Site icon Campaign Türkiye

Silahlara ve organlara veda

Artı İletişim Yönetimi Yönetici Ortağı Taylan Bilik, Cannes Lions’ın bu seneki gidişatını ve ödül alan işleri, halkla ilişkiler gözünden değerlendiriyor.

Çekirdeği reklam ajanslarının ateşiyle ısınan Cannes Lions’taki varlığını özellikle son yıllarda daha tanımlı ve tanınır hale getirmeye çalışan halkla ilişkiler (PR) camiası için bu yıl iyi bir yıldı diyebilirim.

Geçen yıl seksenin üzerindeki PR aslanının ancak bir elin parmakları kadarını evine götürebilen halkla ilişkiler ajansları, bu yıl çok daha fazla sayıda PR aslanını tek başlarına ya da farklı uzmanlıktaki ajanslarla birlikte kucakladı. Ayrıca PR dışındaki kategorilerde aslan kazanma kaslarını da her yıl geliştirdiklerini de gösterdiler. Ama halkla ilişkiler insanları için bu nicel gerçekleşmelerden belki daha da önemlisi, aldığı ödüllerle bu yılki festivalin yıldızı olan “Korkusuz Kız” (Fearless Girl) projesinin özünde ve başarısında halkla ilişkiler pratiğininyatmasıydı.

İşaret ışıkları yanmaya bu yıl da devam etti. Proje sahipliği anlamında halkla ilişkiler ajanslarının gitmesi gereken çok yol olduğu halen sektör sohbetlerinin baş sözü… Gerçi gidilecek yolun yönü konusunda ortak bir anlayış yine yok çünkü Cannes Lions’ta varlık gösteren tüm hizmet sağlayıcılar arasındaki yakınsama ve geçişkenlikteki artış her festivalde biraz daha görünür hale geliyor. Üstelik bu sarmalın içindeki hizmet sağlayıcılar sadece iletişim şirketlerini, ajansları kapsamıyor.

Dönüşümün ipuçlarını, bu yıl takip ettiğim “entertainment” ve “innovation” modüllerindeki pek çok konuşmada ve sunumda da görme şansım oldu. Özellikle iki konuşmadan büyük keyif aldım.

Farewell to Arms… Weber Shandwick Başkanı Jack Leslie ve Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos’un Weber Shandwick’in başkanı Jack Leslie ile yaptığı “Silahlara Veda” (A Farewell to Arms) başlıklı sohbet gerçekten ilham vericiydi. Santos, yarım asırdır süren bir çatışmanın sona erdirilmesinde yaratıcı fikirlerden doğan iyiliklerin ne denli büyük katkı sağlayabileceğinin öyküsünü anlattı.  Yaratıcı fikirlerin ve yenilikçi yaklaşımların toplumsal yaraların iyileşmesine yönelik projelerdeki katkısı malum. Ama Santos’un iletişimcilere güvenerek attığı adımlar gerçek anlamda cesaret gerektiriyor ve bu cesareti herkes tarafında takdir görüyor ki Cannes Lions oturumlarında ender görülen şekilde konuşmasının bitiminde ayakta alkışlandı. Juan Carlos Santos’un Nobel Barış Ödülü’yle taçlandırdığı siyaset öyküsü herkes için müthiş dersler içeriyor.

Davranışsal ekonomi profesörü Dan Ariely, katıldığı her etkinlikte olduğu gibi bu yılki Cannes Lions’ta da yıldızlar arasındaydı bence… İnsanların ve dolayısıyla tüketicilerin karar verme süreçlerinin karmaşıklığı ve şaşırtıcılığıyla ilgili harika – ve yine müthiş esprili – bir sunum yaptı ve yeni bulgular paylaştı. Aslında Ariely’nin Avrupa ülkelerindeki organ bağışı oranlarıyla ilgili ilk olarak neredeyse 10 yıl önce ortaya koyduğu araştırma ve analizinin sonuçları halen şaşırtıcılığı ve yalınlığıyla heyecan veriyor.

İyi fikirler halen insanları, silahlara da organlarına da veda etmeye ikna edebiliyor.

Taylan Bilik
Artı İletişim Yönetimi Yönetici Ortağı

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Temmuz 2017 sayısında yayımlandı.

Exit mobile version