artwork

Şimdi rakamlar

5 yıl önce

0

Reklamcılar Derneği Başkanı Volkan İkiler, 11.’si gerçekleştirilen Effie’nin artık bir yarışmanın ötesinde olduğunu vurguluyor.

Bu yıl Effie’nin on birincisini gerçekleştirdik. Bildiğiniz gibi, aslında Effie global bir platform ve tam adı Effie Türkiye Reklam Etkinliği Ödülleri. Bu ne demek? Effie’de reklamlar rakamlarla değerlendiriliyor, en etkili reklam ve pazarlama iletişimi kampanyaları ödüllendiriliyor demek. Rakamlarla değerlendirilmesi Effie’yi bir yarışmanın ötesine taşıyor.

Görüyoruz ki pazarlama dünyasının Effie’ye verdiği değer her geçen yıl artıyor. Bunda Effie’yi, Effie Worldwide Inc. iş birliğiyle düzenleyen Reklamcılar Derneği ile Reklamverenler Derneği’nin emeği çok büyük. On bir yıldır Effie yalnızca bir yarışma değil, sektörün iş yapış standartlarına ve kültürüne katkıda bulunan bir platform. Effie başlı başına bir kültür…

Effie nasıl işliyor?

Effie süreci başlamadan önce bir Effie Komitesi kuruluyor. Bu komite sektörün ve ülkenin gerçekleri doğrultusunda bütün kategorileri değerlendiriyor, Effie Worldwide ile koordineli bir şekilde yeni kategorileri inceliyor, Türkiye’ye uygun olanlara karar veriyor ve eklemelerini gerçekleştiriyor. Çıkarılması önerilen kategoriler çıkarılıyor, açıklamaları geliştirilmesi gerekenler geliştiriliyor, eklenen yeni kategorilerin açıklamaları özenle hazırlanıyor.

Kategorilerin sektöre duyurulmasının ardından, ancak başvuru sistemi açılmadan önce Effie Tips eğitimi gerçekleştiriliyor. Bu, ajansların ve reklamverenlerin katıldığı, sektörün deneyimli isimleri tarafından hazırlanan bir eğitim. Dernek profesyonel ekipleri tüm sürece hakim, katılımcıların eğitim aldıktan sonra başvurularını tamamlamalarına kadar geçen süreçteki her sorularını yanıtlamaya, onlara tüm desteği vermeye hazır.   

Daha sonra başvuru süreci başlıyor: Reklamverenlerin ve ajansların yakın iş birliğiyle Effie Worldwide kurallarına uygun hazırlamaları gereken, özen isteyen bir başvuru süreci… Hedef, fikir, uygulama ve sonuçtan oluşan dört ana bölüm var. Bu başlık yapısı bile Effie’nin farkını ortaya koymaya yeterli. Örneğin; Effie’de vaka videosuyla başvuru yok. Kampanyanın çıkış noktasından sonuçlarına kadar hangi adımlarla oluşturulduğu, adeta akademik bir çalışma gibi ayrıntılarıyla anlatılıyor vakalarda. 

Sonra değerlendirme süreci ve sonuçlar: Katılan kampanyaları Effie küresel süreçlerine ve kriterlerine uygun olarak değerlendiren jüri, önce her bir vakayı okuyarak ön elemeyi gerçekleştiriyor. Bu süreç gerçekten uzun bir süreç. Mesela bir jüri üyesi ortalama 35 saat okuma yapıyor. Bu okumalar sonucunda finalistler belirleniyor ve sektöre açıklanıyor. Ardından üç gün boyunca toplanan jüri, vakalarla beraber yaratıcı işleri de değerlendirerek ana elemeyi gerçekleştiriyor. İş sonuçları taçlandırılıyor. 

Her yıl ödüller törende açıklanıyor. Ödül alan vakalar arasından izin verilenler Effie Kazananlar e-book’unda yayınlanıyor. Bu kitap ayrıca Effie’nin eğitici yanının bir göstergesi.  

Global Effie Etkililik Endeksi

Dünya genelinde düzenlenen Effie yarışmalarında finalist olanlar ve ödül kazananlardan oluşan Global Effie Etkililik Endeksi, küresel pazarlama iletişimi endüstrisinin en etkili ajanslarının, reklamverenlerinin, markalarının ve pazarlama yöneticilerinin saptanması açısından önem taşıyor. Daha önce de söylediğim gibi, Effie sadece ödülden oluşan bir etkinlik değil. Effie ödüllerinde ön elemeyi geçmek de kritik değer taşıyor, çünkü Effie Global Endeksi’nde finalist olmak da puan kazandırıyor.

Bu yılın yenilikleri

Bu yıl gelişen ve değişen pazarın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla “Özel Ödüller”e dört yeni kategori eklendi. Lise-üniversite çağındaki gençlere yönelik işlerdeki başarıyı ölçmek için Gençlik Pazarlaması, markaya çarpan etkisi yaratan hedefli influencer kullanımlarını ödüllendirmek için ‘Influencer Kullanımı’, doğru hedef kitleye doğru mesajla doğru zamanda ulaşmak için ‘Veri Odaklı Medya Kullanımı’ kategorileri eklendi. 

Bir diğer yeni kategori, ‘Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ kategorisi. Anlamı ve önemi çok daha farklı…

RVD Başkanı sevgili Ahmet Pura, kişisel olarak inisiyatif alıp sektördeki belli başlı aktörleri bir araya getiren bir platforma liderlik etti. Reklamcılar Derneği olarak platformu güçlendirecek her tür desteği veriyoruz. Örneğin iki dernek birlikte çalışıp Effie’nin kuruluşundan beri tüm veri tabanını araştırmaya açarak anlamlı sonuçların kamuoyuyla paylaşılmasına olanak sağladık. Bahçeşehir Üniversitesi ve RVD tarafından sonuçlar Kristal Elma’da paylaşıldı. 

Bu yıl da Effie’de açılan Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği özel kategorisiyle de cinsiyetler arası eşitsizliği teşvik eden geleneksel rolleri ve yaşam tarzlarını sorgulayan, cinsiyet rollerine dair toplumdaki çeşitliliği yansıtan ve bu konuda farkındalık yaratan işler ödüllendirildi.

UN Women’ın başlattığı Unstereotype Alliance da global arenada toplumsal cinsiyet eşitliği için güçlü adımlar atıyor, atmaya da devam edecek. Türkiye’de de Reklamverenler Derneği bir ateş yaktı. Mümkün olan her platformda, reklam ve pazarlama sektörü olarak dikkat çekmek ve aksiyon almak en büyük hedeflerimizden…

Effie’nin eğitici yanını öne çıkaran ve güçlendiren başka yenilikleri de var bu yıl. Ödül töreninin ardından bir jüri paneli etkinliği gerçekleştireceğiz. Jüri, yaşadığı Effie değerlendirme tecrübesini sektörle paylaşacak. 

Ayrıca ajans ve reklamverenin Effie’ye başvuru sürecinde gözlemlediğimiz değerli iş birliğini bütün bir yıla yayacak çalışma grupları formatını da hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Volkan İkiler

Reklamcılar Derneği Başkanı

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 88. sayısında yayımlandı.