artwork

Sosyal medya ile medya takip sektörü farklı bir boyuta geçti

12 yıl önce

0

Dakikada atılan tweet sayısının yaklaşık 100 bin olduğu göz önüne alınırsa, ölçme ve değerlendirme anlamında da her bir dakikanın önemi yadsınamaz derecede büyük.

Bugün medya denildiğinde, etki alanı oldukça geniş iletişim araçları topluluğundan bahsediyoruz. Teknolojinin gelişimiyle, yeni oyuncuların dâhil olduğu topluluk, eskisinden daha karmaşık bir hal aldı. İşi gücü medya raporlaması ve ölçümlemesi olan medya takip sektörü ise, bu değişimin gerisinde kalamazdı. Nitekim, kalamadı da…

İnternet medyası, hayatımıza girdiği andan itibaren geleneksel gazetecilikle karşılaştırıldı. Basılı mı, dijital mi derken, şartlar ve zaman belirleyiciliğini yine gösterdi. Burada öne geçen faktör, hız oldu. Evet, önceleri copy-paste haberciliği vardı ve de bu dijital medyayı gölgeliyordu, buna rağmen internet medyası çıkışını yakaladı. Çünkü, daha önce hiçbir medya mecrasının sunamadığı hızlı ve kolay erişilebilir haberciliği ortaya koydu. Web 2.0’ın gelişimi ile de internet medyası, iletişimi tek yönlüden çift yönlüye çevirdi. İnternet medyasının başlattığı bu akım ise günümüzde tamamen sosyal medyanın kontrolüne girmiş durumda. Web 2.0’ın daha da ötesinde bir iletişim alışkanlığı sunan sosyal medya, gayri resmi yapısı, kolay erişimi ve daha geniş etki alanı ile medyaya yeni bir boyut kazandırdı. Sosyal medya ile her kullanıcı, bir yazar, kendi kamusu içinde bir kanaat lideri konumunda. Durum böyle olunca, bu mecrada yer almak da tıpkı diğer mecralardaki kadar önemli ve gerekli hale geldi.

Sosyal medya takibi

İşi gücü medya olan medya takip sektörü ise bu değişimin tam da ortasında yer alıyor. Türkiye’de son iki yıldır uygulamaya konulan sosyal medya takibi, dünyada birkaç yıl daha önceye gidiyor. Örneğin, Türkiye’de sosyal medyada yer alıp almamanın tartışıldığı 2009 yılında, Fortune 500 şirketlerinin neredeyse yüzde 80’i sosyal medya takip hizmeti alıyordu. Tüketicilerin hayatında önemli bir yer kaplayan sosyal medya, doğal olarak markaların da dikkatinden kaçmadı. Hedef kitlelerine daha yakın olmanın, onlarla birebir iletişim kurmanın avantajını yakalayan firmalar, iletişim faaliyetlerinin bir kısmını bu mecraya kaydırmaya başladılar. Avantajları kadar tehlikeleri de meşhur olan sosyal medyada, kontrollü bir yönetim gerektiğinden, itibar yönetimi faaliyetleri önem kazandı. Markalar, tüketiciyle kurdukları birebir iletişimle kontrolü sağlıyorlardı. Peki ya tüketicilerin kendi aralarındaki iletişim ne olacaktı?

İngilizcede, “Word of mouth” denilen ağızdan ağıza yayılan fısıltılar, sosyal medyanın temel dayanağı sayılabilir. Etki alanı oldukça geniş olan bu fısıltılar, neredeyse bir markanın sonunu getirmeye yetecek güçte. İtibar yönetiminin sosyal medyada her zamankinden daha gerekli olduğunu gören markalar, bu mecradaki ölçme ve değerlendirmenin önemini kısa zamanda anladılar. Markaların, kendileri ve ürünleri ile ilgili görüşlere ve yorumlara ulaşabilmeleri, marka ve itibar yönetimlerini tam anlamıyla sürdürmeleri için sosyal medyanın takibi ve ölçümlemesi büyük önem taşıyor.

Hız beklentisi

Eskiden çalışma alanları ağırlıklı olarak yazılı basın ve TV’ler olan medya takip ajansları, yüzlerini önce internet medyasına, arkasından sosyal medyaya çevirdi. Bilgiye erişimin her zamankinden daha hızlı olduğu sosyal medyada, markaların medya takip firmalarından beklentileri de hız konusunda şekillendi. Dünya genelinde Twitter’da dakikada atılan tweet sayısının yaklaşık 100 bin olduğu, Facebook’ta ise dakikada yaklaşık 6 milyon görüntüleme yapıldığı göz önüne alınırsa, ölçme ve değerlendirme anlamında da her bir dakikanın önemi yadsınamaz derecede büyük. Bu nedenle, medya takip sektöründeki en önemli gelişmelerden birisi takip sonuçlarına hızlı erişim oldu.

Hızın yanı sıra, tamamı dijital platformlarda işleyen bu mecranın takip edilmesi de teknolojik bir yatırım gerektiriyor. Sosyal medyanın sadece Facebook ve Twitter’dan ibaret olmadığını bilen medya takip firmaları, daha fazla sosyal platformu ağlarına eklemek için teknolojik altyapılarını güçlendiriyor. Sosyal medyanın, metinsel iletilerin dışında, video, resim gibi farklı formattaki paylaşımları da bünyesinde barındırması, bu alanda medya takibi yapan firmaların, takip sistemlerini buna göre şekillendirmesini mecburi kılıyor.

Farklılaşmak kazandırır

Diğer mecralara oranla değişim hızının üst seviyelerde olduğu sosyal medyada, tüketim de son derece hızlı gerçekleşiyor. Bu nedenle, medya takip firmalarının yeni akımları takip etmeleri, servislerini değişimle paralel biçimde şekillendirmeleri önem taşıyor.

Her geçen gün yeni bir sosyal platformun eklendiği sosyal medyada, sadece nitel ölçümleme yapmak da yeterli olmuyor. Markalar için, iletilerin adetleri, yayınlandıkları ağlar kadar içerikleri de son derece önem taşıyor. Paylaşılan iletilerin yorum dereceleri, paylaşım sıklıkları, rakip firmaların incelenmesi gibi konular, itibar yönetimi raporlarının kriterleri arasında. Sunum biçimlerinin sadeliği, istatiksel verilerin kolay okunması kullanımı basit bir ara yüz ve bilgilerin kolay arşivlenebilir ya da paylaşılabilir olması ise, raporlama ve ölçümleme işine değer katıyor.

 

MTM Medya Takip Merkezi Kurumsal İletişim Bölümü

—————————————————————-

Merve Seçkin kimdir?

Merve Seçkin, 21 Haziran 1986 İstanbul doğumlu. Lisans öğrenimini 2008 yılında İstanbul Üniversitesi, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladıktan sonra, aynı yıl İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine başladı. Yüksek lisans eğitimi boyunca çalıştığı Park Hyatt İstanbul-Maçka Palas Oteli’nin ardından, şu anda MTM Medya Takip Merkezi kurumsal iletişim bölümünde görev almakta.

 

 

 

 

 

[arrowlist]

  • Bu yazı Campaign Türkiye’nin Haziran sayısında yayınlanmıştır.

[/arrowlist]