artwork

Robotik ile geleceğe nasıl hazırlanıyoruz

2 yıl önce

0

Gen Z köşemizde bu kez Açı Lisesi öğrencileri Akın Onarcan, Nehir Solmaz ve Benan Yiğit Fer robotik takımlarıyla geleceğe nasıl hazırlandıklarını anlattı.

Robotlar çoğu insanda gelecek kaygısı uyandırıyor. “Robotlar yaygınlaşınca işsiz mi kalacağız, robotlar bizi kontrol mü edecek?” gibi kaygılar günümüzde oldukça gündemde. Tabi bu kaygılarda bilim kurgu filmlerinde genelde robotlara iyi değil kötü tarafta rol verilmesinin de etkisi var. Bu olumsuz yargılar o kadar yerleşmiş ki, robot takımıyız dediğimizde bizlere de ilk sorulan soru “savaşan, birbirini parçalayan robotlar mı yapıyorsunuz?” oluyor. 

Biz Tech4Peace Robotik takımı olarak insanların robotlardan korkmak yerine robotiği tanıması, kullanım alanlarını, faydalarını bilmesi ve robotiği dünyamız için, insanlık için daha iyi bir gelecek yaratmak amacıyla nasıl kullanacağını öğrenmesini istiyoruz. 

Açı Lisesi öğrencileri olarak Tech4Peace Robotik Takımını, 2019 yılında, Terminus takımımızı ise 2021 yılında kurduk. Henüz 3 yılımızı tamamlamadan birçok başarıya imza attık. Bu sene Terminus Takımımız ile VEX Robotik Off-Season İstanbul Yarışmasında Şampiyon olurken Tech4Peace takımımızla ise FIRST Robotik Şampiyonası (FRC) Bosphorus Regional’da şampiyonanın en büyük ödülü olan Chairman’s Award’u kazandık. Kazandığımız bu ödül sayesinde 20-23 Nisan 2022 tarihlerinde ABD Houston’da düzenlenen ve dünyada bu alandaki en büyük yarışmalardan biri olan FRC Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil ettik. 

Ancak robotik bizim için kesinlikle yarışmalardan, şampiyonalardan ve ödüllerden çok daha fazla anlam taşıyor. Robotik takımında yaptığımız çalışmalar tasarım, mekanik, elektronik, kodlama gibi robotun yapımında kullandığımız becerilerin ötesinde yaratıcı düşünce, problem çözme, proje yönetimi, takım çalışması, tanıtım ve pazarlama, fon yaratma, sürdürülebilirlik, bütçe yönetimi gibi birçok yetkinliği kazanmamıza yardımcı oluyor. Adeta küçük bir şirket gibi birçok fonksiyonu bir arada yürüterek geleceğe en iyi şekilde hazırlanmamızı sağlıyor. 

Peki FIRST Robotik Şampiyonası (FRC) nedir? Şampiyonalarda Sadece Robot Yapıp, Robotlarla mı Yarışıyoruz? 

Gençleri geleceğe hazırlamayı amaçlayan ve kar amacı gütmeyen bir STK olan FIRST Foundation tarafından düzenlenen FRC; gençlerin bilim, teknoloji, mühendislik, matematik ve sanat alanlarındaki yetkinliklerinin yanı sıra liderlik ve yönetim yeteneklerini geliştirmelerine destek oluyor. Gençler her yıl yenilenen tema ve görevler için sınırlı kaynak ve zamanla endüstriyel boyutta robotlar üretiyorlar. Takımlar düzenlenen bölgesel turnuvalarda bu robotlarla mücadele ediyorlar. Ancak faaliyetleri sadece robot yapmak ve turnuvalara katılmak ile sınırlı değil. Aynı zamanda takımlardan teknoloji ve mühendislik alanlarını tanıtması, yaygınlaştırması, çevrelerine, topluma fayda sağlayacak projeler gerçekleştirmesi bekleniyor. Yalnızca sahadaki mücadele değil dayanışma, yaygınlaştırma ve sosyal fayda da ödüllendiriliyor. 

Aldığımız ve FIRST Robotik Şampiyonası’nın (FRC) en büyük ödülü olan Chairman’s Award da; son üç yılında bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarını sevdirme, yaygınlaştırma, teşvik etme amaçlarını en iyi şekilde gerçekleştiren ve toplum için yaptıkları çalışmalarla ölçülebilir etki yaratan takıma veriliyor.

Tech4Peace robotik takımı olarak teknoloji ve mühendislik bilincini yaygınlaştırmak için neler yapıyoruz?

Kurulduğumuz günden itibaren mühendislik, teknoloji ve robotik alanlarının doğru tanınması, bu alanlara ilginin artması adına çocuklar, gençler, ebeveynler ve eğitimciler için farkındalık, bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapıyoruz. 

En önemli sosyal projelerimizden biri bizlerle aynı imkana sahip olmayan çocuklara ve gençlere verdiğimiz üç boyutlu tasarım, kodlama ve elektronik eğitimleri. Bu kapsamda 3 yıldır Türkan Efe İlköğretim Okulu ve Sarıyer Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi (SAGEM) öğrencilerine eğitimler verdik. İZEV için Zihinsel Engellilere yönelik güvenli internet ve sosyal medya kullanımı eğitimleri de bu kapsamdaki faaliyetlerimiz arasında. 

Teknoloji ve mühendislik bilincini yaygınlaştırmak üzere, teknoloji ve robotik konularındaki son gelişmeler, robotiğin kullanım alanları ve faydaları üzerine aylık dergi yayınlıyor ve dağıtıyoruz. 

Çocukları bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarıyla erken yaşta eğlendirerek tanıştırmak ve bu alanlarda gelişimlerini sağlamak için First Lego League (FLL) takımları kurduk. Problem çözme, eleştirel düşünce, takım çalışması, tasarım, mekanik, kodlama becerilerini geliştiren bu programlarda küçük kardeşlerimize mentorluk yapıyoruz. 

Kız Çocuklarının Teknoloji ve Mühendislik Alanlarında Teşvik Edilmesi

Kadınlar STEM alanlarında ancak %28 oranında yer alıyorlar. Küçük yaşlardan itibaren geleceğe hazırlanabilmeleri için kız çocuklarının teknolojik alanlarda yer almasını teşvik edecek çalışmalar da en önemsediğimiz faaliyetlerimiz arasında. Bu kapsamda First Like A Girl hareketine katılmanın yanı sıra Girls Who Code içeriklerini Türkçe’ye kazandırma çalışmasını tamamladık. 

Tech4Peace Talks 

Teknoloji, mühendislik ve robotik alanlarını çocuklar, gençler, ebeveynler ve eğitimcilere tanıtmak, sevdirmek ve yaygınlaştırmak için YouTube kanalımızı da aktif olarak kullanıyor, içerikler üretiyoruz. Tech4Peace Talks söyleşileri ile mühendislik ve robotiğin farklı kullanım alanları ve faydalarını konuşmak için değerli konuşmacıları konuk ediyoruz.  

Robotik takımımızda yaptığımız bu çalışmalar bizlerin geleceğe en iyi şekilde hazırlanmamızı sağlıyor. Tüm Çocukları, Gençleri, Ebeveynleri ve Eğitimcileri Robotik Takımları ile Daha Fazla İlgilenmeye Davet Ediyoruz… 

Gençlerin geleceğe hazırlanmasına katkı sağlamak isteyen Şirketler ve Kurumlar için de yapabilecekleri en etkili şeylerden biri şüphesiz, robotik takımlarını desteklemeleri olacaktır. 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 124. sayısında yayımlanmıştır.