artwork

Ses mecrasının yükselişi

3 yıl önce

0

Çağın getirdiği yenilikler, hız ve erişilebilirliğin sınırlarını zorlayıp, hep daha fazlasını talep etmemizi sağlarken, işitsel medya da tüm hızıyla dönüşüme ayak uydurmaktan geri kalmadı.

Bu dönüşümün en önemli yan etkilerinden biri, hiçbir şeye zamanımızın yetmemesidir. Bugün içerik tüketicilerinin büyük bölümü, izledikleri videoları iki kat hızla tüketiyor veya hızlıca atlayarak, kısa zamanda videodan çıkıyor; ancak sesli mecra tüketilirken, halihazırda yapılan işe devam edilebilmesi, zaman açısından kullanıcıya avantaj sağlıyor. Dolayısıyla insanlar herhangi bir aktivite yaparken yeni bir şeyler öğrenmek ya da keyifli zaman geçirmek için sesli içerikleri dinlemeyi tercih ediyor.

Gelişmiş ülkelerde büyük bir hızla büyüyen podcast pazarının, 2019 sonunda başlayan pandemi etkisiyle, Türkiye’de de önemli bir ivme kazandığını görüyoruz.

IAB’nin yayınladığı 2021 Dijital Ses Reklamcılığı raporunda yer alan The Infinite Dial 2021 verilerine göre, yıllık podcast dinlemedeki artış düzenli olarak sürüyor. 2019 yılında ABD’de nüfusun %51’i podcast dinlerken bu oran 2021’de %57’ye yükseliyor. Bu yükselişi Karnaval’ın verileri de destekliyor. Podcast indirme sayılarının 2020’ye geçerken %13 arttığını görüyoruz. 2020’nin ilk 6 ayı ile 2021’in ilk 6 ayı arasında, ses mecrasındaki yükselişe bağlı, içerik indirmede %14, toplam dinleme süresinde %5,7’lik artış görülmekte. İçerik üreticilerinin ilgisinin bu yöne kaydığını, sisteme yüklenen içerik adedinin 2020’de, önceki yıla göre %22 ve 2021’in ilk 6 ayında %28 arttığını görüyoruz. Özellikle podcast üreticileri, görsel bir uyaran olmadan dinleyicileri ile bağ kurabildikleri için hep nitelikli içerik üretmeye odaklandılar. Dijital dönüşümle birlikte, en nitelikli içerikler ön plana çıkmaya başladı. Buna, ses mecrasının dinleyicide güven uyandırması ve bir topluluğa aidiyet hissi vermesiyle, araştırmalarda en güvenilir bilgi kaynağı olarak anıldığını da ekleyebiliriz.

Şu an birçok marka, anlatmak istediğini doğru kişiye, doğru şekilde ulaştırmanın daha etkili olduğunun farkında ve stratejilerini bu yönde yenilemekteler. Bu kapsamda, IAB’nin Karnaval bünyesinde yer alan IAB TR podcast kanalında, reklamveren ve ajans tarafında da sesin, tüketiciyle bağ kurma gücünden bahsedildiğine denk gelmekteyiz. Dijital ses mecrasında reklam fırsatları, dinleyici ve reklamveren için kullanım kolaylığına sahip olmakla birlikte, reklamverenlere hız, pratiklik, erişim, uygun fiyat, doğru hedefleme avantajları sunuyor.

Burak Can

IAB Yönetim Kurulu Üyesi

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Bu yıl MIXX’te yenilikler var!

IAB ile Dijital Üzerine...

Dikkat! Dikkat!