artwork

Siemens ve WWF, Eğirdir’i kurtarıyor

10 yıl önce

0

Siemens Ev Aletleri ve WWF-Türkiye’nin 2008 yılında Eğirdir Gölü’nde başlattığı ‘Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat Projesi’nin ikinci aşaması tamamlandı.

Beş yıldır çeşitli faaliyetlerle hayata geçirilen Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat Projesi kapsamında, Eğirdir Gölü’ndeki su kirliliğinin başlıca kaynağı olan aşırı zirai ilaç kullanımının önlenmesi, ikinci aşamanın odak noktası oldu. Bu kapsamda; Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Bizim Isparta Derneği ile işbirliği içerisinde, pilot çalışmalar için gönüllü olarak projeye katılan Esinyurt Köyü’ne Bilgisayarlı Erken Uyarı ve Hava Tahmin Sistemi kuruldu. Elma iç kurduyla mücadele ve zirai ilaç kullanımını azaltmak için biyo-teknik mücadele yöntemleri yaygınlaştırıldı. 2012 yılında beş çiftçinin katılımıyla 55 dekarlık alanda başlayan pilot uygulamanın çapı, 2013 yılında başvuran çiftçi sayısının 10 katına çıkması ile genişleyerek 736 dekara, yaklaşık 15 katına yükseldi.

Eğirdir Gölü’nün çevresindeki yoğun ve aşırı tarım ilacı kullanımından kaynaklanan su kalitesi düşüşü ve kirlilik sorununun çözümüne yönelik atılan adımlar sonucunda, hem yöre halkı ve çiftçiler hem de doğa için önemli kazanımlar elde edildi. Proje kapsamında 736 dekarlık elma bahçesinde gerçekleştirilen iyi tarım uygulamaları ile üretilen 3 bin ton elmada herhangi bir ilaç kalıntısına rastlanmadı. Projeye katılan 55 çiftçinin tamamı, iyi tarım uygulamaları sertifikalarını aldı. Elma hastalık ve zararlılarına karşı kullanılan biyo-teknik mücadele yöntemiyle iç kurduna karşı direnç sağlandı. Bu sayede, 880 ton ilaçlı suyun Eğirdir Gölü’ne ulaşması engellenirken; bahçelerdeki elma üretiminde yüzde 10 oranında verim artışı gerçekleşti. Tarım ilacına normal koşullarda harcanacak olan yaklaşık 88 bin TL ise çiftçilerin cebinde kaldı. Uygulamanın tüm Gelendost İlçesi’ne yaygınlaştırılması halinde, 64 bin ton ilaçlı suyun Göl’e ulaşması engellenebilecek.

Çevre ve doğal kaynakların sürdürülebilir yönetiminin önemine dikkat çeken Siemens Ev Aletleri Pazarlama Direktörü Hakan Turalı, ”Beş yıldır Eğirdir Gölü ve havzasında yürüttüğümüz çalışmalarla gözle görülür, elle tutulur, rakamlarla ölçümlenebilir sonuçlar elde ettik. Tüm emeklerimizin bugün bu bölge, ülkemiz, hatta dünyamız için bir kazanıma dönüştüğünü görmekten gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu. Hakan Turalı, Siemens’in projeye destek vermeye devam edeceğini söyleyerek, en büyük hedeflerinin bu projenin Türkiye’de ki diğer sulak alanlara da yayılmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Projenin yöre halkı tarafından sahiplenilmesinin çok umut verici olduğunun altını çizen WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, ”Elde ettikleri verim ve kalite artışıyla çiftçilerimiz kazanırken, ilaç kullanımının yaklaşık yüzde 30 azalmasıyla da Eğirdir Gölü kazandı. Sunduğu paha biçilmez hizmetler ve biyolojik çeşitlilik değerleri ile Eğirdir Gölü’nün bugün ve gelecekte var olması için ortaya koyduğumuz çabaların bir parçası olarak ayrıca Eğirdir Gölü’nün Uluslararası Yaşayan Göller Ağı (Living Lakes Network) ’na katılması için başvuruda bulunduğumuzu da büyük bir mutlulukla paylaşmak istiyoruz” dedi.

 

Uygulama Alanı Büyüklüğü 736 dekar
Uygulamaya Katılan Çiftçi Sayısı 55 kişi
Projeden Önce Üretim Sezonu Sonunda Elde Edilen Toplam Ürün Miktarı 2,735 ton
Proje ile Üretim Sezonu Sonunda Elde Edilen Toplam Ürün Miktarı 3.000 ton
Proje Sonunda Dekar Başına Elde Edilen Verim Artış Oranı % 10
Proje Sonunda 736 da Alandan Göle Ulaşması Engellenen İlaçlı Su Miktarı 880 ton
Proje Sonunda 55 Çiftçi Uygulamadığı 4 İlaçlamadan Elde Ettiği Kazanç 88.000  TL
Uygulama bütün Gelendost’a Yaygınlaştırıldığı Takdirde Göle Ulaşması Engellenebilecek İlaçlı Su Miktarı 64.266 ton

 

 

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...