artwork

50’lerden bu yana reklamda kadının yeri

10 yıl önce

0

Reklamcılık sektörü yıllar boyunca, kadınlara destek vermek ile cinsiyetçilik yapmak arasında kaldı. Cinsiyetçi reklamlar tarihin tozlu sayfalarında kalmış bir fenomen değil, günümüzde hala sıkça başvurulan bir pazarlama yöntemi. Ancak 1950’lerden itibaren kadınları cesaretlendiren, eşitliği savunan reklamların varlığı da yadsınamayacak bir gerçek.

Geçmişten günümüze kadınların yer aldığı reklamlar:

1950ler-1960lar

“Dream” adlı kampanyada, Maidenform sütyenlerini giyen kadınları işe giderken, seçimleri kazanırken, mahkemede jüriyi etkilerken görüyoruz. Bu kampanya birçok cinsiyetçi reklamın bulunduğu denizde öne çıktı. Bu cinsiyetçi reklamlardan biri de, çelimsiz kadınlar için paket tasarımı sunan  Alcoa Aluminum kampanyasıydı.

 

1970ler

İkonik Charlie parfümü reklamında müzisyen Bobby Short ve model/aktris Shelly Hack oynadı. Reklamda Shelly Hack, pantolonlu takımıyla girdiği restoranda kendine güveniyle kalabalığı etkilemeyi başarıyor.

 

1980ler

Enjoli parfümleri reklamında, slogan olarak “24 saatlik kadın için 8 saatlik parfüm” sloganı kullanılmış. Reklamda hem işe giden, hem çocuklarıyla ilgilenen hem de kocasına “erkekliğini”  unutturmayan mükemmel bir kadın resmediliyor. Her ne kadar kadının işyerindeki yeri sağlamlaştırılsa da, bazı stereotiplerden vazgeçilemiyor.

 

1990lar

Wieden & Kennedy’nin hazırladığı Nike’ın ödüllü “If You Let Me Play” reklamında, kızların spor yapmasını desteklendi ve ne kadar önemli olduğu vurgulandı. Ama Nike bunu yaparken Johnnie Walker reklamında, “zekaları” için saygı gördüğü iddia edilen kadınların bronzlaşmış kalçaları öne çıkarılıyordu.

 

2000ler

Ogilvy & Mather’ın Dove için hazırladığı “Gerçek Güzellik için” kampanyası, pazarlamanın basmakalıp görüntülerini yıktı. Ancak selülit kremi satarken “gerçek güzellik” kavramına böyle vurgu yapılması bazı eleştirilerin doğmasına neden oldu.

 

2014

Always ve Leo Burnett, bu reklamla küçümseyici bir kalıp olan “kız gibi”nin üstündeki negatif anlamdan kurtuldu. Ama TomTom’un da yaptığı gibi hala kadınların göğüsleri kullanılarak yapılan cinselleştirme, pazarlamacıların sıkça başvurduğu bir yöntem.


Kaynak:  Adage