımlarının bize, reklamverenlere ve yapımcılara oldukça faydalı olacağını belirtiyor. Bu hizmetin şimdilik sadece ABD için geçerli olacağını bilsek de yakın ya da orta gelecekte Türkiye’ye gelebileceğini umarak artıları-eksileri üzerine biraz beyin fırtınası yapalım.

* Reyting’ler bilindiği üzere AB grubu, C grubu gibi çok yüzeysel bir hedeflemeye sahip. Sosyal TV reytingiyle yeni hedef kitleler, yeni kişilikleştirmeler de mümkün olacaktır. Şu an yapımcılar -en azından Türkiye’de- ülkenin ekonomik, siyasal durumunu göz önüne alarak biraz da sezgisel düşünerek eskinin tutan prodüksiyonlarından hareketle yeni prodüksiyonların altına imza atıyor. Bu sistemle birlikte somut veriler ışığında niş kitlelere yönelik programlar yapabilecekler. Bu da özellikle Türkiye’de daha 3. bölümünde yayından kaldırılan veya kemik seyircisini oluşturmasına rağmen yeterli reytingi almıyor diye yayından kaldırılıp internette, parkta bahçede örgütlenip basbas bağıran kitlelere de fayda sağlayacak. Tabii yurdum insanının takım tutar gibi dizi tutması da bu işin aksayan yönlerinden biri olabilir.

* Türkiye’de reyting sistemine duyulan güvensizlik reyting şirketlerine yapılan baskınlarla, reytinglerin ölçümlerinin bir süre durmasıyla had safhaya yükseldi. Bence uluslararası güven duyulan bir reyting sistemine ihtiyaç var. Maalesef biz beceremiyorsak beceren birileri çıkacaktır. Ki zaten şurada 2-3 sene öncesine kadar örneğin Eskişehir’i örneklem olarak Kayseri temsil ediyordu. (İçinizden Eskişehir neree Kayseri nere dediğinizi duyar gibiyim.) Yani hadi sistemde düzgün desek bile yine de evren içinde örneklem yetersizliği var. Bir de buna son zamanlarda ortaya çıkan ”yapımcıların reyting cihazı olan evlere para vererek kendi yapımlarını ikinci bir TV’de boş odalara izlettirdiği” iddialarını eklersek mevcut ölçümün ne kadar yaş olduğunu anlayabiliriz. (Bu sistemin düzelmesi için sesini çıkarması gereken ilk merci markalar ama onlar da seslerini çıkarmıyor.)

* Sistemi kendi lehine çevirmek isteyenler kendilerine yine burada oyun sahası bulabilir. Para verir kendisiyle ilgili yazılmış tweet’leri retweet ettirir, favorilere ekletir. Twitter ünlüleriyle çalışır. Yani sistemin açığı her türlü var. Evlerinde reyting cihazı olanlar yerine artık Twitter’da bol takipçisi olanlar para kazanmaya başlar. Bunun için merdiven altı ajanslar bile kurulabilir.

* Peter Rice’ın dediği gibi hem TV’lere hem reklamverenlere hem de yapımcılara müthiş bir insight sağlar. Çünkü çoğu insan artık birden fazla ekranı aynı anda kullanıyor. TV izlerken tweet atıyor, Facebook’a giriyor. Insight konusundaysa Türkçenin kinaye gücünü burada eksi puan hanesine yazabiliriz. Zira özellikle Türkçede sadece keyword monitoring’i dışında canlı bir kişinin de mutlaka  incelemesi gerekir. Tabii burada bir hashtag ile iş kurtarılabilir mi bilmiyorum, denenebilir.

Sonuç olarak yeni sistemin belli bir açığı olsa da yenilikçilik doğru temellere oturtulduğu takdirde herkese fayda getirir. 

Eren Caner / erencaner.com.tr

———————————————————————————————————–

Eren Caner kimdir?

Şu an Galatasaray Üniversitesi’nde Pazarlama İletişimi Yönetimi bölümünde master yapıyor ve mezunu olduğu Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde Sosyal Medyada Marka Yönetimi dersleri veriyor. İş hayatında ve öğretim hayatında “kullanılabilir bilgi’’ vermeye odaklanıyor, farklı verilerle farklı verileri bir araya getirip “akıl yürütmeler” oluşturmayı seviyor, “Keynote” ile sunum yapmaktan zevk alıyor.

Twitter: @erencaner

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...